Svētdien Rīgas pareizticīgo kamerkora «Blagovest» gavēņa koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētdien, 16.martā, plkst.15 koncertzālē «Ave Sol» notiks ikgadējais Lielā gavēņa laika dziedājumu koncerts Rīgas pareizticīgo kamerkora «Blagovest» un baritona Samsona Izjumova izpildījumā, informē koncertzāles «Ave Sol» pārstāve Inga Krūmiņa.

Klausītājiem tiks piedāvāti ne tikai krievu komponistu Pāvela Česnakova, Dmitrija Bortņanska, Alekseja Ļvova un Artēmija Vedeļa darbi, bet arī vairākas daļas no Rodiona Ščedrina darba «Apzīmogotais eņģelis». Tā ir «Krievu liturģija», kas rakstīta jauktajam korim un solistiem - soprānam, altam, tenoram, divām zēnu balsīm un flautai. Komponists Ščedrins tiek uzskatīts par vienu no Krievijas kultūras ikonām, un viņa darbi regulāri tiek atskaņoti pasaules ievērojamākajās koncertzālēs izcilu mūziķu sniegumā.

Lielā gavēņa koru publiskie koncerti ir unikāla krievu garīgās mūzikas parādība. Tradīciju ar mērķi prezentēt arī laicīgai publikai pareizticīgo baznīcas koru dziedājumus, kuri tiek atskaņoti Lielā gavēņa laikā, 19.gadsimtā Sanktpēterburgā dibināja krievu komponists, mūziķis un Koru kapelas direktors Aleksejs Ļvovs. Šie dziedājumi tiek uzskatīti par īpaši skaistiem un aizkustinošiem - tādiem, kas katram liek ieskatīties savas dvēseles dziļumos.

Ar izpildījumu, kas atklāj krievu garīgās mūzikas svētsvinīgumu un pilnību, šo garīgo tradīciju arī Latvijā turpina Rīgas pareizticīgo kamerkoris «Blagovest» diriģenta Aleksandra Brandava vadībā. Kora daiļrades pamatā ir krievu garīgā mūzika, kurai ir vairāk nekā 1000 gadu - sākot ar senkrievu neumās pierakstītiem dziedājumiem līdz izcilo 18.-20.gadsimta krievu komponistu daudzbalsīgiem kora koncertiem.

Lielā gavēņa laika koncertā baritona partijas izpildīs pazīstamais solists Izjumovs, kas savulaik absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un patlaban ir Latvijas Nacionālās operas solists. Izjumovs sniedzis solokoncertu Maskavas Konservatorijas zālē, sadarbojies ar pasaulslaveniem diriģentiem, piedalījies starptautiskos festivālos un daudz koncertējis ārpus Latvijas - Austrijā, Šveicē, Spānijā un citur.

Koncerta apmeklējums būs par maksu. Biļetes nopērkamas stundu pirms koncerta koncertzālē «Ave Sol».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu