ASV popzvaigznes mudina ieviest stingrākus šaujamieroču kontroles likumus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA, Reuters/Scanpix

Amerikāņu popzvaigznes Lēdija Gāga (Lady Gaga) un Ariana Grande pirmdien mudināja ASV līderus, reaģējot uz Lasvegasas slaktiņu, spert apņēmīgus soļus, ieviešot stingrākus šaujamieroču kontroles likumus. «Tas skaidri un gaiši ir terorisms. Teroram nav rases, dzimuma vai reliģijas. Demokrāti un republikāņi! Lūdzu, apvienojieties tūlīt,» tviterī 71 miljonam sekotāju ierakstījusi Gāga.

Viņas nopēlumu izpelnījies Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens, kurš, tāpat kā prezidents Donalds Tramps un vairums republikāņu līderu būdams stingrākas šaujamieroču kontroles pretinieks, pēc Lasvegasas slaktiņa cilvēkus aicināja lūgties.

«Lūgšanas ir svarīgas, bet, Raien un Tramp, asinis ir uz to rokām, kuru varā ir pieņemt likumus. Šaujamieroču kontroles likumu - ātri,» uzstāja mūziķe.

Grande, kuras koncertā Lielbritānijā maijā islāmistu terorists nogalināja 22 cilvēkus, atzina, ka nesaskata lielu atšķirību starp šo teroraktu un Lasvegasas slaktiņu, kur uzbrucēja motīvi nav skaidri.

«Mana sirds lūzt par Lasvegasu. Mums ir vajadzīga mīlestība, vienotība, miers, šaujamieroču kontrole un lai cilvēki raudzītos uz to un sauktu īstajā vārdā - par terorismu,»

tviterī uzsvēra Grande.

Lasvegasas asinspirts mainījusi vismaz viena klātesošā mūziņa uzskatus šaujamieroču kontroles jautājumā.

Teksasas grupas «Josh Abbott Band» ģitārists Keilebs Kīters, kurš ilgstoši atbalstījis ieroču īpašnieku tiesības, norādīja - viņa komandas cilvēkiem bijuši legāli šaujamieroči un tie Lasvegasas slaktiņā izrādījušies pilnīgi nenoderīgi.

«Mums ir nepieciešama šaujamieroču kontrole. Tūlīt,» tviterī ierakstījis mūziķis. «Es visvairāk nožēloju, ka to ietiepīgi neatskārtu, līdz mani brāļi šajā ceļā un es netikām pakļauti draudiem.»

Kantrimūziķis Džeisons Aldīns, kura uzstāšanās laikā uzbrucējs sāka raidīt šāvienus Lasvegasas mūzikas festivāla publikā, atzina, ka notikušais ir «vairāk nekā šausminošs».

«Man sāp sirds, zinot, ka tas varēja notikt ar ikvienu, kurš bija ieradies, lai priecātos par šo vakaru, kuram vajadzēja būt jaukam,» Aldīns ierakstījis sociālajā tīklā «Instagram».

«Kaut kas šajā valstī un šajā pasaulē pēdējā laikā ir mainījies, uz ko ir bail skatīties. Šī pasaule kļūst par vietu, kurā man ir bail audzināt bērnus,» atzina mūziķis.

Pēc masu apšaudēm ASV Kongresā regulāri parādās aicinājumi pastiprināt ieroči kontroli, tomēr republikāņi un daļa demokrātu izvēlas nerīkoties, paužot bažas, ka tas varētu apdraudēt ASV konstitūcijas otro labojumu, kas paredz tiesības uz šaujamieroču nēsāšanu un glabāšanu.

ASV pilsētā Lasvegasā svētdienas vakarā brīvdabas kantrimūzikas festivālā notikušajā apšaudē nogalināto skaits pieaudzis līdz 59, bet ievainoti 527 cilvēki, pirmdien preses konferencē paziņojis Lasvegasas policijas priekšnieks Džozefs Lombardo.

Varasiestādes arī pieļāvušas, ka nogalināto skaits var pieaugt.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu