Pūšaminstrumentu spēlētājus mudina tīrīt savus instrumentus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Britu ārsti otrdien aicinājuši pūšaminstrumentu spēlētājus regulāri tīrīt savus instrumentus, jo kāds dūdu spēlētājs nomira pēc instrumentā savairojušās sēnītes ieelpošanas. Medicīnas žurnāls «Thorax» publicējis rakstu par kādu 61 gada vecumā mirušu vīrieti, kurš katru dienu spēlēja dūdas un pēdējos septiņus dzīves gadus mocījās ar sausu klepu un elpas trūkumu.

Viņa veselības stāvoklis reiz strauji uzlabojās, kad vīrietis devās trīs mēnešu ilgā ceļojumā uz Austrāliju un savu mūzikas instrumentu atstāja mājās.

Tas deva viņa ārstiem ideju paņemt paraugus no dūdu iekšpuses.

Atklājās, ka mitrajā somā, stabulēs un iemutī bija savairojušās vairāku veidu sēnītes, kuras vīrietis elpoja katrreiz, kad spēlēja instrumentu.

Par spīti ārstēšanai vīrietis nomira 2014. gada oktobrī. Autopsijā tika konstatēti nopietni plaušu bojājumi.

Tas ir pirmais zinātniskajā literatūrā fiksētais gadījums, kad regulāra saskare ar instrumentā esošo sēnīti izraisījusi smagu plaušu slimību.

«Pūšaminstrumentu spēlētājiem nepieciešams regulāri tīrīt savus instrumentus un apzināties potenciālos riskus. Arī ārstiem jāapzinās riska faktori un jāmudina uz pūšaminstrumentu higiēnu,» brīdina pētījuma autori.

Endrjū Bova no Nacionālā dūdu centra Glāzgovā, Skotijā, pūtējiem iesaka instrumentus tīrīt pēc katras spēlēšanas reizes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu