Opera atjauno Kalniņa "Spēlēju, dancoju"

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc teju 30 gadu pārtraukuma atjaunotā koncertuzveduma "Spēlēju, dancoju" veidotāji Latvijas Nacionālajā operā (LNO) ir pārliecināti par šā skaņdarba aktualitāti arī mūsdienās. "Spēlēju, dancoju" iestudējuma ar Imanta Kalniņa mūziku un Imanta Ziedoņa libretu pēc Raiņa lugas motīviem pirmizrāde būs 15.septembrī.

Latvijas Nacionālās operas (LNO) mākslinieciskais direktors Arturs Maskats piektdien žurnālistiem pastāstīja, ka izvēle atjaunot Kalniņa koncertuzvedumu "Spēlēju, dancoju" nav nejauša, jo komponists šogad atzīmē 70.gadadienu un šis sacerējums uzskatāms par vienu no būtiskākajiem latviešu opermūzikas darbiem. Savulaik, 1977.gadā, kad tas uz operas skatuves uzvests pirmoreiz, tas bijis būtisks jaunievedums Latvijas kultūras vidē un spējis uz katru izrādi pulcināt pilnu zāli, tostarp jauniešus, kuri parasti nav čaklākie operas apmeklētāji.

"Šis skaņdarbs ir spēcīgs, enerģētisks un saviļņojošs un ir tikpat būtisks arī mūsdienu kultūras dzīvē,"

vērtēja Maskats.

Diriģents Aleksandrs Viļumanis atcerējās, ka 70.gadu vidū, kad sāka veidot "Spēlēju, dancoju" uzvedumu, operā bijis grūts laiks, jo gājuši prom vairāki būtiski solisti un kora dalībnieki, taču "Spēlēju, dancoju" bijis pilnasinīgs iestudējums, kas nospēlēts 55 reizes. Diriģentam bijis liels gandarījums par plānu atjaunot šo iestudējumu.

"Šī mūzika, protams, dzīvo un elpo arī šodien. Šis skaņdarbs operu savij ar rokmūziku - ģitāru un basģitāras izmantojumu. Tas, protams, ir sarežģīts un mūziķiem ir ko pacīnīties," sacīja Viļumanis un piebilda, ka, pateicoties pienācīgu tehnoloģiju pieejamībai, skanējums ir daudz pilnīgāks nekā 70.gados, kad koncertuzvedums tapa pirmo reizi.

"Spēlēju, dancoju" pirmizrāde gaidāma 15.septembrī ar sekojošām izrādēm 28.septembrī un 4.novembrī. Tota lomā uzstāsies Andris Ludvigs, Lelde būs Silga Tīruma, Trejgalvis – Jānis Apeinis, Kungs – Romāns Poļisadovs, Aklais – Armands Siliņš, Ragana – Ilona Bagele, Zemgus – Juris Ādamsons, Zemes vēzītis – Ieva Parša, Meitas māte – Aira Rūrāne, Dēla māte – Kristīne Zadovska, Vagars – Nauris Puntulis, Velnēns – Guntars Ruņģis, Bluķa kāja – Imants Erdmans, Klibais – Andris Lapiņš, bet ļaužu, velnu, raganu un miroņu tēlos iejutīsies LNO koris Aigara Meri vadībā.

Latvijas Nacionālās operas (LNO) mākslinieciskais direktors Arturs Maskats piedalās preses konferencē par Imanta Kalniņa operas "Spēlēju dancoju" koncertuzvedumu
Latvijas Nacionālās operas (LNO) mākslinieciskais direktors Arturs Maskats piedalās preses konferencē par Imanta Kalniņa operas "Spēlēju dancoju" koncertuzvedumu Foto: LETA

Uzveduma diriģents būs Aleksandrs Viļumanis, scenogrāfs – Andris Freibergs, kustību režisore – Elita Bukovska, režisore – Dace Volfarte, kostīmu mākslniece – Kristīne Pasternaka, gaismu māksliniece – Sandra Bermaka, lāzerprojekciju meistars – Gints Gabrāns, skaņu režisors – Normunds Slava.

"Spēlēju, dancoju" pirmā uzveduma pirmizrāde notika 1977.gada 30.decembrī Valsts Akadēmiskajā operas un baleta teātrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu