Šonedēļ - nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sandra Garanča

Šonedēļ, proti, 13. - 16. oktobrī, sākas nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs», kas pie klausītājiem atgriezīsies ar noslēdzošo koncertu arī 12. novembrī. Festivāla ietvaros uzstāsies britu elektronikas duets Autechre, frīdžeza ikona Čārlzs Geils (Charles Gayle), eksperimentālās mūzikas «supergrupa» King Midas Sound + Fennesz, kā arī daudzi citi. Medijs Electronic Beats «Skaņu mežu» nodēvējis par vienu no nozīmīgākajiem rudens festivāliem Eiropā.

«Skaņu meža» programma šogad sastāvēs no 21 priekšnesuma - to ilgums robežosies no piecpadsmit minūtēm līdz piecām stundām, un 6 no tiem būs audiovizuāli. Ar sīkāku programmas izklāstu iespējams iepazīties festivāla mājaslapā.

13. oktobrī festivāls tiks atklāts ar īpašu bezmaksas ieejas pasākumu Mākslas muzejā Rīgas Birža: telpas ātrijā amerikāņu laikmetīgās mūzikas pianists R. Endrjū Lī (R. Andrew Lee) izpildīs piecas stundas garo komponista Denisa Džonsona (Dennis Johnson) darbu «November» (1959.), kas tiek uzskatīts par, iespējams, pašu pirmo minimālisma kustības kompozīciju.

14. un 15. oktobrī festivāls noritēs mūzikas namā «Daile» - šo divu koncertvakaru redzamākie viesi ir eksperimentālā hip-hopa mākslinieks Zebra Katz, «supergrupa» King Midas Sound + Fennesz, psihedēliskā drīmpopa projektsTropic of Cancer, viens no «jaunās sarežģītības» pamatlicējiem, komponists Maikls Finisijs (Michael Finnissy), frīdžeza ikona Čārlzs Geils (Charles Gayle), tumšā tehno projekts Vatican Shadow un vairāki citi. Notiks arī komponistes Santas Ratnieces stīgu kvarteta «Silsila» Latvijas pirmatskaņojums.

Abos vakaros piedalīsies vairāki mākslinieki no «Skaņu meža» līdzkoordinētās Eiropas novatoriskās mūzikas platformas SHAPE: zviedru elektroniskās mūzikas producenti Peders Manerfelts (Peder Mannerfelt) un Klāra Ljūisa (Klara Lewis), britu trip-hopa kvartets Killing Sound un post-graima producents M.E.S.H.

Ar diviem koncertiem tiks atzīmēta arī britu bundzinieka Rodžera Tērnera (Roger Turner) 70. jubileja.

Sadarbojoties ar Gētes institūtu Rīgā un saņemot atbalstu no Federatīvās Vācijas Ārlietu ministrijas, 16. oktobrī festivāls dosies izbraukumā ārpus Rīgas, un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā piedāvās improvizētāja Tomasa Lena (Thomas Lehn) un jau minētā elektroniskās mūzikas producenta M.E.S.H. priekšnesumus.

12. novembrī pēc teju mēnesi ilga pārtraukuma «Skaņu mežs» atgriezīsies mūzikas namā «Daile», kur uzstāsies nozīmīgais britu IDM duets Autechre no izdevniecības WARP - mūziķi, uz kuru viesošanos Rīgā festivāls cerējis jau kopš saviem pirmsākumiem, kā arī norvēģu eksperimentālās mūzikas grupa Supersilent.

13. oktobrī klubā «Aristīds» notiks arī satelītpasākums Riga x Aarhus, kurā seši muzikāli atšķirīgi dalībnieki no Rīgas un Ārhūsas Dānijā prezentēs kompozīcijas un instalācijas.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Abonements uz divām festivāla dienām pagaidām maksā 20 EUR, bet uz visām trim festivāla dienām maksā 30 EUR un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējās cenas uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir šādas: 14.oktobris - 15 EUR, 15.oktobris - 15 EUR un 12.novembris - 15 EUR.

Platformu SHAPE un visus tās māksliniekus, kas uzstājas «Skaņu mežā», atbalsta Eiropas Savienības programma «Radošā Eiropa».

Festivālu «Skaņu mežs» atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Dānijas kultūras institūts, LR Kultūras ministrija, Rīgas dome, Gētes institūts Rīgā, Federatīvās Vācijas Ārlietu ministrija, ASV vēstniecība, fonds Trust for Mutual Understanding un Kulturkontakt Nord. Festivāla komerciālie atbalstītāji ir iRobot, Red Bull Music Academy un Valmiermuižas alus. «Skaņu mežs» ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu platformā SHAPE (Sound, Heterogenous Art and Performance in Europe) un starptautiskajā tīmeklī ICAS (International Cities of Advanced Sound).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu