Japāņu pianists plāno Šopēna maratonkoncertu (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pazīstamais japāņu pianists Jukio Jokojama otrdien paziņoja par savu nodomu pārspēt paša sasniegto Ginesa pasaules rekordu, nospēlējot visus 212 komponista Frederika Šopēna solo skaņdarbus klavierēm 18 stundas ilgā koncertā Tokijā.

Preses konferencē Jokojama paziņoja, ka viņš vēlas "labāk saprast Šopēnu un dot iespēju cilvēkiem uzzināt vairāk par viņu". Viņš solīja spēlēt no galvas 212 Šopēna skaņdarbus 3.maija koncertā Tokijas operā no plkst.8.00 rītā līdz plkst.2.00 nākamajā dienā ar pārtraukumiem.

Savā rekordilgajā Šopēna koncertā pagājušā gada maijā Jokojama 16 stundās nospēlēja 166 skaņdarbus hronoloģiskā kārtībā bez notīm, svinot komponista 200.dzimšanas dienu, un sasniedza Ginesa pasaules rekordu "Lielākais skaņdarbu skaits, ko solists nospēlējis 24 stundās".

Pianists teica, ka līdz ar pagājušajā gadā nospēlētajiem 166 skaņdarbiem gaidāmajā koncertā viņš nospēlēs arī 46 skaņdarbus, kurus Šopēns pats bija nolēmis nepublicēt, arī skaņdarbu, kuru viņš uzrakstīja septiņu gadu vecumā.

"Šopēna nepublicētajos darbos viņa cilvēciskā daba atspoguļojas labāk nekā perfekti pabeigtajos skaņdarbos,"

viņš piebilda.

1971.gadā dzimušais Jokojama mācījās klavierspēli Parīzes konservatorijā no 16 gadu vecuma. Pēc konservatorijas beigšanas 1990.gadā viņš tajā pašā gadā izcīnīja trešo vietu XII starptautiskajā Šopēna konkursā.

"Es spēlēju Šopēnu kopš debijas un cenšos nokļūt viņam iespējami tuvāk," teica Jokojama. "Es ceru atklāt tādu skaistumu dažos Šopēna skaņdarbos, kādu pat viņš pats neapzinājās."

Koncerts būs publisks, un to pārraidīs arī kāda Tokijas radiostacija.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu