«Rolling Stone» nosauc top10 gada albumus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Amerikāņu mūzikas izdevuma «Rolling Stone» kritiķu komanda apkopojusi 2016. gada labākos 50 albumus (pilns saraksts resursos). Jāpiebilst, ka žurnāls lielāku akcentu, protams, liek uz amerikāņu mūziku, īpaši uz kantri, taču pirmajā desmitniekā iekļuvuši arī trīs britu mūziķu albumi. Viens no tiem vēl oficiāli nav izdots, bet žurnāla kritiķiem jau kādu laiku pieejams. Drīzumā arī citu izdevumu - «Q», «Uncut», «Mojo», «NME» u.c. top50.

 
Young Thug
Young Thug Foto: Publicitātes foto

10. Young Thug «Jeffery»

Visi tie, kas domā, ka Young Thug*, īstajā vārdā Džefrijs Viljamss, ir kārtējais vervelātājs, nav iedziļinājušies. Šis notetovētais Atlantas reperis ir viens no pēdējo gadu oriģinālākajiem savā žanrā.

Īpatnējais, melodiski deklamējošais reperis daudz ko aizguvis no sava mentora un elka, brīžiem arī ienaidnieka Lil Veina (Lil Wayne), ne tikai vizuālajā tēlā, bet arī deklamēšanas manierē. Tas dzirdams arī šajā miksteipā.

«Jeffery»
«Jeffery» Foto: Publicitātes foto

* Noziedznieks, slepkava (angļu val.).

 
Leonards Koens
Leonards Koens Foto: Publicitātes foto

9. Leonard Cohen «You Want It Darker»

Šis ir bijis lielmeistaru atvadu gads. Savus pēdējos albumus īsi pirms nāves izdeva gan Deivids Bovijs, gan dzejnieks, folkmūziķis Leonards Koens.

Pēdējos dzīves mēnešus Koens pavadīja savas meitas Losandželosas mājā, cīnoties ar nopietnām veselības problēmām. Daudzām dziesmām balss ierakstīta turpat pie virtuves galda datorā.

Albums muzikāli ieturēts labākajās Koena pēdējo gadu desmitu tradīcijās. Tas pats zemais, piesmakušais, ne gluži dziedošais, ne deklamējošais vokāls, sieviešu fona vokāli, minimālistisks pavadījums un smeldzīgi stīgu aranžējumi.

«Es atstāšu galdu», «iziešu no spēles» - šādi un līdzīgi dziesmu vārdi apliecina, ka tiešām Koens bija nolēmis atvadīties. «Esmu gatavs, Kungs,» («I’m ready, my Lord») deklamē Koens tituldziesmā, senebreju valodā piebilstot «Hineni, Hineni» («Te nu es esmu, te nu es esmu»).

«You Want It Darker»
«You Want It Darker» Foto: Publicitātes foto

Albumu, kas ir mazliet garāks par 36 minūtēm, producējis Koena dēls Adams.

 
Kanje Vests
Kanje Vests Foto: REUTERS/ScanPix

8. Kanye West «The Life of Pablo»

Reperis, producents, Kimas Kardašjanas vīrs (arī šāds statuss viņam tiek piedēvēts) Kanje Vests cenšas paspēt visu - izdot albumu, uzrīkot modes skati, baudīt dzīvi un visu, kas no tā izriet. Galvenā lieta, kas simpatizē Kanjes fenomenā, ir viņa neprognozējamība. Arī šoreiz līdz pat pēdējam mirklim viņš nebija izlēmis, kāds tad būs jaunās plates nosaukums, un līdz pat pēdējai dienai vēl miksēja atsevišķas albuma dziesmas. Miksēja dziesmas arī pēc albuma izdošanas... Jaunais albums ir mazliet haotisks. Tas tapis dažādās studijās, dažādos laikos un vairāk atgādina miksteipa formātu, ja salīdzinām kaut vai ar fokusēto «Yeezus», taču, neskatoties uz to, tāpat tas ierindojies izdevuma labāko albumu pirmajā desmitniekā.

Viegls haotisms Kanjem pat piestāv. No muzikālā aspekta «The Life of Pablo» ir aizraujoša klausāmviela, kurā Kanje iestrādājis muzikālos citātus no dažādiem laikmetiem. Šeit vienuviet satiekas «Goldfrapp» (dziesmā «Freestyle 4» semplēts «Human») un britu postpanka grupa «Section 25», kuras «Hit» pārstrādāts Kanjes dziesmā «FML», nerunājot jau par neskaitāmajiem soula un hiphopa sempliem.

Saturiski savukārt Kanje cīnās ar savu lielāko ienaidnieku - pats ar sevi

(«I Love Kanye» - «...and I love you like Kanye loves Kanye»). Viņš vēl aizvien ir pārliecināts, ka ir popkultūras avatars, kurš radījis neskaitāmus kanjes vestus, ietekmējis sava psihoterapeita bērnus («My psychiatrist got kids that I inspired») un palīdzējis Teilorei Sviftai kļūt slavenai («I made that b..h famous»).

Foto: Publicitātes foto

 
Miks Džegers
Miks Džegers Foto: Ekrānuzņēmums

7. The Rolling Stones «Blue & Lonesome»

Šis albums vēl dienas gaismu nav ieraudzījis (tas notiks 2. decembrī). Šis nav «The Rolling Stones» oriģinālmūzikas ieraksts, bet gan blūza kaverversiju albums, taču gana jaudīgs, lai iekļūtu labāko albumu pirmajā desmitniekā.

Albumu «stouni» ierakstīja pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem izveidot ierakstu ar paši savām jaunām dziesmām. Divās dziesmās piedalās mūziķis Ēriks Kleptons, ko «The Rolling Stones» ieraksta laikā nejauši satika «British Grove» ierakstu studijā Londonā.

«Blue and Lonesome» ir grupas pirmais studijas albums kopš 2005. gada, kad iznāca «A Bigger Bang».

Foto: Publicitātes foto

 
Radiohead «A Moon Shaped Pool»
Radiohead «A Moon Shaped Pool» Foto: Publicitātes foto

6. Radiohead «A Moon Shaped Pool»

Pieci Oksfordas studenti, kas astoņdesmito gadu vidū satikās skolā un nodibināja rokgrupu «On a Friday» (vēlāk ierakstu kompānijas uzstādījuma dēļ mainot nosaukumu uz «Radiohead»*), 2016. gadā - jau trīsdesmit gadus pēc pirmajiem mēģinājumiem - nemainīgā sastāvā izdevuši vienu no saviem labākajiem albumiem.

«A Moon Shaped Pool» varētu dēvēt par grupas psych-folk albumu. Vairākās dziesmās vīri atsaucas uz 60. gadu beigu, 70. gadu psihedēlisko folku.

Šur tur ieskanas kaut kas no Tima Baklija (Tim Buckley), šur tur, īpaši skaņdarbā «The Numbers» - šis tas no «Buffalo Springfield».

Liels akcents likts arī uz stīgām, kuras ģitārista Džonija Grīnvuda jaunākā pārziņā. Skanējums ir silts, dzīvs, analogs. Visas dziesmas, kas iekļautas albumā, nav tapušas no jauna, vairākas idejas aktualizētas no senākiem laikiem, kas raksturīgi grupai, tās pacietīgajam perfekcionismam.

Dažas no kompozīcijām jau izskanējušas grupas koncertos, piemēram, «Identikit», «Ful Stop» un arī «Present Tense», ko solists Toms Jorks sākotnēji pirmatskaņoja 2009. gadā «Latitude» festivālā kā savu solo skaņdarbu. Dažas dziesmas ir tapušas tiešām jau sen. Dziesma «True Love Waits» datējama ar 1996. gadu.

Radiohead «A Moon Shaped Pool»
Radiohead «A Moon Shaped Pool» Foto: Publicitātes foto

 
Foto: Publicitātes foto

5. Frank Ocean «Blonde»

Frenkam Oušenam (Frank Ocean) bija nepieciešami pieci gadi, lai izdotu turpinājumu izcilajam «channel ORANGE».

Albumā «Blonde» (tas ir viens no diviem izdotajiem) ir grūti izcelt kādu vienu skaņdarbu. Lielisks ir «Self Control», «Solo», kurā iesamplēts Toda Rundgrēna (Todd Rundgren) «Flamingo» fragments, arī «White Ferrari», kurā Oušens citē bītlu «Here, There and Everywhere» un brīžiem, spēlēdams akustisko ģitāru, izklausās līdzīgs «Animal Collective»... Saturiski Oušens daudz necilā politiskus jautājumus, viņš dzied par mīlestību, attiecībām, turklāt vārds «gejs» (ja nu kāds gaidīja ļoti atklātu manifestu) vispār parādās tā starp citu tikai vienā vietā.

Foto: Publicitātes foto

Frank Ocean - 'Nikes' from DoBeDo Productions on Vimeo.

 
Car Seat Headrest
Car Seat Headrest Foto: Publicitātes foto

4. Car Seat Headrest «Teens of Denial»

Amerikāņu mūziķa Vila Toledo (Will Toledo) projekta «Car Seat Headrest» albums «Teens of Denial» mūzikas presē tiek uzskatīts par vienu no indī ģitārmūzikas labākajiem gada ierakstiem.

«Toledo zina, kā būt intīmam un eksplozīvam vienlaikus,» raksta «Rolling Stone».

«Teens of Denial»
«Teens of Denial» Foto: Publicitātes foto

 
Chance the Rapper
Chance the Rapper Foto: Publicitātes foto

3. Chance the Rapper «Coloring Book»

Šā gada hiphopa albums numur 1. Piedod, Dreik!

«Coloring Book»
«Coloring Book» Foto: Publicitātes foto

 
Foto: Publicitātes foto

2. David Bowie «Blackstar»

Dižā Devida Bovija atvadu vēstule (iepriekšējais studijas albums «The Next Day» izdots 2013), kuru turpinām lasīt un šifrēt vēl tagad.

Albums sakausē džeza un progroka pasaules, klāt piemetot daļu nihilisma, drāmas un traģikas.

Tikai dažas dienas pēc albuma izdošanas Bovijs atvadījās...

 
Foto: Ekrānuzņēmums

1. Beyoncé «Lemonade»

«Rolling Stone» uzskata, ka R&B superzvaigzne Bejonsē Žizele Noulza (Beyoncé Giselle Knowles) jeb vienkārši Bejonsē (Beyonce) ir radījusi meistardarbu. No vienas puses politisks, no otras personisks albums. «Limonāde» ir kārtējais Bejonsē - sievietes-cīnītājas albums, kurā vīrieši atainoti kā neuzticīgi, nepateicīgi nelieši. Albuma nosaukums aizgūts no Bejonsē vīra, repera Jay-Z vecmāmiņas Hetijas Vaitas (Hattie White) publiskās runas viņas 90 gadu jubilejā, kurā sirmā kundze rezumējusi, ka «pašai vien bijusi limonāde jāizspiež». Tāds stipro, izturīgo, pacietīgo sieviešu simbols.

Muzikāli «Lemonade» salīdzinoši ir alternatīvāks ieraksts. Par to liecina mūsdienu rokmūzikas ķēniņa Džeka Vaita (Jack White), britu elektroniķa Džeimsa Bleika (James Blak), kanādiešu mūziķa Eibela Tesfeja (Abel Tesfaye) aka «The Weeknd» un repera Kendrika Lamāra klātbūtne.

Foto: Publicitātes foto

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu