«Dievu mijkrēslī» pirmo reizi Joana Malvica un Ralfs Lukass (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LNO

29. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā notiks Riharda Vāgnera operas «Dievu mijkrēslis» izrāde, informē LNO pārstāve Katrīna Leiškalne.

Pie diriģenta pults pirmo reizi šajā izrādē stāsies Joana Malvica, kas «Dievu mijkrēšļa» iestudēšanas periodā bija izrādes muzikālā vadītāja Korneliusa Meistera asistente. Tā būs jaunās vācu diriģentes debija Vāgnera operās. Latvijas publika Joanas Malvicas sniegumu jau novērtējusi Mocarta operā «Dons Žuans».

Savukārt Guntera lomā pirmo reizi šajā iestudējumā un vienīgo reizi šosezon viesosies viens no ievērojamākajiem vācu basbaritoniem, varoņlomu atveidotājs Ralfs Lukass. Ralfs Lukass ir viens no šobrīd vadošajiem basbaritoniem. Īpaši augstu tiek vērtēta viņa interpretācija tādās lomās kā Hanss Zakss «Nirnbergas meistardziedoņos» un Votāns un Ceļinieks «Nībelunga gredzenā».

Foto: Publicitātes foto / LNO

Līdz 2002. gadam Ralfs Lukass bija solists Vācu operā Berlīnē. Pirmo reizi Votāna un Ceļinieka lomu Ralfs Lukass dziedāja 1999. – 2001. gadā Minsterē, un kopš tā laika viņa repertuārā dominē basbaritona lomas Riharda Vāgnera operās. Viņš ir dziedājis Tulūzas operā (Volframs «Tanheizerā» un Bekmesers «Nirnbergas meistardziedoņos»), Kaseles Valsts teātrī (Amfortass «Parsifālsā), Vīsbādenes Valsts teātrī (Votāns/Ceļinieks «Nībelunga gredzenā» un titulloma Katrīnas Vāgneres iestudētajā «Klīstošajā holandietī»). Kopš 2006. gada viņš ik gadus uzstājas Baireitas festivālā, dziedot Donneru, Gunteru un Melotu. Darmštates Valsts teātrī 2008. gadā Ralfs Lukass ar lieliem panākumiem debitēja Hansa Zaksa lomā.

Riharda Vāgnera cikla «Nībelunga gredzens» noslēdzošajā operā «Dievu mijkrēslis» sadursme starp mīlas alkām un varaskāri, ko Vāgners attīstījis un padziļinājis «Reinas zeltā», «Valkīrā» un «Zīgfrīdā», sasniedz satriecošo kulmināciju. Zīgfrīds, pats to pat nenojaušot, nodod savu līgavu Brinhildi.

Iestudējumu veidojis režisors Viesturs Kairišs, diriģente Joana Malvica, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne.

Lomās izcili solisti: Zīgfrīds - Larss Klēvemans, Brinhilde - Katrīna Fostere, Gutrune - Elizabete Strida, Hāgens - Johans Šinklers, Alberihs - Kosma Ranuers, Valtraute - Ļubova Sokolova, Pirmā norna - Ļubova Sokolova, Otrā norna - Aira Rūrāne, Trešā norna - Liene Kinča, Voglinde - Liene Kinča, Velgunde - Aira Rūrāne, Floshilde - Kristīne Zadovska.

Izrādē piedalās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, LNO orķestris un koris.

«Dievu mijkrēšļa» radošā komanda - solisti, koris, orķestri un diriģents Korneliuss Meisters bija nominēti Lielajai Mūzikas balvai 2011 kategorijā «Par izcilu sniegumu». Tāpat «Dievu mijkrēslis» bija izvirzīts balvai «1 kg kultūras» nominācijā «Īpašs notikums».

Šosezon «Dievu mijkrēsli» iespējams noskatīties arī 10. un 17. jūnijā Rīgas Operas festivāla ietvaros, savukārt 2013. gada maijā un jūnijā, godinot Riharda Vāgnera 200 gadu jubileju, Latvijas Nacionālā opera divas reizes izrādīs «Nībelunga gredzena» ciklu pilnībā.

28. aprīlī (latviešu valodā) un 9. jūnijā (vācu valodā) piedāvājam apmeklēt ekskursiju «Vāgners – Rīgas leģenda» muzikologa Mikus Čežes vadībā. Biļetes - Ls 3.

Izrādes «Dievu mijkrēslis» ilgums ir 6,5 stundas. Sekojot Riharda Vāgnera operu iestudējumu tradīcijām pasaulē, izrādei «Dievu mijkrēslis» Latvijas Nacionālajā operā ir divi gari starpbrīži. To laikā Café Opera piedāvā «Dievu vakariņas mijkrēslī» LNO Jaunajā zālē.

Biļetes uz «Dievu vakariņām mijkrēslī» varēs iegādāties arī stundu pirms izrādes sākuma Operas kafejnīcās Beletāžas zālē, pagrabstāvā un 2. balkonā. Vairāk informācijas, zvanot Café Opera 29228879 vai rakstot dagnis@cafeopera.lv.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu