Zigmara Liepiņa Oratorijas pasaules pirmatskaņojums (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Latvijas Koncerti» aicina klausītājus uz Rīgas festivāla ieskaņas koncertu 26. aprīlī Rīgas Domā, kur skanēs Zigmara Liepiņa «Transcendentālās oratorijas» pasaules pirmatskaņojums, kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas «Rīga 2014» programmas jaundarbs.

Oratorijas atskaņojumā piedalīsies soprāns Inga Šļubovska, tenors Aleksandrs Antoņenko, Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pie diriģenta pults stāsies "Lielās mūzikas balvas 2013" laureāts Jānis Liepiņš. Koncertu atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds mākslas festivāla «Tete-a-Tete» ietvaros.

Oratorijas pamatā ir patiess un aizkustinošs stāsts par mātes visaptverošo mīlestību, ko komponists izlasījis internetā. Libreta autore Andra Manfelde.

"Pēc zemestrīces Japānā glābēji nonāca pie kādas mājas drupām un cauri plaisām pamanīja jaunas sievietes ķermeni. Poza, kurā gulēja mirušā, bija ļoti dīvaina - viņa itin kā lūgdamās tupēja uz ceļiem - ķermenis noliekts uz priekšu, rokas kaut ko apskāvušas. Sabrukusī ēka bija sadragājusi viņas muguru un galvu. Cerībā, ka sieviete varētu būt dzīva, glābšanas komandas vadītājs cauri šaurajai plaisai tik tikko aizsniedzās līdz sievietei. Viņš mēģināja viņu sataustīt, tomēr aukstais ķermenis liecināja, ka sieviete mirusi. Glābējs un viņa komanda pameta drupas un devās izpētīt nākamo sabrukušo namu. Tomēr savāds spēks vilināja glābēju atgriezties pie mirušās. Lai varētu izpētīt vietu zem sievietes ķermeņa, glābējs notupās uz ceļiem, iebāza galvu šaurajā mūra spraugā un spēji iekliedzās: "Bērns! Tur ir bērns!"

Komanda rūpīgi iztīrīja gruvešus. Zem viņas ķermeņa, krāsainā segā ietīts, gulēja trīs mēnešus vecs zēns. Acumirklī visiem tapa skaidrs - lai glābtu dēlu, sieviete bija ziedojusi pati sevi, mājas sabrukšanas brīdī dēla ķermeni aizklādama ar savējo. Komandas līderis paņēma bērnu rokās, bet zēns turpināja mierīgi gulēt. Ieradās ārsts un, paverot segu, viņš ieraudzīja mobilo tālruni. Uz ekrāna bija īsziņa: "Ja tu izdzīvosi - atceries, es tevi mīlu..."

Šis mobilais tālrunis tika nodots no rokas rokā. Ikviens, kurš izlasīja šo ziņu, raudāja. "Ja tu izdzīvosi - atceries, es tevi mīlu...".

Skaņdarbā izmantoti arī Bībeles psalmu fragmenti.

Diriģents Jānis Liepiņš: "

Tas ir emocionāli aizkustinošs stāsts, kas nevar atstāt vienaldzīgu.

Lielais mūziķu sastāvs - orķestris, koris, solisti, ērģeles - nepieciešams tādēļ, lai varētu parādīt Dieva varenību un dzīves likteņa neizbēgamību, kad esi bezspēcīgs dabas stihijas priekšā, kā arī patieso mīlestību, kas vieno māti un viņas bērnu. Manuprāt, oratorija varētu būt viens no mana tēva labākajiem darbiem."

Komponists un Latvijas Nacionālās operas direktors Zigmars Liepiņš (1952) savā daiļradē pievērsies rokmūzikas žanram, komponējis mūziku teātra izrādēm, operas, simfoniskos, kora un vokāli simfoniskos opusus. Kopš 1987. gada ir Latvijas komponistu savienības biedrs. Saņēmis Triju zvaigžņu ordeni (IV šķira, 2002) un Latvijas Lielo mūzikas balvu (par operu Parīzes Dievmātes katedrāle, 1997).

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu