Mariss Jansons atzīts par Gada diriģentu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vācu žurnāla "Opernwelt" gadagrāmatas aizvadītās sezonas izvērtējumā, kuru veikusi starptautiska 50 operkritiķu komanda, par gada diriģentu atzīts Latvijas mākslinieks Mariss Jansons, kopā ar Amsterdamas "Concertgebouworkest" atskaņojot Pētera Čaikovska operu "Jevgeņijs Oņegins", šodien vēsta laikraksts "Diena".

"Tas ir fenomens, ka viņa diriģētajos orķestros (līdzās minheniešiem un amsterdamiešiem - arī Vīnes un Berlīnes filharmoniķi) diez vai atradīsies kāds mūziķis, kurš par šo cilvēku slikti izteiktos. Tam pamatā ir cieņa viņa disciplīnas priekšā, viņa suverenitātes un viņa smalkās jušanas priekšā, kas atdzīvina katru instrumentālistu līdz pēdējai pultij. [..] Katrs no šā simta [..] vēlas visu, ko viņš saņem no Jansona, atdot arī viņam atpakaļ. Kad latvietis stāv aiz pults, ir jūtama atdevība, kas saslēdzas simpātijās. Vai pat vēl vairāk -

visi šie toporķestri ir vienkārši iemīlējušies Marisā Jansonā,"

"Opernwelt" gadagrāmatu citē laikraksts.

Gada diriģentu vidū ir nosaukts arī Andris Nelsons, atskaņojot Vāgnera "Loengrīnu" Baireitas festivālā.

Laikraksts "Diena" arī norāda, ka jaunatklāto operu vidū divas reizes - "Financial Times" un "Frankfurter Rundschau" - minēta ir Bruno Skultes "Vilkaču mantiniece" Latvijas Nacionālajā operā, gada inscenējumu vidū nosaukts Andreja Žagara iestudētais Čaikovska "Jevgeņijs Oņegins" LNO, kā Gada dziedātājas vairākkārt pieminētas ir gan "fenomenālā Kristīne Opolais" titullomā Bavārijas Valsts operas iestudētajā Dvoržāka operā "Rusalka", gan "dīvu duelis" Vīnes Valsts operā - Elīna Garanča tandēmā ar Annu Ņetrebko Doniceti operā "Anna Boleina". Spēcīgāko jauno mākslinieku vidū nosaukta arī Geļena Gaskarova - Tatjana Rīgas Jevgeņija Oņegina iestudējumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu