Ēdoles pilī fadu dziedātāja Viviane

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

17. jūnijā Ēdoles pilī savu pirmo koncertu Latvijā sniegs lieliskā portugāļu fadu dziedātāja Viviane (Viviane). Cieņa pret tradīcijām un mūsdienīga dzīves izjūta, franču šansona romantiskais jutekliskums un portugāļu fadu smeldze un ekspresija - tāda ir Vivianes muzikālā identitāte, kas sakņota viņas biogrāfijā.

Dzimusi un bērnību aizvadījusi Francijā, kopš 13 gadu vecuma viņa dzīvo Portugālē. Šeit arī pirms vairāk nekā gadsimta ceturkšņa aizsākās dziedātājas profesionālā karjera. Savukārt pirmie muzikālie iespaidi saistīti ar leģendāro franču dīvu Edīti Piafu (Édith Piaf) un portugāļu fadu karalieni Amāliju Rodrigešu (Amália Rodrigues) – abas bija viņas mātes iemīļotās mākslinieces, kuru ieraksti bieži skanēja ģimenes mītnē Provansā.

2005. gadā Viviane pēc piecpadsmit gadiem, kas aizvadīti veiksmīgā poproka grupā Entre Aspas, sāka solodarbību. Līdz šim dziedātāja izdevusi četrus soloalbumus un labāko dziesmu izlases disku «Confidências», ar ko 2015. gadā atzīmēja solokarjeras pirmo desmitgadi.

Savu stilistiku Viviane pati dēvē par Vidusjūras fadu – viņas dziesmās smalkā un niansētā veselumā, kurš šķiet eksistējam ārpus vēsturiskām un ģeogrāfiskām robežām, savijušies fadu un šansoni, čigānu džezs un bosanova, arī latīņu ritmi un popmūzika. Viņa iesaistījusies arī kopprojektos ar citiem mūziķiem – īpaši veiksmīgs bija 20. gadsimta portugāļu dzejas klasiķa Arī dos Santoša (Ary dos Santos) daiļradei un piemiņai veltītais albums «As Canções de Ary», kurš izpelnījies platīna statusu.

Atbilstoši fadu un šansona tradīcijām Vivianes repertuāram raksturīgs spēcīgs liriskais strāvojums, kas viņas sniegumā uzrunā arī klausītājus, kuri nerunā ne franču, ne portugāļu valodā. Dziedātājas samtainajai balsij piemīt suģestijas spēja, kas Viviani padarījusi par vienu no intriģējošākajām mūsdienu fadu māksliniecēm.

Biļetes wwww.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu