Sola līdz šim grandiozākos un greznākos Siguldas opermūzikas svētkus (21)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

XXII starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki, kuri notiks no 1. augusta līdz 3. augustam, būs līdz šim grandiozākie un greznākie, šonedēļ preses konferencē solīja svētku mākslinieciskais producents Dainis Kalns. Kalns norādīja, ka svētku galā koncertā uz skatuves kāps piecas pasaules mēroga zvaigznes. Pēc viņa teiktā, tas parādīs, ka Rīga kopā ar tās partnerpilsētu Siguldu tiešām ir Eiropas kultūras galvaspilsēta.

«Karmena»

Centrālais notikums svētkos būs Žorža Bizē operas «Karmena» brīvdabas oriģināliestudējums Siguldas pilsdrupu estrādē 2.augustā plkst.21.Tajā Karmenas lomā būs franču operdziedātāja Klementīne Margeine. Kalns par solisti stāstīja, ka iepriekšējos opermūzikas svētkos publika bijusi sajūsmā par šo franču dziedātāju, tāpēc nolemts veidot īpašu izrādi, kur galveno lomu atveidotu viņa. Pēc Kalna teiktā, kā dāvana svētku organizētājiem bijis tas, ka Mikaēlu operas uzvedumā atveidos Maija Kovaļevska, kura šobrīd pasaulē esot izcilākā Mikaēlas lomas atveidotāja.

Arī uzveduma režisors Edmunds Freibergs pauda viedokli, ka saspēle uz skatuves būs interesanta, jo Kovaļevskas atveidotā Mikaēla, kura parasti operas iestudējumos nav spilgts tēls, būs tikpat pilnasinīga kā Margeines Karmena. Pēc viņa teiktā, katrs no tēliem ir savādāks, bet abas būs spēcīgas.

Par darba procesu Freibergs stāstīja, ka solisti jau nāk ar savām iecerēm par to, kā atveidot lomu, tāpēc režisoram jārada apstākļi, lai solisti varētu izpausties. Režisors iestudējuma veidošanā koncentrējies uz Karmenas prasību pēc bezkompromisa mīlestības, kas izpaužas viņas teiktajā «ja es mīlu, tad piesargies». Tā, pēc Freiberga teiktā, ir mīlestība, kurai cilvēks ir gatavs ziedot visu. Režisors pievērsīsies arī paradoksam - kā spēcīga un neparasta mīlestība var pārvērsties iznīcinošā kaislībā.

Iestudējumā divas galvenās vīriešu lomas dziedās franču operdziedātāji. Hosē lomā būs Filipe Do, Eskamiljo būs Pjērs Īvs Privo. Pārējās lomās būs Latvijas operdziedātāji - Kristīne Gailīte, Olga Jakovļeva, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Krišjānis Norvelis un Kalvis Kalniņš. Izrādes režisors ir Edmunds Freibergs, kostīmu māksliniece - Ieva Kundziņa, scenogrāfs - Aigars Ozoliņš. Izrādē spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un festivāla koris, diriģents būs Vladimirs Kiradžijevs.

Vīrišķīgo balsu koncerts

Galā koncertu, kas noslēgs Opermūzikas svētkus Siguldā 3.augustā plkst.17, Kalns nosauca par «vīrišķīgo balsu koncertu», jo pārsvars tajā būs vīriešu balsīm. Galā koncertā uzstāsies pieci pasaules augstākās elites solisti - Vitorio Vitelli no Itālijas, Iano Tamara no Gruzijas, kā arī Filipe Do un Pjērs Īvs Privo no Francijas. Koncertā uzstāsies arī solisti no Latvijas - Krišjānis Norvelis, Olga Jakovļeva. Pirmoreiz uzstāšoties solists Rihards Mačanovskis, kuram, pēc Kalna domām, esot vīrišķīgākā balss Latvijā. Kalns pauda cerību, ka Siguldā dziedās arī tenors Marselo Alvaress no Argentīnas. Pašlaik ir 85% iespēja, ka viņš būs, teica Kalns.

Galā koncerta programmā būs pazīstami un iemīļoti solo, dueti, kā arī populārs kvartets no Džuzepes Verdi operas «Rigoleto». Koncertā piedalīsies operas koris četrdesmit cilvēku sastāvā un LNSO ar diriģentu Kiradžijevu.

Programma

Opermūzikas svētki sāksies 1.augustā plkst.19 ar svētku uvertīru - ieskaņas koncertu «No latviešu līdz pasaules klasikai» Siguldas Jaunās pils dārzā. Koncertā uzstāsies Gints Bērziņš, vijolnieks Raimonds Ozols, baritons Kalvis Kalniņš un klarnetists Mārtiņš Circenis. Bērziņš pastāstīja, ka jau nosauktajiem māksliniekiem pievienosies vēl citi, bet pašlaik ieskaņas koncerta programma vēl ir izstrādes procesā. Viņš pastāstīja, ka koncerta vadlīnija būs, ka opermūzikas svētki ir visas Latvijas un latviešu svētki. Galvenais akcents būšot jaunie mākslinieki un latviešu klasika.

Siguldas opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns
Siguldas opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns Foto: LETA

2.augustā plkst.15 notiks arī muzikāls uzvedums Siguldas pilsdrupu estrādē ar lellēm visai ģimenei «Sapņu zirgs», kuras režisore būs Laila Kirmuška. Izrādē neparastā ceļojumā ar Sapņu zirgu dosies Dace Vītola, Santa Didžus, Dana Lāce, Edgars Lipors, Anrijs Sirmais, Valdis Vanags. Izrādē piedalīsies arī dejas teātra kompānijas «Stars Well» dejotāji. Uzvedumā skanēs Arvīda Žilinska, Raimonda Paula, Valda Zilvera, Ivara Vīgnera, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces, Kristapa Krievkalna, Renāra Kaupera dziesmas un mūzika. Izrādes horeogrāfe ir Lilija Lipora, bet māksliniece Anita Znutiņa.

Šogad Siguldas opermūzikas svētku organizēšanā piedalīsies arī Siguldas novada pašvaldība, kas agrāk jau iesaistījusies, veidojot papildus pasākumus. Siguldas novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte pastāstīja, ka paralēli Siguldas pils dārzā notiks arī citi ar opermūzikas svētkiem saistīti notikumi - izstādes, performances un mazāki koncerti -, ar kuriem tiks piesaistīti arī tie cilvēki, kuri nedosies uz svētku koncertiem. Pēc Borītes teiktā, pašvaldība strādās pie tā, lai bagātinātu svētkus un pievērstu starptautisku uzmanību.

3. augusts plkst.13 paredzēts arī garīgās mūzikas koncerts Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Biļetes uz XXII starptautiskajiem Siguldas opermūzikas svētkiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» un Siguldas novada Kultūras centra kasēs.

XXII starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki ir iekļauti arī projekta «Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» pasākumu programmā.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu