Mūžībā aizgājusi leģendārā baletmeistare un dejotāja Irēna Strode

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vakar 92 gadu vecumā mūžībā aizgājusi ilggadējā Latvijas Nacionālās operas (LNO) baletdejotāja, baletmeistare, pedagoģe un repetitore Irēna Strode, informēja LNO Preses birojā. Strode (19.08.1921.-19.09.2013.) vairāk nekā 50 darba gadus veltījusi baletam - kā baleta soliste, repetitore, pedagoģe un baletmeistare.

Viņa absolvējusi Nacionālās operas baleta skolu, 1939.gadā pievienojās LNO baleta trupai. Otrais pasaules karš aizveda viņu uz Krieviju, kur Strode stažējās Maskavas Horeogrāfijas skolā un dejoja Latvijas mākslas ansamblī Ivanovā. No 1944.gada līdz 1957.gadam viņa bija Rīgas Operas un baleta teātra soliste.

Savas lomas viņa veidoja kā mazus šedevrus - gan liriskās kā Laimu un Esmeraldu, gan emocionāli ekspresīvās kā Pusmāsu «Pelnrušķītē», Varvaru «Doktorā Aikāsāp», Feklušu «Sārtajā ziediņā» un daudzas citas.

Kopš 1948.gada Strode strādāja arī kā baleta trupas repetitore, pievērsās baletmeistares darbam. 1965.gadā tapa viņas pirmais baleta iestudējums «Ziedu vija», kam sekoja vēl citi iestudējumi, piemēram, «Turaidas roze», «Asele», «Korsārs», «Bahčisarajas strūklaka» un citi, kā arī dejas operu izrādēs.

Daudzus gadus Strode strādāja par pedagoģi Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā. Viņas audzēkņu vidū ir tādas izcilas balerīnas kā Velta Vilciņa, Larisa Tuisova, Inese Dumpe, Gunta Bāliņa, Zane Lieldidža, Tatjana Repina.

Daudzas dejas Strode iestudēja kā tautas deju ansambļa «Sakta» baletmeistare. Viņas veidotā horeogrāfija «Stūru stūriem tēvu zeme» kļuvusi par Vispārējo Deju svētku klasiku.

Par Strodes darbiem priecājušies ne vien pašmāju, bet arī ārzemju skatītāji. 2008.gadā māksliniece saņēmusi valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeņa Atzinības krustu - par mūža ieguldījumu Latvijas baleta mākslas attīstībā un popularizēšanā Latvijā un pasaulē. 2011.gadā Strodei tika piešķirta «Latvijas Gāzes» balva nominācijā «Leģendārs mūžs mākslā».

Atvadīšanās no Strodes notiks otrdien, 24.septembrī, plkst.14 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

Irēna Strode
Irēna Strode Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu