Desmit gada labākās popdziesmas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix, TVNET

Līdz ar mūzikas straumēšanas servisu uzvaras gājienu, kas pamatīgi mainījis mūzikas klausītāju paradumus, proti, arvien retāk cilvēki bauda veselus albumus, priekšroku dodot atsevišķām dziesmām, kas sakārtotas pleilistēs. Piedāvāju savu versiju par labākajām popdziesmām. Šo top10 varētu pat nodēvēt par pop-popdziesmu top10, jo šajā sarakstā tiešām iekļautas dziesmas, kas nepretendē uz «inteliģentas popmūzikas» statusu, bet ir vienkārši fantastiski lipīgi, izteikti komerciāli (šoreiz labā nozīmē) popmūzikas ieraksti.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Charli XCX «Boys»

Britu dziedātāja un dziesmu autore Čārlija XCX (Charlotte Emma Aitchison), ar kuru man bija tas prieks iepazīties festivālā «Positivus», turpina savu radošo lidojumu. Ja mākslinieks nav vienkārši solists, kas atkarīgs no komponista, tad agri vai vēlu panākumi pie šā mākslinieka atnāks. Tā šogad noticis ar Čārliju, kura izdevusi dziesmu «Boys» («Zēni»), ko var ierindot tā dēvētā «bubblegum pop» plauktā. Dziesmā un arī video 25 gadus vecā britu popzvaigzne parāda vīriešus kā iekāres un seksa objektus, gluži kā tas mūzikas industrijā daudzus gadus darīts ar sievietēm, īpaši urbānās mūzikas žanrā.

«In every city I’ve got one with different ringtones / Flyin’ from L.A. all the way to Puerto Rico» («Katrā pilsētā man ir viens [zēns] ar atšķirīgu zvana melodiju / No Losandželosas līdz Puertoriko») - dzied Čārlija.

 
Foto: kadrs no video

Halsey «Now Or Never»

Viena no pēdējos gados radio biežāk dzirdētajām balsīm pieder kādai 23 gadus vecai dziedātājai ar skatuves vārdu Holzija (Halsey)*. Šogad Holzija (īstajā vārdā - Ashley Nicolette Frangipane), ietekmējoties no paša Šekspīra, laidusi klajā savu otro studijas albumu, kas seko 2015. gada debijai «Badlands», un apliecinājusi, ka ir viena no jaunās paaudzes nopietnākajām popmūzikas dāmām.

* Skatuves vārds aizgūts no pieturas Ņujorkas metro «Halsey Street».

 
Foto: kadrs no video

Paloma Faith «Crybaby»

36 gadus vecā britu dziedātāja Paloma Feita būtībā ir ieņēmusi nelaiķes Eimijas Vainhausas vietu mūzikas ainavā, viņas dziedājums, maniere ļoti līdzinās Vainhausai. Savulaik Eimija pat aicinājusi Palomu pievienoties viņas pavadošajai grupai... Šogad dziedātāja laidusi klajā jaunu albumu «The Architect», no kura īpaši radiodraudzīgs un lipīgs sanācis skaņdarbs «Crybaby». Tiesa, saturiski dziesma pieskaras universālai tēmai - vīriešu un sieviešu sarežģītajām attiecībām.

«Izraudies, mīļais, nav iemesla slēpties. Īsti vīri parāda savas jūtas, asaras var dziedēt,» dzied Paloma.

 
Foto: ScanPix

Calvin Harris, Frank Ocean, Migos «Slide»

Planētas karstākais dīdžejs, aktuālā hiphopa apvienība un spilgtākais savas paaudzes R&B mākslinieks šogad apvienojuši spēkus, lai radītu vienu no gada skaistākajām popdziesmām. Dziesmu ievada pārveidots Frenka Oušena vokāls (I might, Empty my bank account and buy that Boy with a Pipe), kurā viņš atsaucas uz pirms vairākiem gadiem izsolē par bargu naudu (104 miljoni dolāru) pārdoto Pablo Pikaso gleznu «Zēns ar pīpi». Perfekts analogo instrumentu un mūsdienu producēšanas stiķu sakausējums!

 
Foto: Kadrs no video

Julia Michaels «Issues»

Džūlijas Maiklsas (Julia Michaels, 24) balsi pirmo reizi plašāk iepazinām norvēģu projekta «Kygo» 2016. gada singlā «Carry Me». Šogad meitene izdevusi pati savu solo singlu «Issues», apliecinot, ka ir viena no jaunās paaudzes talantīgākajām dziesmu autorēm un arī izpildītājām. Dziesma nominēta arī «Grammy» balvai. Labi panākumi arī dziesmas klipam (123 miljoni skatījumu), kurā jaunā dziedātāja it kā noskatās uz savām attiecībām no malas, apgalvojot, ka, jā, viņai ir problēmas («Issues»), bet arī mīļotajai otrajai pusītei tādas ir.

 
Foto: Kadrs no video

Selena Gomez «Bad Liar»

Šo amerikāņu dziedātājas un aktrises Selēnas Gomesas (Selena Gomez) dziesmu par gada labāko jau atzinis izdevums «Billboard», un ne velti. «Bad Liar» aranžējumā iestrādāta grupas «Talking Heads» 1977. gada singla «Psycho Killer» basa līnija. Lielisks arī videoklips, kas ieturēts 70. gadu stilā. To režisējis savulaik populārās rokgrupas «The Lemonheads» basģitārists Džesijs Perecs (Jesse Peretz).

 
Foto: kadrs no video

Camila Cabello un Young Thug «Havana»

Tomēr vēsture atkārtojas. Tie mākslinieki, kuri pirmie nolēmuši pamest tā dēvētās puišu vai meiteņu grupas, parasti spēj gūt panākumus kā solo izpildītāji. Robijs Viljamss, Zeins, Džastins Timberleiks u.c. Arī dziedātāja Kamila Kabeijo (Camila Cabello), kas pagājušogad pameta popgrupu «Fifth Harmony», var atviegloti nopūsties. Pēc pāris neveiksmīgiem singliem tieši ar šo Kubas mūzikas noskaņās ieturēto dziesmu «Havana» viņai izdevies iekarot daudzu topu 1. vietas. Skaņdarbs ir viens no 20 gadus vecās dziedātājas debijas soloalbuma «The Hurting. The Healing. The Loving» vēstnešiem. Tas gaidāms 2018. gadā.

 
Foto: kadrs no video

Lorde «Perfect Places»

Būdama vien 16 gadus veca, šī savdabīgā jaunzēlandiešu dziedātāja pirms četriem gadiem mainīja komerciālās popmūzikas seju, iedvesmojot jaunas meitenes pašām sacerēt un producēt savu mūziku. Nu, būdama jau jauniete (20 gadi), Lorde šogad ir atgriezusies, un atgriezusies pārliecinoši. Lordes jeb īstajā vārdā Ellas Jeličas-O'Konoras (Ella Yelich-O'Connor) otrais albums «Melodrama» ir personisks, emocionāls darbs, kurā jaunā sieviete analizē savas sajūtas pēc attiecību izjukšanas ar pirmo nopietno draugu (piecus gadus vecāko fotogrāfu James Lowe), reflektē par jauniegūto slavu, daudzajām ballītēm, bet galvenais - stāsta mums savu pieredzi būt vienai un pašpietiekamai. «Perfect Places», iespējams, ir labākais albuma skaņdarbs.

 
Foto: kadrs no video

Rae Morris «Do It»

Britu popzvaigzne Rī Morisa (Rachel Anne Morris) ar savu jauno, pozitīvi uzlādēto singlu «Do It» radījusi vienu no gada skaistākajām popdziesmām. «Do It» ir jau otrais šogad izdotais 25 gadus vecās britu dziedātājas singls, kas seko gada sākumā izdotajam «Reborn». Abas dziesmas ir pirmie vēstneši no nākamgad 2. februārī gaidāmā Morisas otrā albuma «Someone Out There». Dabisks un nepiespiests ir arī dziesmas klips, kas uzfilmēts Ņujorkā. «Es nekad nebiju daudz laika pavadījusi Ņujorkā, tāpēc man prātā bija doma, ka es varētu vienkārši klejot pa pilsētu, uzģērbjot kaut ko krāsainu,» kādā intervijā stāsta Morisa.

 
Foto: kadrs no video

Taylor Swift «Delicate»

Ar šogad izdoto albumu «Reputation» («Reputācija») amerikāņu popmūzikas superzvaigzne Teilore Svifta (Taylor Swift, 27) iesoļojusi jaunā attīstības fāzē. Jau ar iepriekšējo plati «1989» Svifta no popkantri mākslinieces sevi transformēja mūsdienu top40 popzvaigznes tēlā, taču ar šo jauno ierakstu šī transformācija šķiet pabeigta. No mazliet naivas kantri princesītes, kas dziesmās ieliek emocionālus stāstus, kas sarakstīti viņas dienasgrāmatā, Teilore pārtapusi pat mazliet biedējošā, mazliet dusmīgā, aizkaitinātā, vienlaikus ne mazāk atklātā un par sevi pārliecinātā sievietē.

Albuma pirmā puse balstās uz stampājošiem, elektroniskiem hiphopa bītiem, turklāt vienā no dziesmām («End Game») piedalās reperis «Future».

Tomēr pēc pārspīlētā komerciālā pop skanējuma plates sākumā, ar piekto skaņdarbu - manuprāt, albuma labāko dziesmu «Delicate» Teilore nonāk pie pašas būtības, albuma pamatvēstījuma. Sākot jaunas romantiskas attiecības (viņas izredzētais jau aptuveni gadu (to gan viņa rūpīgi slēpusi) ir britu aktieris Džo Alvins (Joe Alwyn).), viņa atklāj, ka jūtas ievainojama, jo «kāds gan par viņu ir radies priekšstats, kāda ir viņas reputācija un vai tā var jaunajām attiecībām traucēt?» Dziesmas piedziedājumā iestrādāts vokodēts vokāls, kas īpaši izceļas pašā sākumā, kad Teilores balss skan bez muzikālā pavadījuma.

This ain't for the best
My reputation's never been worse, so
You must like me for me…

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu