Miris viens no «Chess Records» dibinātājiem Fils Čess

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

95 gadu vecumā miris viens no leģendārās Čikāgas blūza, soula un rokenrola mūzikas izdevniecības «Chess Records» dibinātājiem Fils Čess (Phil Chess). Izdevniecību viņš izveidoja kopā ar brāli Leonardu. Tieši šī izdevniecība iepazīstināja pasauli ir Čaku Beriju (Chuck Berry), Madiju Votersu (Muddy Waters), Bo Didliju (Bo Diddley), Etu Džeimsu (Etta James) u.c. mūzikas leģendām.

Fils Čess mira dabiskā nāvē trešdien Taksonā, Arizonas štatā.

Fils un brālis Leonards bija ebreju imigranti no Polijas. ASV kopā ar ģimeni Fils nonāca 1928. gadā, kad bija tikai septiņus gadus vecs.

1950. gadā Leonards iegādājās mūzikas izdevniecību «Aristocrat Records», talkā nāca Fils, un izdevniecība tika pārdēvēta par «Chess Records».

Brāļu specializācija bija blūzs, un izdevēji sadarbojās ar tādām blūza leģendām kā Madijs, Džons Lī Hukers, Badijs Gajs u.c. afroamerikāņu blūzmeņiem, kas labas dzīves meklējumos bija nonākuši Čikāgā.

«Fils un Leonards strādāja ar tādu mūziku, kam neviens cits uzmanību nepievērsa,» reaģējot uz Fila Česa nāvi, raksta 80 gadus vecais Badijs Gajs (Buddy Guy). «Viņi izveidoja Čikāgu par pasaules blūza galvaspilsētu.»

«Blūzam piedzima bērniņš, un viņu sauca rokenrols,» reiz kādā intervijā trāpīgi izteicās Madijs Voterss.

Izdevniecības vēsture iemūžināta Holivudas filmā «Cadillac Records».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu