Rīgā uzstāsies komponists un pianists Ludoviko Einaudi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mūsdienu klasiskās mūzikas komponista un pianista Ludoviko Einaudi (Ludovico Einaudi) vārds ir zināms visā pasaulē – viņa skaņdarbi bagātinājuši neskaitāmus kino darbus, bet Einaudi spēja sapludināt tradicionālo ar minimālismu un mūsdienīgu elpu ierindojušas itāli starp talantīgākajiem tīrradņiem mūsdienu klasiskajā mūzikā. Nākošgad Einaudi dosies Eiropas koncertturnejā, un viena no pieturvietām būs arī Arēnas Rīga amfiteātris, kurā mūziķis uzstāsies 9. aprīlī.

Joprojām nepārspēts ir Einaudi 2015. gada albums «Elements» – pirmais klasiskās mūzikas albums 23 gadu laikā, kas iekaroja populārās mūzikas topu augšējās vietas, taču akadēmiski skolotais mūziķis ir radījis spožas kompozīcijas jau kopš astoņdesmito gadu beigām, tostarp skaņu celiņus slavenām kinofilmām kā Darena Aranofska «Melnais gulbis», iemīļotiem seriāliem kā «Doktors Živago» un «Zvaigžņu vārti», radījis mūziku reklāmām un, protams, izdevis oriģinālmūzikas albumus, kopskaitā jau divdesmit divus. Vēl tikai pirms gada pasauli saviļņoja dabas aizstāvju organizācijas Greenpeace kampaņa, kuras video Einaudi redzams spēlējam klavieres uz kūstoša ledus gabala Arktikā. Un, bez šaubām, Einaudi ieguldījums modernajā klasiskā mūzikā vainagojies ne tikai ar klausītāju mīlestību – par skaņu celiņu itāļu filmai Fuori dal mondo pianists saņēmis nomināciju Amerikas kinoakadēmijas balvai Oskars, kā arī prestižo Echo Klassik balvu, turklāt saņēmis arī citas nozīmīgas balvas.

Muzikāli intelektuālā vide, kurā viņš pavadīja bērnību, gluži likumsakarīgi noteica viņa virzību mūzikas pasaulē, un pēc Milānas konservatorijas absolvēšanas Einaudi pievērsās pats sava skanējuma radīšanai, apvienojot klasiskās mūzikas elementus ar variācijām par pasaules mūziku, un vienlaikus nojaucot robežas starp akadēmiskumu un populāro mūziku. Pats mūziķis atturas nosaukt žanru, kuru pārstāv – kā pats izteicies intervijā laikrakstam The New York Times, «mana mūzika nāk no manas pieredzes, manas dzīves… taču, kad esmu sarakstījis skaņdarbu, es varu atpazīst, kur iedvesma nākusi no afrikāņu mūzikas, kur tā ir saistīta ar kādu manis iemīļotu rokmūzikas albumu vai arī Baha vai Štokhauzena skaņdarbu.» Einaudi instrumentālajās kompozīcijās var saklausīt visas pasaules skaņas, un koncertos viņš nevairās no pavisam laikmetīgām izpausmēm – klasiskās mūzikas pasāžas tiek papildinātas ar viegli elektronisku tekstūru un eksperimentālajām aranžijām. Einaudi vienmēr muzicē kopā ar pavadošo grupu, un arī koncerts Rīgā nebūs izņēmums, ļaujot izdzirdēt modernās klasiskās mūzikas tik mūsdienīgo elpu.

Biļetes «Biļešu serviss» kasēs un www.bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu