Rīgā uzstāsies par pasaulē visātrāko pianistu dēvētais Pīters Benss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Talantīgais pianists Pīters Benss (Peter Bence) jau 6. novembrī pirmo reizi uzstāsies Latvijā, Rīgas Kongresu namā. Iepriekš Benss Baltijas valstīs koncertējis 2017. gada nogalē ar vienīgo koncertu Viļņā.

Pīters Benss, 26 gadus vecs, pasaules slavu ieguvis izpildītājs no Ungārijas, ir klavieru virtuozs, komponists, producents, kas pazīstams arī kā pasaulē visātrākais pianists. Šo titulu Benss ieguva 2012. gada janvārī, vienā minūtē klavieru taustiņus nospiežot 765 reizes un sasniedzot Ginesa rekordu. Šo titulu viņš saglabāja piecus gadus.

Skolas laikā pasniedzēji bieži Bensam sniedza piezīmes, ka viņš spēlē pārāk ātri, taču, kad pasniedzēji pajokoja, ka Pīters varētu mēģināt pārsniegt Ginesa rekordu kā ātrākais pianists, viņš nolēma to pamēģināt izdarīt.

"Es piedalījos jautrības dēļ. Es nedomāju, ka tam ir mākslinieciska vērtība. Kā ar lielāko daļu Ginesa rekordu – tā ir iespēja pārspēt cilvēka robežas un šajā gadījumā – instrumenta robežas,» tā Benss.

Pēdējie trīs mākslinieka karjeras gadi bijuši iespaidīgi. Viņš kļuva slavens, kad 2015. gada jūnijā, atzīmējot Maikla Džeksona sešu gadu nāves dienu, tiešsaistes platformā «Youtube» dalījās ar savu versiju Džeksona skaņdarbam «Bad». Jau pirmajā nedēļā viņa video izpelnījās vairāk nekā 10 miljonus skatījumu sociālajās vietnēs.

Pīters Benss
Pīters Benss Foto: Publicitātes

Pītera Bensa talants atklāts jau visai agri – pirmo skaņdarbu viņš sacerējis 7 gadu vecumā. Esot vien sākumskolā, mūziķis uzņemts Ferenca Lista Mūzikas universitātē Debrecenā, klavieru un kompozīcijas klasē, savukārt vēlāk saņēma maģistra grādu filmu kompozīcijas un klavieru specialitātē prestižajā Bērklija Mūzikas Koledžā ASV. Tomēr saviem koncertiem viņš izvēlējies pilnīgi atšķirīgu virzienu.

Kaut arī Bensa debijas albums «The Awesome Piano» klausītājus sasniegs vien šā gada vidū, viņš jau ir pulcējis pilnas koncertzāles vairāk kā 20 valstīs, četros kontinentos un pagājušajā gadā atklāja BBC ikgadējo koncertsēriju «Proms In The Park» Haidparkā, Londonā, kur sniedza koncertu vairāk nekā 50000 klausītāju.

Rīgā gaidāmajā koncertā skatītājus gaida aizraujoša un nedaudz traka performance. Kā stāsta pats Benss, viņš atdod visu savu spēku koncerta laikā. Pianists izmanto ne tikai klaviatūru, bet savā priekšnesumā izmanto visas instrumenta daļas. Dažreiz tas rada sajūtu, ka koncertā piedalās vesels orķestris.

Viņa repertuārā ir ietvertas grupu «Queen» un «The Beatles», kā arī Sias, Džastina Timberleika, Maikla Džeksona un citu izpildītāju skaņdarbu aranžijas. Ne mazāk aizraujoši ir arī skaņdarbu videoklipi, tā, piemēram, Bītlu hits «Here Comes The Sun» tiek izpildīts uz jahtas. Bensa darbi «Youtube» vietnē skatīti vairāk nekā 300 miljonus reižu. Koncertos pianists atskaņo arī savas kompozīcijas.

Biļetes pieejamas «Biļešu servisa» kasēs un internetā.

www.bilesuserviss.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu