«Pitchfork» nosauc 200 labākās 70. gadu dziesmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Prominentais mūzikas portāls «Pitchfork», apkopojot savu ekspertu viedokļus, nosaucis 200 labākās pagājušā gadsimta 70. gadu dziesmas. Ar visām 200 dziesmām var iepazīties portāla lapā (skat. resursus), bet mēs ielūkosimies pirmajā desmitniekā.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

10. Joy Division «Transmission»

Leģendām apvītās Mančestras grupas «Joy Division» mūzika bija nervozi enerģiska. Grupas pirmais singls «Transmission» vēsta par elektriskajiem signāliem, un savā ziņā šī elektrizācija grupas līderim Aienam Kērtisam (Ian Curtis) bija saprotama. Viņš cieta no epilepsijas lēkmēm, bieži saļimdams arī uz skatuves. «Dance, dance, dance, dance to the radio,» dziedāja Kērtiss, pravietodams mūsdienu nedomāšanas laikmetu.

 
Fleetwood Mac
Fleetwood Mac Foto: Publicitātes foto

9. Fleetwood Mac «Dreams»

Grupas vienpadsmitā albuma «Rumours» sesijas bija emocionāli ļoti sarežģītas. Blakus aktīvai kokaīna lietošanai pa vīlītēm ira dalībnieku privātā dzīve. Dziedātāja Stīvija Niksa (Stevie Nicks) uz brīdi devās prom no grupas, lai vientulībā Slaja Stouna (Sly Stone) studijā, Fender Rhodes klavieru pavadībā ieskaņotu «Dreams» demo, kas vēstīja par viņas un ģitārista Lindsija Bakinghema (Lindsey Buckingham) sarežģītajām attiecībām. Bakinghems vēlāk sacerēja atbildi - «Go Your Own Way», kas atšķirībā no optimistiskās un gaisīgās Niksas dziesmas bija dusmīgāka. «Dreams» ir ne tik ļoti izteikta šķiršanās dziesma kā novērojums, padoms.

 
Television
Television Foto: Publicitātes foto

8. Television «Marquee Moon»

70. gadu otrajā pusē Ņujorkas karstākā pankroka grupa bija «Television» - četri jaunieši, kuri ietekmējās no klasiskā roka, frīdžeza un romantisma dzejas. Debijas albuma «Marquee Moon» tituldziesma ir 11 minūšu garš ceļojums metaforu un savdabīgu ģitārpartiju pasaulē.

 
Foto: Publicitātes foto

7. Prince «I Wanna Be Your Lover»

1979. gadā fanks atkal atguva aktualitāti. Laikā, kad disko bija sevi atražojis, postpanka mūziķi integrēja savā mūzikā fanka elementus (vokoderus, bungmašīnas u.c.). Fanka atdzimšanu iezīmēja arī augumā nelielais, falsetā dziedošais Prinss. Pēc šā skaņdarba popmūzika vairs nebija tāda kā agrāk.

 
Foto: Publicitātes foto

6. David Bowie «Heroes»

Kad janvārī Deivids Bovijs devās mūžībā, tieši šī Berlīnes laika dziesma «Heroes» kļuva par vienu no straumētākajām meistara dziesmām. Interesanti, ka pirms 39 gadiem šis skaņdarbs nespēja iekarot mūzikas topus, kaut tiešām ir viens no retajiem Bovija tā laika singla tipa ierakstiem.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

5. Kate Bush «Wuthering Heights»

Britu dziedātāja Keita Buša 19 gadu vecumā ar dziesmu «Wuthering Heights» iekaroja Lielbritānijas mūzikas topu, savaldzinot ar savu balsi, kustībām un plati ieplestajām acīm. Viņa kļuva par pirmo sievieti, kura to paveica ar pašas sacerētu dziesmu. Laikā, kad mūzikā cīkstējās pankroks ar disko, Buša uzrunāja «kluso jauniešu» auditoriju, tos, kas domāja, ka melni triko un gotiski romāni ir stilīgi.

 
Foto: Publicitātes foto

4. Donna Summer «I Feel Love»

Bostonā, ASV, miesnieka un skolotājas ģimenē dzimusī Donna Samersa bija disko karaliene. Taču ne tikai. 1967. gadā viņa kā vienīgā melnādainā dziedātāja uzstājās kopā ar psihedēliskā roka apvienību «Crow»... Berlīnē pievienojās «Hair» trupai, kur arī iepazinās ar leģendāro itāļu disko meistaru Džordžio Moroderu (Giorgio Moroder). «I Feel Love» kļuva par disko jauno standartu, citējot sintezatorbasa gājienus no «Kraftwerk» un «Tangerine Dream». Dziesma ietekmēja tādus elektroniskās mūzikas žanrus kā house, techno un synth-pop.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

3. Marvin Gaye «What’s Going On»

«What’s Going On» ideja sākotnēji radās «The Four Tops» solista Renaldo Bensona (Renaldo «Obie» Benson) galvā, kad viņš pieredzēja policistu vardarbību pret melnādainajiem jauniešiem, taču tobrīd grupa nevēlējās dziedāt protesta dziesmas. Mārvins Gejs dziesmu pabeidza, ierakstīja, un tā kļuva par vienu no visu laiku skaistākajām dziesmām.

 
Foto: Publicitātes foto

2. Michael Jackson «Don’t Stop ’Til You Get Enough»

Bija laiks, kad Maikls Džeksons (Michael Jackson) centās izrauties no bērnu zvaigznes («Jackson 5») statusa. Viņam palīdzēja producents Kvinsijs Džonss, kas kopā ar jauno Maiklu ieskaņoja viņa debijas solo albumu «Off the Wall». Dziesma «Don't Stop ’Til You Get Enough» ir visas turpmākās Džeksona karjeras esence.

 
Foto: Publicitātes foto

1. David Bowie «Life on Mars?»

60. gados Bovijs bija dziesmu komponists, kuram tika piedāvāts pārveidot franču balādi «Comme d’Habitude» angļu mēlē. Toreiz viņu izkonkurēja Pols Anka (Paul Anka), kurš dziesmai sarakstīja veiksmīgākus vārdus, un to ar nosaukumu «My Way» Frenka Sinatras izpildījumā šodien pazīst teju ikviens. Bovija «Life on Mars?» bija savā ziņā tāda kā parodija par «My Way», taču rezultātā iezīmēja «jaunā Bovija» atnākšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu