Galante: ceru, ka tas būs baudījums ikvienam!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

14.jūlijā, slavenā latviešu operdīva Inese Galante Rīgas Domā prezentēs savu jaunāko soloalbumu "La Galante". Intervijā portālam TVNET dziedātāja labprāt atklāja dažas vēl pavisam "siltā" albuma tapšanas nianses.

Dziedātāja teic, ka sākotnēji bijusi doma šo albumu ierakstīt Zviedrijā tā vienkāršā iemesla dēļ, ka albuma mecenāts nāk no šīs valsts. "Taču tad teicu, ka Latvijā to noteikti varētu paveikt daudz kvalitatīvāk, turklāt

Doma baznīcas ērģeles nevar salīdzināt ne ar vienām citām ērģelēm – manuprāt, tās ir Eiropas labākās ērģeles.

Netraucēja pat Doma baznīcas komplicētā akustika, kurā ir grūti savākt kopā instrumenta un balss skanējumu."

Atceroties visnotaļ sarežģīto ieraksta procesu, māksliniece tagad teic – cerams, ka tas bijis pareizs lēmums. "Mecenāti teica, ka albumā gribētu dzirdēt tikai zviedru komponistu skaņdarbus, savukārt es un mans ilggadīgais kolēģis – ērģelnieks Aivars Kalējs – pastāvējām uz to, ka tā nevar darīt." Tagad albumā "La Galante" dzirdamie skaņdarbi, pēc Ineses Galantes teiktā, sadalīti ļoti eleganti, turklāt darba procesā izdevies ierakstīt tik daudz skaņdarbu, ka pietiktu vēl vismaz vienam vai pat diviem albumiem.

Taujāta, kas tad īsti jaunajā albumā būs dzirdams, šarmantā dziedātāja vien smaida un teic, ka visus noslēpumus gluži negribētos atklāt, jo tad, viņasprāt, klausītājiem nebūs interesanti nākamceturtdien doties uz koncertu. Tomēr viņa neslēpj, ka albumā pārstāvēto komponistu amplitūda ir ļoti plaša; galvenokārt – vecmeistari.

"Palikām pie 17., 18., 19.gadsimta skaņražiem. Ir Lists, Pučīni, Maskanji, Šūberts...

Katrā ziņā tur nav ne Šnitkes, ne Šostakoviča – tas šai noskaņai būtu par modernu," ir pārliecināta dziedātāja.

Foto: TVNET

Viņa arī atzīst, ka ar lielāko daļu ierakstu jūtas apmierināta, lai gan dažus skaņdarbus, viņasprāt, droši vien varēts ierakstīt citādāk. "Es negribētu apgalvot, ka visi skaņdarbi būtu tāda kvintesence. Taču man gribējās albumā iekļaut vienu otru mazāk pazīstamu vai pat gandrīz nedzirdētu skaņdarbu. Iespējams, kāda no dziesmām savulaik tikusi aizmirsta pelnīti,

taču, ja reiz tā tikusi sarakstīta, tieši tādēļ man to šoreiz gribējās izcelt,"

par savu jaunāko veikumu teic Galante.

Stokholmā, kur pirms neilga laika jau notika dziedātājas jaunā albuma prezentācija, klausītāji to uzņēmuši ar sajūsmu. "Tur publika bija ļoti smalka – koncertu apmeklēja pat karaliskās ģimenes pārstāvji, diplomāti un ministri," smejas Inese Galante, vēlreiz piebilstot, ka ir ļoti pateicīga albuma mecenātam – Zviedrijā labi pazīstamam cilvēkam, kurš allaž atbalstījis mākslu un kurš jau daudzus gadus ir dziedātājas pielūdzējs. "Man patīk tas, ka tur cilvēki mīl mākslu," rezumē Galante, gan uzreiz uzsverot, ka to pašu pilnīgi noteikti var teikt par Rīgas publiku.

Tieši tādēļ viņa cer, ka albums "La Galante" patiks arī Rīgas klausītājiem.

"Manuprāt, ikviens tajā varēs atrast kaut ko tieši sev.

Pat ja tas būs tikai viens skaņdarbs. Tādēļ tiešām man gribētos, lai no šā albuma un koncerta sev baudījumu gūtu ikviens! Tad es būšu sasniegusi savu mērķi."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu