Uz «Skaņu meža» skatuves: «Tropic of Cancer»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

15. oktobrī mūzikas namā «Daile» nepieradinātās mūzikas festivāla «Skaņu mežs 2016» ietvaros priekšnesumu sniegs amerikāņu avant-popa projekts «Tropic of Cancer», kura mūziku izdod tādas prestižas pagrīdes mūzikas izdevniecības kā «Blackest Ever Black» un «Downwards».

«Tropic of Cancer» ir vokālistes un intstrumentālistes Kamellas Lobo (Camella Lobo) solo projekts, kas sevī apvieno drīmpopa, postpanka, shoegaze un minimal wave elementus, ietērpjot tos bedroom music psihedēlijā. Medijs The Quietus par grupas mūziku raksta sekojoši: «Tropic of Cancer ir ļoti romantiska muzikāla apvienība, taču tās romantisms ir ievīts dziļdomīgā, nepārejošā depresijā, un nevar teikt, ka grupas mūzikā būtu daudz negaidīti pacilājošu mirkļu, kas kaut uz mirkli kliedētu šo tumsu. Tomēr šis bezkompromisu tumšums grupu padara tikai labāku.» Arī portāls Resident Advisor atzīst projekta tumšo noskaņu, taču uzsver, ka tā mūzikai ir «glancēta, atkarību rosinoša daba». Ansambļa nosaukums izvēlēts, pieminot amerikāņu rakstnieka Henrija Millera (Henry Miller) vitāli miesaskāro romānu, kas izdots 1934. gadā un sākotnēji ticis aizliegts ASV.

Lai gan projekts skaniski ir krietni tāls no ritmiskās mūzikas, tam ir ciešas saiknes ar tā saucamo «tumšā tehno» scēnu - grupas solo albuma «Restless Idylls» skaņu apstrādi veica ievērojamais producents Karls O’Konors (Karl O’Connor), pazīstams arī kā Regis, un agrīnajā «Tropic of Cancer» sastāvā ietilpa Huans Mendess (Juan Mendez) jeb Silent Servant.

Kamella Lobo atzīst, ka viņas rakstītās dziesmas visbiežāk ir balstītas personīgos pārdzīvojumos: «Mūzika mani mierina; es ar mūzikas palīdzību risinu problēmas, kurām eju cauri, vai izvērtēju lietas, kas ar mani notiek. Nekad neesmu spējusi uzrakstīt izdevušos dziesmu, balstot to kādā abstraktā, ar manu dzīvi nesaistītā konceptā. Tā es strādāju, un esmu arī ievērojusi, ka dziesmas, kas personīgā līmenī ar mani nerezonē, diez ko spilgtu iespaidu neatstāj arī uz klausītājiem.»

2015. gada beigās «Tropic of Cancer» publicēja minialbumu «Stop Suffering», kas kalpo par priekšvēstnesi grupas gaidāmajam otrajam pilnmetrāžas albumam. Lūk, ko par ierakstu sacīja mūzikas kritikas medijs Pitchfork: «Ieraksts satur tikai trīs dziesmas, taču šīs trīs dziesmas ir tik smalki veidotas, ka šo veikumu ir vērts klausīties vēlreiz un vēlreiz, izpētīt līdz sīkākajām niansēm. Lobo ekspertes līmenī izprot, kā vismazākās muzikālās pārmaiņas dziesmā spēj izsaukt neaprakstāmu emocionālu efektu. Viņas laika izjūta ir nevainojama.»

Citi tiktāl festivāla mūziķi: Autechre; King Midas Sound + Fennesz; Zebra Katz; Čārlzs Geils un daudzi citi.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu