LNO uzstāsies Marijas teātris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Marijas teātris sniegs savu ieguldījumu Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīgas 2014.gada programmā, 17. jūlijā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves izrādot Rodiona Ščedrina izrādi «Apburtais ceļinieks». Kā informē SIA «Art Forte» sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Kristina Šemancova, izrādi diriģēs Valērijs Gergijevs.

Ščedrins operu radījis pēc maestro Lorina Māzela un Ņujorkas Filharmonijas orķestra pasūtījuma. Tā pirmo reizi izpildīta 2002.gadā Ņujorkā, atstājot dziļu iespaidu uz skatītājiem.

2007. gadā Ščedrina talanta ilggadējs cienītājs Gergijevs ar «Apburto ceļinieku» iepazīstināja Sanktpēterburgas klausītājus. Koncerta versijai sekoja skatuviskais uzvedums, kura režisors bija Aleksejs Stepaņuks. Šī Marijas teātra izrāde tika izvirzīta balvai «Zelta maska» piecās kategorijās - «Labākais komponista darbs», «Labākā operas izrāde», «Labākā sieviešu loma operā», kuru spēlēja Kristīna Kapustinska, «Labākā vīriešu loma operā» Sergeja Aleksaškina izpildījumā, «Labākais mākslinieka darbs muzikālā teātrī» Aleksandra Orlova izpildījumā un «Labākais gaismu mākslinieka darbs muzikālā teātrī», kuru nodrošināja Jevgenijs Hanzburgs. Tā Ščedrins un mecosoprāns Kapustinska kļuva par 2008./2009.gada sezonas Krievijas nacionālās teātra prēmijas laureātiem. Gadu vēlāk «Apburtais ceļinieks» - šoreiz ierakstu kompānijas «Marinskij» izlaista diska formātā - iekļuva prestižās mūzikas balvas «Grammy» nomināciju sarakstā trīs kategorijās.

Šemancova pauda, ka izrādes nosaukums arī paredzēja «Apburtā ceļinieka» viesizrāžu likteni. Marijas teātra izrāde viesojusies Maskavā, Edinburgā, Viļņā, Helsinkos, Roterdamā un Parīzē. Visi, kas to redzējuši, piekrītot Māzelam un Gergijevam, ka Ščedrina darbs ir īsts šedevrs.

Pa pamatu operai ņemts Ivana Fļagina - liela grēcinieka un cietēja, bēguļojoša dzimtcilvēka un virsnieka statusu nopelnījuša varoņa, nepārspējama zirgu pazinēja un paklausīga Valāmas klostera mūka - dzīves stāsts. Pēc komponista vārdiem, operā «izjūtu temperatūrai jābūt mazliet augstākai par normu, ne 36,6, bet 39,5 vai pat visiem 40 grādiem».

Mūzika, pēc Šemancovas teiktā, ir tikpat smalka, asprātīga, izteiksmīga un piepildīta ar dažādas noskaņas toņiem kā Nikolaja Ļeskova teksts, pēc kā komponists veidojis savu darbu. Ščedrins teicis, ka katrs Ļeskova vārds viņam ir zelts.

www.opera.lv

Biļetes uz izrādi «Apburtais ceļinieks» pieejamas Latvijas Nacionālās operas un «Biļešu paradīzes» tīkla kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu