Latviešu kormūzikas klasika skanēs Vecauces pilī (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Ansis Starks

12.aprīlī plkst.19 Vecauces pilī pirmo reizi izskanēs īpašā latviešu kormūzikas klasikas koncertprogramma, ko, sagaidot savu 70 gadu jubilejas koncertsezonu, sagatavojis Valsts akadēmiskais koris «Latvija», informē kora producente Ieva Vītiņa.

Kora «Latvija» mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais par repertuāra izvēli stāsta: «Latviešu klasiskā mūzika šobrīd ir reta parādība Latvijas koncertzālēs. Galvenokārt viss aprobežojas ar Dziesmu svētkiem un amatieru koru kustību. Profesionālajā mākslā galvenokārt dominē pirmatskaņojumi un laikmetīgā mūzika. Varbūt agrāk šos klasikas darbus tik bieži atskaņojām, jo tas bija nepieciešams, lai saglabātu savu latvietību un identitāti? Manuprāt, šobrīd šīs vērtības novirzītas otrajā plānā.

Pēdējā laika notikumi parādījuši, ka esam atstājuši novārtā daudzas šādas it kā pašsaprotamas vērtības, līdz esam spiesti mobilizēties, lai aizstāvētu savu godu.»
Valsts akadēmiskais koris "Latvija"
Valsts akadēmiskais koris "Latvija" Foto: Publicitātes foto / Ansis Starks

Koncerta programmā iekļauti gan latviešu kora mūzikas klasiķi, gan tādi latviešu mūsdienu autori, kuri šobrīd mazāk dzirdami koncertzālēs, bet vairāk nodevušies pedagoģiskajiem darbam. Programmas stūrakmeņi ir komponisti – personības. Būs dzirdama tādu grandu kā Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa mūzika, gan arī, piemēram, Pētera Plakida mūzika.

Galvenais akcents, kas programmā ir likts, – izvēlēti darbi, kas reti skanējuši, piemēram, Jāzepa Vītola lielās balādes vai tādas kora dziesmas, kuras sen nav izpildītas savas sarežģītības dēļ.

Biļetes uz koncertu pieejamas Vecauces pilī darba dienās no plkst. 8 līdz 17 vai arī tās iespējams rezervēt, zvanot pa mob. tālr. +371 29195959, rakstot vecaucespils@gmail.com.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu