Garīgās mūzikas festivālā - "Nāves dejas" un "Tango mesa"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

27. un 28. augustā ar diviem vērienīgiem koncertuzvedumiem Māris Sirmais un koris "Latvija" Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā noslēgs 14. starptautisko garīgās mūzikas festivālu. Klausītājiem tiks piedāvātas franču komponista Artūra Onegēra "Nāves dejas" un argentīniešu izcelsmes itāļu komponista Luisa Bakalova "Tango mesa", informē festivāla producente Ieva Vītiņa.

Onegērs komponējis "Nāves dejas" 1938. gadā, iedvesmojoties no Ziemeļu renesanses mākslinieka Hansa Holbeina gravīrām. 16. gadsimta 20. gados Holbeins radījis gravīru ciklu, kuros atspoguļo šo tradicionālo viduslaiku alegorisko rituālu – nāves dejas (Danse Macabre).

Šā rituāla mērķis bija atgādināt mirstīgajiem, ka nāve vieno visus un ka cilvēks ir tikai puteklis zemes virsū. Šai tēmai mūzikā pievērsušies daudzi komponisti – M. Musorgskis, K. Sensanss, G. Mālers, A. Šēnbergs, B. Britens, D. Šostakovičs, A. Onegērs un daudzi citi.

Koncerta otrajā daļā izskanēs Luisa Bakalova "Tango mesa". Pasaulē Bakalovu pazīst kā filmu mūzikas komponistu: viņš radījis mūziku Pjēra Paolo Pazolini filmai "Sv. Mateja evanģēlijs" (1964) par Kristus dzīvi (filma tika nominēta trīs "Oskariem", tostarp par labāko mūziku).

Luiss Balakovs rakstījis mūziku arī Maikla Redforda filmai "Pastnieks" ("Il Postino: The Postman"), kas pazīstama arī Latvijas kinomīļiem un 1994. gadā saņēmusi "Oskaru" par labāko mūziku.

Daži Bakalova skaņdarbi izmantoti arī Kventina Tarantino kulta filmā "Kill Bill" ("Nogalināt Bilu").
Garīgās mūzikas festivāla noslēgumā piedalīsies arī Olgas Žitluhinas Dejas kompānija
Garīgās mūzikas festivāla noslēgumā piedalīsies arī Olgas Žitluhinas Dejas kompānija Foto: Publicitātes foto

"Tango mesa" komponēta 1997.gadā, un šo darbu Bakalovs iecerējis kā veltījumu visiem Ābrama reliģiju pārstāvjiem – kristiešiem, musulmaņiem, ebrejiem. Visas atsauces uz Jēzu Kristu no teksta ir izņemtas. Vienīgais izņēmums – atstāta daļa Agnus Dei. Liela nozīme darbā ir tradicionālajam argentīniešu tango instrumentam bandoneonam.

Koncertā piedalīsies VAK "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, Hektors Ulisess Pasarella (bandoneons, Argentīna/Itālija), Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa un Olgas Žitluhinas Dejas kompānija. Iesaistīta ir plaša radošā komanda – horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Koncerta režisore ir Margita Zālīte, kura šobrīd Berlīnē studē operas režiju. Diriģents - Māris Sirmais.

Koncertu sākums plkst. 19.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu