"Dievu mijkrēslis" - septiņas stundas!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šovakar, 19.novembrī pirmizrādi piedzīvos Riharda Vāgnera operas Dievu mijkrēslis pirmizrāde, kas noslēgs vērienīgāko LNO projektu - Riharda Vāgnera tetraloģijas "Nībelunga gredzens" iestudēšanu, informē LNO pārstāve Inga Vasiļjeva.

Jauniestudējuma muzikālais vadītājas un diriģents ir Korneliuss Meisters, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne. Lomās: Laršs Klēvemans, Katrīna Fostere, Markuss Jupiters, Elizabete Strida, Johans Šinklers, Kosma Ranuers, Ļubova Sokolova, Liene Kinča, Aira Rūrāne, Kristīne Zadovska.

Sadursme starp mīlas alkām un varaskāri, ko Vāgners attīstīja un padziļināja "Nībelunga gredzena" pirmajās operās "Reinas zelts", "Valkīra" un "Zīgfrīds", sasniedz satriecošo kulmināciju cikla noslēgumā. "Dievu mijkrēšļa" varonis Zīgfrīds, pats to pat nenojaušot, nodod savu līgavu Brinhildi. Viņa zvēr atriebties un aizsāk traģisku notikumu virkni, kas noved līdz pasaules galam.

Gadsimta notikums LNO – ar "Dievu mijkrēšļa" pirmizrādi noslēgsies Riharda Vāgnera monumentālā "Nībelunga gredzena" cikla iestudējums LNO. Godinot komponista 200.jubileju,

2013.gadā LNO izrādīs tetraloģiju pilnībā – pirmo reizi vairāk nekā 100 gadu laikā.

"Dievu mijkrēšļa" radošā komanda ir izcili, profesionāļu un skatītāju atzinības lutināti mākslinieki. Iestudējuma diriģents un muzikālais vadītājs – lieliskais R. Vāgnera mūzikas interprets vācietis Korneliuss Meisters ir jauna, bet spoža zvaigzne mūzikas debesīs, kas šobrīd diriģē labākajos Eiropas opernamos un koncertzālēs.

LNO mākslinieciskais vadītājs Artūrs Maskats, tērpu māksliniece Ieva Jurjāne un režisors Viesturs Kairišs stāsta par topošo "Dievu mijkrēšļa" iestudējumu
LNO mākslinieciskais vadītājs Artūrs Maskats, tērpu māksliniece Ieva Jurjāne un režisors Viesturs Kairišs stāsta par topošo "Dievu mijkrēšļa" iestudējumu Foto: LETA

Iestudējuma režisors Viesturs Kairišs, kura radošajā biogrāfijā ir ne tikai operu iestudējumi, bet arī dramatiskā teātra izrādes un kino darbi, starptautiskās operpasaules ievērību guvis ar Vāgnera "Valkīras" iestudējumu LNO (2007), ko veidojis kopā ar mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Bet par sensacionālu starptautisku triumfu kļuva Vāgnera "Zīgfrīda" iestudējums LNO (2008) – pirmais radoši veiksmīgā Viestura Kairiša un mākslinieces Ievas Jurjānes tandēma kopdarbs ar muzikāli ģeniālo K. Meisteru. "Zīgfrīds" novērtēts arī ar Latvijas Teātra balvu.

Dievu un varoņu teiksmainos likteņus "Dievu mijkrēslī" atveidos starptautiski pazīstami Vāgnera mūzikas izpildītāji. Zviedru tenors Larss Klēvemans ar panākumiem dzied galvenās lomas ne vien visās "Nībelunga gredzena" tetraloģijas daļās, bet arī daudzās citās Vāgnera operās. Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā viņš debitēja kā Tristans. 2011. gada Baireitas festivālā Klēvemans iejutās "Tanheizera” titullomā.

Dziedātājs Johans Šinklers piedalās preses konferencē par "Dievu mijkrēšļa" iestudējumu
Dziedātājs Johans Šinklers piedalās preses konferencē par "Dievu mijkrēšļa" iestudējumu Foto: LETA

Evas Tērneres balvas laureāte soprāns Katrīna Fostere ir fenomenāla Brinhilde "Gredzena" cikla operu iestudējumos Hamburgā, Helsinkos, Veimārā, Budapeštā un Esenē. Aizvadītajā sezonā viņa debitēja arī kā Izolde Vācijas Nacionālajā teātrī Veimārā.

Zviedru baritona Markusa Jupitera plašajā repertuārā ir "Klīstošā holandieša" titulloma, Votāns un Alberihs „Reinas zeltā”, kā arī Klingzors "Parsifālā". Ar šīm un daudzām citām lomām viņš ar panākumiem uzstājas Oslo, Stokholmā, Zalcburgā, Karlsrūē un Parīzē.

Visatzinīgākās atsauksmes kritiķi veltījuši soprāna Elizabetes Stridas kristālskaidrajai balsij un lieliskajai tehnikai Elizabetes lomā Vāgnera "Tanheizera" iestudējumos Oslo un Tamperē.

Bass Johans Šinklers dažādos Zviedrijas un Vācijas opernamos ovācijas saņem par virkni Vāgnera lomu: Dālandu "Klīstošajā holandietī", Gurnemancu "Parsifālā", Fafneru "Nībelunga gredzena" ciklā un Feitu Pogneru „Nirnbergas meistardziedoņos”.

Izrāde būs 3 cēlienos ar 2 starpbrīžiem.

Izrādes ilgums - no plkst. 15 līdz 22. Starpbrīžos "Cafe Opera" piedāvās furšetus LNO Jaunajā zālē.

Tālrunis informācijai (+371) 29228879.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu