Amendas Mūzikas svētki Talsos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ludviga van Bēthovena drauga, lieliskā vijolnieka un Talsu luterāņu draudzes mācītāja Kārļa Ferdinanda Amendas vārdā nosauktie Mūzikas svētki tiks atklāti 13. aprīlī ar ieskaņu koncertu «Pumpuru kurpītēm kājās...» un piemiņas brīdi Amendas atdusas vietā Talsu mācītājmuižā 14.aprīlī. Svētku turpinājumā Amendas kamermūzikas zālē norisināsies Jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls, bet svētki noslēgsies ar krāšņu klasiskās mūzikas koncertu Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, informē pasākuma organizatori.

«Jau astoto gadu pēc kārtas tiksimies Kārļa Ferdinanda Amendas Mūzikas svētkos, lai atcerētos brīnišķīgo stāstu par Talsu mācītāja iepazīšanos ar vienu no pasaules mūzikas dižgariem – Ludvigu van Bēthovenu un abu īso, bet patieso un sirsnības pilno draudzību. Tiksimies, lai vēstītu pasaulei par to, ka tieši mūsu novadnieks Kārlis Ferdinands Amenda bija pirmais, kuram noslēgtais, bet sirdī dziļi vientuļais Bēthovens vēstulē uzticēja savas dzīves lielāko traģēdiju – ziņu par dzirdes pasliktināšanos,» stāsta muzikoloģe un Amendas Mūzikas svētku tradīcijas iedibinātāja Inta Udodova.

Kārlis Ferdinands Amenda
Kārlis Ferdinands Amenda Foto: Publicitātes foto

Īpaša nozīme Amendas Mūzikas svētkos vienmēr bijusi vijoļmūzikai, jo Kārlis Amenda bija ne vien mācītājs, bet arī lielisks vijolnieks. Ieguvis labu muzikālo izglītību pie viena no tā laika ievērojamākajiem mūziķiem – F.Bīrona galma orķestra vadītāja Franča Ādama Feihtnera, Amenda visu mūžu pilnveidoja savas prasmes praktiskā muzicēšanā. Tieši pateicoties vijoļspēlei, viņš iekaroja Bēthovena sirdi un kļuva par mūzikas skolotāju Volfganga Amadeja Mocarta ģimenē. Šogad K.F.Amendas kamermūzikas zālē notiks jau ceturtais Kurzemes mūzikas skolu Jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls. 13.aprīlī jauno mūziķu sniegumā dzirdēsim gan solo, gan ansambļu klasiskās mūzikas priekšnesumus.

Noslēdzošais pasākums VIII K.F.Amendas mūzikas svētkos ir tradicionālais klasiskās mūzikas koncerts Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Šoreiz tajā piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas kamerorķestris «ARMONICO», pūtēju kvintets «Rīga» un Talsu luterāņu baznīcas koris «Amenda».

Amendas Mūzikas svētkos nozīmīga vieta arvien ir bijusi vēsturiskajai izpētei. Talsinieks Juris Jansons vairāku gadu garumā ir veicis grandiozu darbu, lai apzinātu K.F.Amendas dzimtas pēcnācējus, izzinātu daudzus līdz šim nezināmus, bet interesantus faktus par Amendas dzīvi. Pateicoties viņa entuziasmam, Talsu Mūzikas skolas kamermūzikas zāle var lepoties ar pastāvīgu ekspozīciju, kas nu jau 10 gadus stāsta par Kārli Ferdinandu Amendu un viņa draugu, mūzikas ģēniju Ludvigu van Bēthovenu.

Kā cieņas apliecinājumu ieguldītajam darbam VII Amendas Mūzikas svētkos Bēthovena muzejs Bonnā Jansona kungam dāvāja vācu mākslinieka Petera Gētgena veidotu Bēthovena krūšutēlu, kas tika nodots Talsu novada muzejam.

Šoreiz vēstures un literatūras cienītāji uz Talsu novada muzeju Amendas Mūzikas svētku ietvaros tiek aicināti 14.aprīlī, lai piedalītos izstādes «Baltvācu literātei Ģertrūdei fon Brinkenai – 120» atklāšanā. Pasākumā piedalīsies arī Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris.

Apmeklēt K.F.Amendas VIII Mūzikas svētku pasākumus mīļi aicināts ikviens interesents un klasiskās mūzikas cienītājs. Ieeja bez maksas.

Kārļa Ferdinanda Amendas VIII Mūzikas svētku programma

13.aprīlī plkst.16 Amendas VIII Mūzikas svētku ieskaņu koncerts «Pumpuru kurpītēm kājās...». Muzicē Talsu novada mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi (Talsu Mūzikas skolas K. F. Amendas kamermūzikas zālē, t/c «Talsu centrs» 4.stāvā).

14.aprīlī plkst.10 piemiņas brīdis K.F. Amendas atdusas vietā Talsu mācītājmuižā;

plkst.12 Kurzemes Mūzikas skolu ceturtais Jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls (Talsu Mūzikas skolas K. F. Amendas kamermūzikas zālē);

plkst.14 zstādes atklāšana «Baltvācu literātei Ģertrūdei fon Brinkenai – 120». Muzicē Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris (Talsu novada muzejā);

plkst.16 K.F. Amendas VIII Mūzikas svētku Klasiskās mūzikas koncerts. Piedalās:Talsu evaņģēliski luteriskās draudzes koris «Amenda», Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas kamerorķestris «ARMONICO», pūtēju kvintets «Rīga» (Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu