Pols Makartnijs aicina Eiropas Parlamentu atbalstīt jauno autortiesību direktīvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP

Britu mūzikas leģenda sers Pols Makartnijs ir uzrakstījis atklātu vēstuli Eiropas Parlamentam (EP), aicinot visiem mūzikas māksliniekiem tikt godīgi atalgotiem par viņu darbu.

Bijušais grupas «The Beatles» solists mudināja EP deputātus atbalstīt ierosinātās izmaiņas autortiesību direktīvā, kas paredz ierobežojumus interneta lietošanā, nosakot satura augšupielādes platformām vairāk maksāt dziesmu autoriem un izpildītājiem par viņu darbu.

Ja pārmaiņas netiks veiktas, Makartnijs vēstulē norādījis, ka mūzikas nozares nākotne varētu būt apdraudēta. «Mūzika un kultūra ir svarīga. Tā ir sirds un dvēsele. Bet tā vienkārši nerodas, tā pieprasa daudzu cilvēku grūtu darbu. Turklāt mūzika rada arī darbavietas un ekonomikas izaugsmi, kā arī digitālo inovāciju visā Eiropā. Diemžēl vērtību atšķirības apdraud mūzikas ekosistēmu. Mums ir nepieciešams internets, kas būtu godīgs un ilgtspējīgs visiem.»

Makartnijs piebilda, ka šobrīd daudzas satura augšupielādes platformas atsakās atalgot māksliniekus un dziesmu autorus par viņu darbu, kamēr paši izmanto peļņu no gūtajiem skatījumiem.

5.jūlijā Eiropas Parlamentā notiks balsojums, vai turpināt virzīt autortiesību direktīvas piedāvājumu, kurš, ja tiks apstiprināts, ievērojami kaitēs interneta brīvībai. Direktīva noteiktu, ka dažādām tīmekļa vietnēm nāktos uzņemties lielāku atbildību par videoklipiem un fotogrāfijām, kas pārkāpj autortiesības, nozīmējot, ka tādiem interneta gigantiem kā «Youtube» un «Facebook» ir māksliniekiem jāmaksā papildu kompensācija par citu lietotāju izvietotajiem videoklipiem, kuri ir aizsargāti ar autortiesībām.

Lobiju grupas ir izteikušas kritiku par ierosinātajām izmaiņām, apgalvojot, ka tās apdraud dziesmu remiksu un mēmju jeb memes nākotni, kas lielākoties ir humoristiskas dažādu videoklipu versijas, ko izplata tiešsaistes lietotāji. Ja priekšlikums tiks atbalstīts, dažādām interneta vietnēm būs jāievieš virkne jaunu pasākumu, lai konstatētu pārkāpumus un kompensētu oficiālo licenču turētājus.

Bezpeļņas organizācijas «Creative Commons», kas mudina cilvēkus dalīties radošajā darbā ar vienkāršām licencēm, pārstāvis Raiens Merklijs nosodīja Makartniju, rakstot, ka viņu grupa paši sāka savu karjeru, spēlējot dziesmu kaverversijas, kuras mūzikas platformās nemaz netiktu apstiprinātas, tādēļ nonāk pretrunās, jo tagad vēlas, lai Eiropas Savienība aizsargātu viņa dziesmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu