Festivāls «Zemlika» papildina koncertu programmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Oktobra nogalē gaidāmā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» koncertu programmu papildina amerikāņu avangarda saksofoniste Matana Robertsa (Matana Roberts), instrumentālās ģitārmūzikas trio «Schnellertollermeier» no Šveices, itāļu komponists un pianists Federiko Albanēze (Federico Albanese) un lietuviešu tautas mūzikas ansamblis «Rana».

Matana Robertsa ir plaši pazīstama «meistare ar visām rokām» – komponiste, dažādu ansambļu dalībniece, saksofoniste, eksperimentētāja ar skaņu un jauktu mediju praktiķe. Ja arī kāds viņu atceras kā kvarteta «Sticks And Stones» līderi no tūkstošgades sākuma, tad plašāks klausītāju loks, visticamāk, viņu iepazinis kopš Matana kļuva par daļu no Monreālas izdevniecības «Constellation Records» saimes un pieteica savu līdz šim ambiciozāko projektu – divpadsmit sējumu «Coin Coin» sēriju. Citiem vārdiem, «skaņas panorāmas audumu», caur kuru māksliniece vēlas pētīt un citiem atklāt Amerikas radošo izteiksmes līdzekļu tradīciju, tās brīžam mistiskās saknes. Šajā darbā Matana padziļināti un patstāvīgi saista stāstniecību, vēsturi, kopienu un politiskās izpausmes ar improvizēto mūziku. Kopš 2011. gada «Constellation Records» ir dokumentējuši un laiduši klajā pirmos trīs «Coin Coin» sējumus.

«Mākslinieciski esmu pilnībā nodevusies vienreizēja, dziļi personīga un empīriska skaņdarba radīšanai, kas cilvēkus uzrunātu un tiem atgādinātu par dažādajiem dzīves līkločiem, iedrošinātu stāties pretim, izteikties, neskatoties uz intelektuālas klasifikācijas katram piekārtajām birkām. Manā ideālajā pasaulē ideja par «atšķirību» ir vien mūsdienu ekonomiskās plaisas un elitāras intelektuāļu hierarhijas vajadzībām radīta ilūzija. Mana mūža apņemšanās ir ar savu radošo darbību tam spītēt,» par savu grandiozo ieceri stāsta pati Matana.

Audiovizuālā priekšnesumā Durbes luterāņu baznīcā Matana Robertsa prezentēs «Coin Coin» sērijas trešo izdevumu, kam dots nosaukums «river run thee», un kuru veido balss, saksofona un dažādu skaņas cilpu saspēle, kuru papildina video projekcijas.

Matana Roberts "Mississippi Moonchile" from Constellation Records on Vimeo.

«Schnellertollermeier» spēlē bezkompromisu mūziku – no brīvas improvizācijas līdz hardcore iespaidotam džezam, uz moderno kompozīciju un atpakaļ pie raupjas rokmūzikas. Noliedzot žanru robežas, trio ar instrumentālu spēku liek sirdīm kustināt galvas.

Visspilgtāk mūziķu ideja par grupu, kas izklausās kā nedalāms «organisms» un kurā katram elementam ir sava nozīme un skaidrs uzdevums, atklājas «Schnellertollermeier» jaunākajā albumā «X». Ierastajām instrumentu lomām tajā piešķirta milzu brīvība. Klausītāju jau ar pirmajām titulskaņdarba taktīm pārņem ierakstā ietvertā enerģija, kas savā spēkā ir reizē sprādzienbīstama un dziļa.

Pēc vairākam turnejām Eiropā un Krievijā un jau minētā albuma izdošanas cienījamā leibla «Cuneiform Records» paspārnē, basģitārists Andī (Andi Schnellmann), ģitārists Manuels (Manuel Toller) un bundzinieks Dāvids (David Meier) ar pirmo un vienīgo «Schnellertollermeier» koncertu Latvijā pie festivālā viesosies 28. oktobrī.

Milānā dzimušā komponista un pianista Federiko Albanēzes reizē gaisīgajos un kinemaogrāfiskajos skaņdarbos jaucas klasiskā ar populāro mūziku, klausītāju aizraujot un liekot tam attapties psihedēliskā apcerībā. Runājot par viņa daiļradi tas var šķist prozaiski un pat likumsakarīgi – klavieru un klarnetes spēli viņš apgūt sācis bērnībā, agrā jaunībā bijis dalībnieks dažādos rokmūzikas kolektīvos, aizrāvies ar tautas, elektronisko un laikmetīgo klasisko mūziku, kā arī piecus gadus strādājis par tehniķi dažādos filmēšanas laukumos. Iespējams, tieši pieredze kino ļāvusi Federiko apjaust skaņas un attēla mijiedarbības spēku un to pieradināt savā autormūzikā.

Pirms gandrīz desmit gadiem viņš iepazinās ar ievērojamā tautieša Ludoviko Einaudi (Ludovico Einaudi) meitu Džesiku, ar kuru kopā muzicēja avangardiskā duetā «La Blanche Alchimie», izdodot divus albumus un sniedzot koncertus Eiropā, Krievijā un ASV. Turpmākos gadus Federiko nopietni pievērsās filmu mūzikai, radot skaņas celiņus vairāku savu domubiedru īsfilmām, mākslas video un arī spēlfilmām. 2014. gadā beidzot klajā nāca viņa debijas solo albums «The Houseboat and the Moon». Togad viņš paguva producēt un aranžēt arī Džesikas pirmo ierakstu ar segvārdu «J Moon». Šī gada sākumā cienījamā izdevniecība «Berlin Classics» laida klajā turpinājumu – F. Albanēzes otro albumu «The Blue Hour».

«Ir brīdis, kad pretmeti kļūst ļoti tuvi, gandrīz pieskaroties viens otram. Brīdis, kad joprojām ir gaišs, bet tumsa vēl neiestājas. Pasaule starp, kurā lietas ir neskaidras, aptuvenas un slīd ēnā [..],» par noskaņu, kuru centies atainot jaunākajā albumā, stāsta pats Federiko.

Ansambli «Rana» veido četri draugi, kuri muzicējot izpilda lietuviešu tautasdziesmas un lūko reinterpretēt senākās no tām. Vārds «rana» sanskritā nozīmē «čuksti dieviem un dievietēm». Tas ir atrodams vairākās lietuviešu tautasdziesmās, lai arī nenozīmē neko šodienas lietuviešu valodā. Vārda nozīme sanskritā palīdz labāk saprast tautasdziesmu un tautas mūzikas būtību. Ansamblis «Rana» sev nosprauduši uzdevumu – sev un saviem klausītājiem atklāt tautas mūzikās ietvertos noslēpumus.

«Rana»
«Rana» Foto: Publicitātes foto

2013. gadā «Rana» sākās kā duets, taču kopš šī gada tas kļuvis divkārt plašāks. Kvartets regulāri uzstājas dažādos festivālos Lietuvā («Mėnuo Juodaragis», «Kilkim žaibu» u. c.), kā arī citviet. Festivāla «IGF folk karavan 2015» ietvaros koncertējot izbraukātas arī Portugāle, Spānija, Francija un Itālija.

Biļetes uz sesto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu «Zemlika» 28. un 29. oktobrī Durbē nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. To cena šobrīd – 26.00 EUR. Festivālam tuvojoties, biļtes kļūs dārgākas. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu