Izcili mūziķi, kurus esam zaudējuši 2017. gadā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET kolāža, Scanpix

Gadam noslēdzoties, apkopojam ne tikai panākumus un uzvaras, bet arī zaudējumus. 2017. gadā mūzikas pasaule (arī Latvija) zaudējusi vairākus izcilus mūziķus un komponistus. Pasaules kontekstā noteikti jāmin Toma Petija, Čaka Berija, Čestera Beningtona, Krisa Kornela aiziešana mūžībā, savukārt Latvija zaudējusi leģendāro «Čikāgas piecīti» Albertu Legzdiņu, dziesminieci Austru Pumpuri, pianisti Jautrīti Putniņu, kordiriģentu Gido Kokaru, komponistu Pēteri Plakidi, dziedātāju Aiju Eriņu, «Duets Sandra» solisti Sandru Brīnumu un iemīļoto estrādes mākslinieku Zdzislavu Romanovski. Visus mūziķus šajā desmitniekā ielikt nevaram, tāpēc atsevišķi pieminēsim vēl vairākus aizgājējus. 92 gadu vecumā miris ievērojamais franču diriģents Žoržs Pretrs (Georges Prêtre), 90 gadu vecumā Lasvegasā miris džeza pianists un vokālists Badijs Greko (Buddy Greco), 86 gadu vecumā miris izcilais igauņu kora mūzikas komponists Veljo Tormiss. Popmūzika kļuvusi nabadzīgāka, jo mūžībā devusies 80. gadu nogales popmūzikas hita «Lambada» izpildītāja Lualva Braza (Loalwa Braz). Rokmūzika zaudējusi amerikāņu southern rock, blūzroka grupas «The Allman Brothers Band» dziesmu autoru Gregu Olmenu (Gregg Allman), austrāliešu hārdroka apvienības AC/DC līdzdibinātāju un ģitāristu Malkomu Jangu (Malcolm Young). Arī soulmūzikā vairāki zaudējumi - Čārlzs Bredlijs (Charles Bradley), Leons Veirs (Leon Ware). Jaunā paaudze atvadījusies no emo-repera Lil Peep...

 
Foto: AFP/ScanPix

Fetss Domino

Oktobrī 89 gadu vecumā mūžībā devies leģendārais dziedātājs, pianists un rokenrola priekštecis Fetss Domino (Fats Domino), īstajā vārdā Entuāns Dominiks Domino. Viņa populārākie hiti datējami ar pagājušā gadsimta 50. un 60. gadiem - «Ain't That A Shame» un «Blueberry Hill».

Dzimis Ņūorleānā 1928. gadā, viņš ieguvis iesauku Fetss (Fats) no paša komponētas dziesmas «The Fat Man» nosaukuma, un par vienu no galvenajām mākslinieka muzikālajām ietekmēm uzskatāms pagājušā gadsimta 30. gadu «stride» manieres pianists Fetss Vallers (Fats Waller). Mūziķis, kas bija viens no pirmajiem melnādainajiem māksliniekiem, kas ieguva popularitāti baltās auditorijas vidū, savas karjeras laikā pārdevis vairāk nekā 65 miljonus ierakstu, pārspējot visus pārējos 50. gadu rokenrola māksliniekus, atskaitot Elvisu Presliju.

Domino ietekmējis daudzus mūziķis. Pols Makartnijs (Paul McCartney) esot atzinis, ka dziesmu «Lady Madonna» radījis, iedvesmojoties no Fetsa Domino. 1986. gadā viņš uzņemts Rokenrola Slavas zālē.

 
Foto: AP/ScanPix

«Mobb Deep» dalībnieks Prodigy

Vasaras vidū, vien 42 gadu vecumā Lasvegasā miris viens no Ņujorkas hiphopa dueta «Mobb Deep» dalībniekiem Prodigy (īstajā vārdā Albert Johnson). Reperis cietis no anēmijas. Tiek ziņots, ka viņš miris no nejaušas aizrīšanās. Dueta 1995. gada albums The Infamous ir žanra klasika, kas ietekmējusi daudzus jaunos reperus.

 
Foto: Publicitātes

Roberts Mailss

47 gadu vecumā pēc īsas slimības (vēzis) šogad aizsaulē devies populārā 1995. gada hita «Children» autors - dīdžejs Roberts Mailss (Robert Miles), īstajā vārdā Roberto Concina. 1997. gadā viņš saņēma Britu balvu kā Labākais starptautiskais vīriešu kārtas debitants.

 
Foto: AFP/ScanPix

Čaks Berijs

Šā gada martā cienījamā 90. gadu vecumā mūžībā devies amerikāņu rokenrola veterāns Čaks Berijs (Chuck Berry). Berijs padarīja «elektrisko ģitāru par rokmūzikas galveno instrumentu» un bija iedvesmas avots nākamajām mūziķu paaudzēm kopš debijas singla «Maybellene» iznākšanas 1955. gadā. Berija slavenākie hiti ir «Johnny B Goode», «You Never Can Tell», «Roll Over Beethoven» un «Sweet Little Sixteen».

 
Foto: TASS/Scanpix

Česters Beningtons

Daudziem ļoti negaidīta bija populārās rokgrupas «Linkin Park» solista Čestera Beningtona pašnāvība. 41 gadu vecais mūziķis pēc ilgas cīņas ar depresiju pakārās savā mājā Palosverdesā, netālu no Losandželosas.

Policijas paziņojumā atklāts fakts, ka blakus mūziķim atrasta pustukša alkohola pudele, savukārt narkotiku klātbūtne nav konstatēta. Nav arī pirmsnāves vēstules. Beningtons mājās bijis viens, un viņa līķi atradusi mājkalpotāja.

Mūziķis intervijā bieži atklāti stāstījis par savām problēmām, depresiju. «Visu savu dzīvi esmu juties kā no laivas izmests,» viņš nesen teicis kādā intervijā. «Ik pa laikam nonāku pašizveidotās uzvedības situācijās, īpaši tad, kad esmu iestrēdzis pats savā prātā. Gribētu teikt, ka jūtos kā bīstamā pilsētas rajonā, kurā nevajadzētu doties vienam pašam. Visas problēmas sev esmu radījis pats. Par to arī grupas nesenākā dziesma «Heavy».»

 
Foto: AP/Scanpix

Volters Bekers

67 gadu vecumā šogad miris ietekmīgās 70. gadu roka/džezroka apvienības «Steely Dan» līdzdibinātājs, ģitārists Volters Bekers (Walter Becker). Bekers līdzdibināja grupu ar dziedātāju/pianistu Donaldu Feigenu (Donald Fagen) 1972. gadā. Amerikāņu džezroka klasiķi pirmajā posmā darbojās no 1972. līdz 1981. gadam un tad no jauna atkalapvienojās 1993. gadā un izdeva divus albumus. Bekers izdevis arī divus soloalbumus, pēdējais no tiem Circus Money (2008).

 
Foto: Reuters/ScanPix

Kriss Kornels

Šī arī bija viena no gada visšokējošākajām nāvēm. Arī amerikāņu rokgrupas «Soundgarden» solista Krisa Kornela nāve atzīta par pašnāvību. 52 gadus vecais mūziķis atrasts miris savā numuriņā Detroitas viesnīcā «MGM Grand» pēc uzstāšanās koncertā ar savu grupu. Kornels bija arī solists alternatīvā roka grupā «Audioslave» un ierakstījis hitu «You Know My Name» 2006. gada Džeimsa Bonda filmai «Casino Royale».

 
Foto: AFP/ScanPix

Džonijs Holidejs

Pavisam nesen pēc cīņas ar plaušu vēzi 74 gadu vecumā mūžībā devies franču rokmūzikas leģenda Džonijs Holidejs (Johnny Hallyday). 50 gadu laikā pārdoti vairāk nekā 100 miljoni par gallu Elvisu Presliju dēvētā mūziķa disku.

 
Foto: Vida Press

Holgers Šukajs

79 gadu vecumā mūs pametis ietekmīgās vācu krautroka grupas «Can» līdzdibinātājs Holgers Šukajs (Holger Czukay). Šukajs dzimis 1938. gadā Polijā un 1968. gadā kopā ar grupas biedru Irminu Šmitu izveidoja «Can». Šukajs ansamblī spēlēja basģitāru, kā arī bija atbildīgs par grupas ierakstu tehnisko pusi. Mūziķis izdevis arī vairākus soloalbumus, nesenākais no tiem «Eleven Years Innerspace» (2015).

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Toms Petijs

Oktobrī pēc pārciestas sirdstriekas 66 gadu vecumā mūžībā aizgāja rokmūziķis Toms Petijs. Petijs muzicēja kopā ar savu grupu «The Heartbreakers» un bija pazīstams ar tādiem hitiem kā «I Won't Back Down» un «Free Fallin». 2002. gadā Petijs uzņemts Rokenrola Slavas zālē.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu