Praktiska informācija «Autechre» koncerta apmeklētājiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

12.novembrī mūzikas namā «Daile» noritēs nepieradinātās mūzikas festivāla «Skaņu mežs 2016» noslēdzošais vakars, kurā piedalīsies ikoniskais elektroniskās mūzikas duets Autechre, norvēģu brīvformas mūzikas grupa Supersilent, trokšņu mūziķis Rasels Hasvels un dīdžejs Endijs Medokss. Apmeklētājiem lūgums ņemt vērā, ka, pretēji iepriekš izziņotai informācijai, Autechre, Hasvela un Medoksa vakara daļa sāksies 22:00, nevis 20:00. Supersilent uzstāšanos no pārējiem priekšnesumiem savukārt atdalīs vairāku stundu pārtraukums - grupa uzstāsies no 17:00 līdz 18:30.

Jāpiebilst, ka uz visu vakaru ir vienas un tās pašas biļetes - proti, tiem, kas nopirkuši biļetes uz Autechre, tās der arī uz Supersilent un otrādi. Augstāk minētās izmaiņas pasākuma grafikā ieviestas tehnisku iemeslu dēļ. Tāpat arī lūgums ņemt vērā, ka Autechre koncerts noritēs pilnīgā tumsā.

Pēc «Skaņu meža 2016» veiksmīgā pirmā cēliena oktobra vidū, kad abi centrālie festivāla koncertvakari tika izpārdoti, festivāls atgriežas pie klausītājiem ar noslēdzošo koncertvakaru, kurā uzstāsies divi ansambļi - Autechre un Supersilent, kuru priekšnesumu īstenošana Rīgā festivālam prasīja vairāku gadu ilgus centienus.

Autechre ir uzskatāms par vienu no trim vēsturiski nozīmīgās izdevniecības Warp atslēgas projektiem līdzās Aphex Twin un Squarepusher. Autechre nozīmi nav iespējams pārspīlēt - to par iedvesmas avotu nosaukusi pat rokgrupa Radiohead; dueta nosaukums ir vienlīdzīgs ar tā dēvēto IDM jeb «inteliģento deju mūziku» un šā perioda skaņu, tajā pašā laikā duets vairākkārt mēģinājis distancēties no šā jēdziena, norādot, ka tas ir pārlieku augstprātīgs un savā ziņā amerikānisks.

Autechre ir vairāki posmi, kuros nereti saplūdušas dažādas stilistikas - šie posmi ir savstarpēji visai atšķirīgi; nereti pat gadās, ka dueta cienītāji, augstu vērtējot vienu tā daiļrades posmu, ir vēsāk noskaņoti pret kādu citu. Kā raksta medijs FACT Magazine, «Autechre vienmēr ir bijis viens no viedokļus polarizējošākajiem projektiem elektroniskajā mūzikā, būdams tāds pat saviem faniem.» Nupat iznākušais, trīs gadus tapušais albums elseq 1-5, kura garums ir 238 minūtes (četras stundas un aptuveni pieci kompaktdiski), atspoguļo Autechre spēku briedumā un dueta dažādo agrāko estētiku un stilu saplūšanu - tajā ir gan deju mūzikas, gan agrīnās elektronikas, gan arī hiphopa iezīmes, taču ieraksts viscaur saglabā saltu, intensīvu (pat brīžiem radikālu) un izaicinošu skanējumu.

«Revolucionāra mūzika, kas jādzird «post-visa» paaudzei,» - tā par Supersilent savulaik rakstīja mūzikas portāls Dusted Reviews, savukārt medijs Pitchfork grupai piedēvē improvizētā režīmā radītu mūziku, kas allaž izvairās no piederības kādam konkrētam žanram, piebilstot, ka tā ir skaista, taču no tās bieži dvešas «spocīga pelnu krāsas noskaņa». Supersilent paši sevi dēvē par elektroniskās improvizācijas platformu, jo tās dalībnieku sastāvs mēdz nedaudz mainīties, reizēm pieaicinot svaigus spēkus (piemēram, nesen tas bija Led Zeppelin basģitārists Džons Pols Džonss). Kopumā uz Supersilent var attiecināt apzīmējumu «supergrupa», jo tās sastāvā allaž ir tādi izcili solomākslinieki kā džeza trompetists Arve Henriksens (Deivida Silviana un Lorijas Andersones sadarbības partneris), tumšās ambientās mūzikas komponists Deathprod jeb Helge Stēns, kurš pazīstams arī kā rokgrupas Motorpsycho producents, kā arī taustiņinstrumentālists Stole Stoerlokens. Supersilent koncertu atbalsta LR Kultūras ministrija un Eiropas Ekonomiskās zonas programmas LV04 «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» Divpusējās sadarbības fonds.

Rasels Hasvels (Russell Haswell) ir trokšņu mūziķis un starpdisciplinārs mākslinieks, kura darbus publicējušas tādas izdevniecības kā Editions Mego, WARP un Diagonal. Lai gan Hasvels primāri tiek asociēts ar ap gadsimtu miju notikušās «elektroniskās mūzikas eksplozijas» radikālākajām izpausmēm, viņš darbojas arī kā kurators, kas radījis projektus tādiem festivāliem un mākslas muzejiem kā PS1/MoMa, All Tomorrows Parties, Aldeburgh Music un Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Hasvels savu nozīmīgāko muzikālo ietekmju vidū min japāņu trokšņu mūzikas projektus Pain Jerk un Incapacitants, kā arī komponista Janna Ksenaka elektronisko mūziku, taču šajā sarakstā klātesoša ir arī deju mūzika, piemēram, tehno meistari Roberts Huds un Džefs Milzs. Šāds ietekmju kokteilis izpaudies arī dažos no viņa nesenākajiem ierakstiem, kuriem var piedēvēt vēl aizvien konfrontējošu, taču ritmiskāku skanējumu.

Pasākumā ar DJ setu piedalīsies arī izdevniecības Skam Records dibinātājs un Autechre blakusprojekta Gescom dalībnieks Endijs Medokss (Andy Maddocks).

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. To cena iepriekšpārdošanā ir 15 EUR, bet pie ieejas - 20 EUR.

Festivālu «Skaņu mežs» atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, LR Kultūras ministrija, Rīgas dome, Gētes institūts Rīgā, Vācijas Ārlietu ministrija, ASV vēstniecība, fonds Trust for Mutual Understanding un Kulturkontakt Nord. Festivāla komerciālie atbalstītāji ir iRobot, Red Bull Music Academy un Valmiermuižas alus. «Skaņu mežs» ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu platformā SHAPE (Sound, Heterogenous Art and Performance in Europe) un starptautiskajā tīmeklī ICAS (International Cities of Advanced Sound).

Vairāk info - www.skanumezs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu