Gaidot uzstāšanos Viļņā. Kāpēc «Foals» ir lieliska «dzīvā» grupa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

31. jūlijā Viļņā Kalnai Park estrādē uzstāsies britu rokgrupa «Foals», kuru mūzikas kritiķi nodēvējuši par vienu no pasaulē vislabākajām koncertgrupām.

2015. gadā prestižais britu mūzikas žurnāls «Q» neskopojoties atzina «Foals» par šobrīd labāko grupu pasaulē. Britu žurnāls NME viņiem šo titulu piešķīris divreiz. 2016. gadā «Foals» apstiprināja, cik pamatota ir šī atzinība. Iesākumā viņi spēlēja Londonas Vemblija arēnā, pulcējot 12 500 klausītāju pūli. Lielākam cilvēku skaitam gluži vienkārši pietrūka vietas.

Oksfordas «Foals» uzstājās uz svarīgāko Lielbritānijas festivālu Leeds and Reeding lielākajām skatuvēm, nostiprinot savu ietekmi un pielīdzinoties tādām ikoniskām grupām kā Metallica, The Cure vai Green Day. Foals ir izlaiduši koncertfilmu Live at the Royal Albert Hall, un četri no viņu koncertiem ir izdoti kā albumi.

Pērn arī Brit Awards atzina viņu pārākumu kategorijā «Labākā britu grupa», kur viņi sacentās ar tādām grupām kā Blur, One Direction, Years & Years un Coldplay. Pagājušajā vasarā viņi piepildīja vienu no saviem sapņiem, spēlējot uz leģendārās Glastonberijas festivāla Piramīdas skatuves.

31. jūlijā pēc turnejas pa Eiropu un Ameriku «Foals» uzstāsies Lietuvā, spēlējot uz Kalnai Parka skatuves. Šis būs viņu pirmais koncerts Baltijā 13 gadu pastāvēšanas laikā.

«Foals» koncertu dzinējspēks ir galvenais vokālists Janis Filipakiss (Yannis Philippakis), kura pieeju priekšnesumiem vislabāk var aprakstīt ar viņa paša vārdiem: «Es vienkārši vēlos uzkāpt uz skatuves un patrakot.»

Būdams afrikānietes un grieķa dēls, viņš nekad nav sapņojis par dziedātāja karjeru; viņš domāja, ka viņam nepiemīt tam nepieciešamā harisma, kā arī viņam trūka pašpārliecinātības. Viņš gribēja spēlēt ģitāru. Taču grupai nebija vokālista, tādēļ Filipakiss bikli ķērās pie mikrofona.

Šobrīd

uz skatuves viņš ir īsts zvērs. Katra dziesma tiek izpildīta kā pēdējā, un viņš vienmēr koncerta noslēgumā ienirst klausītāju pūlī.

Reiz, kad skatuves drošības darbinieks centās nepieļaut viņa lēcienu, starp viņiem gandrīz izcēlās kautiņš. Grupas līderim fani ir svēta lieta - viņš vēlas ne tikai tos redzēt, bet arī dalīties ar saviem sviedriem.

Pārējie grupas dalībnieki uztur grupas līdera enerģiju. Pamatā «Foals» mūziķi nākuši no alternatīvās skatuves. Mūziķiem bija tuvas pankroka idejas, un viņi bija raduši spēlēt nelielās ballītēs - ātri un skaļi, bez barjerām starp grupu un klausītājiem. Šobrīd viņi spēlē tūkstošiem, taču mūziķi joprojām spēj uzturēt tuvas attiecības ar saviem klausītājiem. «Mājas ballītes arēnās,» šādi kritiķi apraksta «Foals» koncertus.

Protams, vissvarīgākā joprojām ir pati mūzika. Pēc četru albumu izdošanas «Foals» ir iespaidīgs dziesmu katalogs, kas ietver sapņainus un eiforiskus skaņdarbus. Piemēram, «Spanish Sahara», kā arī deju mūzikas hitus, tādus kā «My Number» un «Inhaler», kas iemieso alternatīvā roka virzienu, vai arī satriecošo «What Went Down».

Grupas daudzslāņainajās dziesmās uzmanība ir pievērsta ikkatrai detaļai. Kā norādīts publikācijā «The Line of Best Fit», «Foals» mūzikā jūs varat saskatīt katras atsevišķās sniegpārslas burvību, bet tad viņi jūs satriec ar veselu sniegputeni. Līdzsvars starp ātro un lēno, kā arī dažādu rokmūzika žanru kombinācija padara «Foals» koncertus tik interesantus un neikdienišķus.

Ir grupas, kuru koncertus labāk neredzēt, jo vispārējais priekšstats par tām var tikt sagrauts. Tad ir grupas, kuras jāredz, muzicējot dzīvē, lai sajustu to spēku pilnā apmērā. «Foals» pieder pie otrās kategorijas. Pēdējais, 2015. gada albums «What Went Down», bruģēja ceļu grupas panākumiem, ierindojoties Top10 sešās valstīs, tostarp Apvienotajā Karalistē un Austrālijā. Uz pašreizējās mūzikas skatuves, ko pārvalda popmūzikas izpildītāji, rokgrupai tas ir milzīgs sasniegums. Taču tie, kas apmeklējuši grupas koncertus, vienprātīgi atzīst – «Foals» uzstāšanās klātienē atklāj dziesmas tādā veidā, kā to nespēj dziesmu ieraksti. Šovasar indie, math rock un elektroniskās mūzikas cienītāji to varēs piedzīvot Lietuvā.

www.bilietai.lt

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu