Rīgā uzstāsies Inga Mauere un Zaimph / Samara Lubeļska

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

17. novembrī Rīgā, klubā «One One» (Šarlotes ielā 18a, plkst 22:00), notiks biedrības «Skaņu mežs» rīkots koncerts, kas uzrunās kā elektroniskās deju mūzikas, tā arī instrumentālās avangarda mūzikas interesentus. Koncertā uzstāsies Pēterburgas deju mūzikas producente un DJ Inga Mauere (Inga Mauer), kā arī Ņujorkas ģitāriste Zaïmph, īstajā vārdā Mārša Baseta (Marcia Bassett) duetā ar vijolnieci Samaru Lubeļsku (Samara Lubelski).

Inga Mauere ir pastāvīgais dīdžejs pazīstamajā Pēterburgas klubā «Stackenschneider», taču pēdējos pāris gados ir izpelnījusies plašāku ievērību Eiropā. Viņa ir nākusi no nomaļa ciemata Krievijas vidienē, kur bērnībā klausījās agrīnos Bunker Records ierakstus, kā arī Cybernetic Broadcasting System (tagad intergalactic.fm, kur šodien jau pati ir pieprasīts viesis), Trax un UR recordings, kas veidoja pamatiedvesmu viņas pašas skaņai. Ingas Maueres dīdžejseti ir intensīvu noskaņu un tumsnēju sajūtu kokteilis, flirtējot ar dažādiem deju mūzikas apakšžanriem, tostarp industriālo tehno, EBM, jauno vilni un disko. Pēdējā gada laikā Mauere arī ir pievērsusies savas mūzikas radīšanai Bunker Records un Clone Records paspārnē. Inga Mauere pārstāv «Skaņu meža» līdzdibināto novatoriskajai mūzikai un audiovizuālajai mākslai veltīto platformu SHAPE, ko atbalsta Eiropas Savienības programma «Radošā Eiropa» un Kultūras ministrija.

DJ Inga Mauere
DJ Inga Mauere Foto: Publicitātes foto

Zaïmph ir Ņujorkas ģitāristes Māršas Basetas soloprojekts. Baseta ir pazīstama arī kā eksperimentālā roka grupas Double Leopards dibinātāja. Atšķirībā no trokšņainā Double Leopards, Zaïmph piemīt skaidrāks un minimālistiskāks skanējums. Viņas koncertus raksturo blīva, disonanta skaņa un elektroniskas abstrakcijas. Viņas iecienītie instrumenti ir preparēta ģitāra, taustiņinstrumenti, bungmašīnas, speciāli veidotas trokšņu un «drone» mūzikas ierīces, kā arī apstrādātas vides skaņas. «Būtu grūti uzrakstīt pēdējo divu desmitgažu pagrīdes mūzikas vēsturi, neiekļaujot Māršu Basetu un viņas solo projektu Zaïmph. Caur nelielām ierakstu tirāžām dažādās ierakstu izdevniecībās, Zaïmph ir demonstrējusi vienreizēju piegājienu ar savu «fīdbeku», uzbrūkošo sanēšanu, atbalsu noskaņām un abstrakto ekspresiju,» – tā raksta Pitchfork Media. Savukārt portāls Paris Transatlantic par Māršu Basetu raksta, ka viņa «…izspridzina caurumu plānajā sienā, kas nodala tumšo psihedēliju no brīvā «drone» roka». Basetas ieraksti ir izdoti virknē neatkarīgo izdevniecību, tostarp tehno un trokšņmūzikas autoritātei Vatican Shadow/Prurient piederošajā Hospital Productions, Utech Records, Volcanic Tongue un No Fun.

Multinstrumentāliste Samara Lubeļska, kas izauga radoši raženajā Ņujorkas apkaimē Soho, ir psihedēliskā folka dziedātāja, vijolniece, ģitāriste, kontrabasiste un skaņu inženiere. Tāpat kā Zaïmph, Lubeļska ir centrāla Ņujorkas pagrīdes mūzikas kopienas dalībniece un ir darbojusies daudzās zināmās pagrīdes grupās, tostarp, The Fiery Furnaces, God is My Co-Pilot, Jackie-O Motherfucker un Sightings, kā arī spēlējusi ar Tērstonu Mūru (Sonic Youth).

Ņujorkas ģitāriste Zaïmph, īstajā vārdā Mārša Baseta (Marcia Bassett) duetā ar vijolnieci Samaru Lubeļsku (Samara Lubelski)
Ņujorkas ģitāriste Zaïmph, īstajā vārdā Mārša Baseta (Marcia Bassett) duetā ar vijolnieci Samaru Lubeļsku (Samara Lubelski) Foto: Publicitātes foto

Lubeļskas sadarbība ar Zaïmph ir viens no viņas pastāvīgajiem projektiem. Pirmo reizi viņas spēlēja kopā 2009.gadā, improvizējot pie eksperimentālo režisoru Maikla Snova un Holisa Fremptona filmām. Jāpiebilst, ka arī Rīgā viņu priekšnesumu pavadīs analogs kinematogrāfisks priekšnesums – šoreiz latviešu mākslinieces Ievas Balodes (http://ievabalode.com/) izpildījumā. Par Zaïmph un Samaras Lubeļskas pēdējo albumu Live NYC, kritiķis Birons Kolijs raksta: «Viņu skaņu pavedieni pilnīgi mirdz. Tā ir neticama kustības, klusuma un spēka kombinācija.»

Biļetes - «Biļešu Servisa» kasēs un bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu