Ventspilī koncertēs Šons Nikolass Sevidžs un Anika

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

9. decembrī Ventspilī, teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē vienā koncertā uzstāsies neatkarīgās popmūzikas mākslinieks Šons Nikolass Sevidžs (Sean Nicholas Savage) no Kanādas un britu mūziķe, dzejniece un māksliniece Annika Hendersone (Annika Henderson) jeb Anika.

Par kanādiešu avangarda, lo-fi vai dīvaiņu (weirdo - angļu valodā) popmūzikas princi dēvētais Šons Nikolass Sevidžs Latvijā ar diviem koncertiem jau viesojies 2013. gadā. Viņa atgriešanās bija paredzēta oktobra nogalē Durbē notiekošajā festivālā «Zemlika», taču personīgi iemesli to atlika uz mazliet vēlāku laiku un vietu.

Jau pēc pirmā, 2008. gadā CD-R matricā izdotā ieraksta aizsākās Šona sadarbība ar Monreālas izdevniecību «Arbutus Records». Tur zem viena jumta, kādā pamestā industriālā pilsētas ēkā, tolaik pulcējās un turpina to darīt daudzi. Klēra Bušēra (Claire Boucher) jeb «Grimes», «Tops», «Doldrums», «Blue Hawaii», «Tonstrartssbandht» un citi.

«Sevidžs ir jaunais popa karalis, tikai tu to, iespējams, vēl nezini,» rakstījis kāds asprātīgs mūzikas apskatnieks Anglijā. «Labākais šīs zemes dziesmu un tekstu autors kopš laika, kad «Nīls bija jauns» (angliska vārdu spēle ‘since Neil was Young’),» izteicies kāds cits. Kopš minētajiem koncertiem Latvijā Šons izdevis nu jau 5 ierakstus, kuri pavēruši viņam ceļu gan uz lielākām skatuvēm, biezākiem žurnāliem, gan pie plašāka klausītāju loka.

«Viņa jūtas ir tavas jūtas. Sevidžs soļo cienīgi, apraudot zaudējumus un laistoties ar savām ciešanām. Un tas viss tev. Katram un ikvienam.» Tā par pagājušogad klajā nākušo albumu «Magnificent Fist» rakstījis žurnāls «Dazed & Confused». Nupat klausītāju uzmanībai nodots svaigākais veikums – ieraksts «Yummycoma».

Lielbritānijā dzimusī, bet ilgstoši Berlīnē mītošā mūziķe Anika visai plašu klausītāju un kritiķu uzmanību izpelnījusies ar līdz šim izdotiem diviem solo albumiem. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tie tapuši ciešā sadarbība ar producentu un grupas «Portishead» dalībnieku Džefu Berovu (Geoff Barrow) un klajā nākuši ar viņa vadītās izdevniecības «Invada» gādību. Anika mūzikas un mākslas aprindās pazīstama arī kā dīdžejs, regulāri vada raidījumus «Berlin Community Radio», iesaistās dažādos eksperimentālā kino projektos un, šķiet, nemitīgi sadarbojas ar vairākiem pazīstamiem Berlīnes, Londonas un Mehiko mūziķiem – ar «Jandek», «Shackleton» (ar kuru kopīgi ierakstīts albums klajā nāca aizvadītajā vasarā), Janu Tīrsenu (Yann Tiersen) un daudziem citiem. Pirms vairākiem gadiem Anika iepazina jaunus domubiedrus otrā pasaules malā – Mehiko. Ar tiem kā pavadošajiem mūziķiem darbojas projektā «Exploded View». Pagājušogad «Sacred Bones» paspārnē klajā nākušajam debijas albumam šajās dienās seko turpinājums – četru skaņdarbu plate «Summer Came Early».

Foto: Publicitātes

Savulaik, ar vienu kāju esot Bristolē, bet ar otru – Berlīnē, un darbojoties politiskajā žurnālistikā (!), Anika iepazinās ar Dž. Berovu. Pēdējam tobrīd meklējot dziedātāju savas grupas «Beak>» ierakstam, ātri vien kļuva skaidrs, ka abiem ir daudz kā kopīga. Kaut vai mīlestība pret pankroku, dub un 60. gadu meiteņu izpildīto popmūziku. Jau pēc nedēļas studijā iesākās divpadsmit dienu kopīgs radošais darbs, kas, ierakstīts «dzīvajā», visiem spēlējot kopā vienā telpā rezultējās Anikas albumā, kurā, piemēram, žurnāls «NME» saklausījis «no tiesas sadusmotu Niko ar varu ielaužamies kādā brīnišķīgā, taču nozaudētā «Ghostface Killah» ierakstā». Koncerts Ventspilī būs Anikas pirmā un vienīgā uzstāšanās Latvijā.

Koncerta ievadā kā īpašā viešņa ar solo priekšnesumu uzstāsies latviešu mūziķe Evija Vēbere.

Biļetes uz koncertu 9. decembrī teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē no šodienas, 9.novembra, plkst. 12:00 nopērkamas «Biļešu Serviss» tīklā. Tikai pirmās 30 biļetes pieejamas par ļoti īpašu cenu – 7.00 EUR. Pārdošanā ierobežots skaits stāvvietu.

www.facebook.com/seannicholassavage

anikainvada.tumblr.com



KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu