«Sinfonietta Rīga» noslēgs sezonu ar koncertu Lielajā ģildē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 16.maijā, plkst.19 Lielajā ģildē notiks Valsts kamerorķestra «Sinfonietta Rīga» sezonas noslēguma koncerts, informē «Sinfonietta Rīga» sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Freimane. Koncerta programmā būs Roberta Šūmaņa «Pavasarsimfonija», angļu komponista Maikla Tipeta «Divertisments» par «Sellinger's Round» tēmu un Karla Fīlipa Emanuela Baha «Čellkoncerts la minorā».

Pie diriģenta pults būs orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Koncerta īpašais viesis būs Latvijā dzimušais un ārvalstīs koncertējošais čellists Maksims Beitāns.

Freimane pastāstīja, ka īpaši gaidīta intriga sezonas noslēguma koncertā ir sadarbība ar čellistu Beitānu, kurš savu karjeru attīsta ārpus Latvijas. Mūziķis dzimis Jelgavā, studijas uzsācis Latvijā, bet vēlāk turpinājis Lielbritānijas Karaliskajā Mūzikas koledžā un Šveices konservatorijā Lugano. Kopš bērnības Beitāns ar panākumiem piedalījies daudzos starptautiskos konkursos. Viņa sniegums būs dzirdams Johana Sebastiana Baha dēla Karla Fīlipa Emanuēla «Čellkoncertā la minorā». Karls Bahs, kuram šogad svinama 300.gadskārta, uzskatīja, ka mūzikas uzdevums ir sniegt dziļu emocionālu pārdzīvojumu klausītājiem.

Šūmaņa «Pirmā simfonija Si bemol mažorā op. 38» jeb «Pavasarsimfonija» tapusi 1841.gadā, jaunības plaukumā, baudot laimīgu laulību ar savu mūža mīlestību Klāru. Šūmanis savulaik atzinis, ka nemēģina šajā darbā neko attēlot vai aprakstīt, taču ir pārliecināts, ka gadalaiks, kurā simfonija dzima, ietekmējis tās uzbūvi un dāvājis tai spirgtuma un dzīves pavasara krāsas.

Britu komponista Tipeta «Divertisments» par «Sellinger's Round» tēmu, kas radīts pirms 50 gadiem, ir sava žanra paraugs un vēsturiskām atsaucēm bagāta kompozīcija ar renesanses un baroka mūzikas atspulgiem.

Šīs koncertsezonas laikā kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» saņēmis vienu no augstākajiem apbalvojumiem mūzikā - «Grammy» balvu - par dalību igauņu komponista Arvo Perta darbu albumā «Adam's Lament». Maijā un jūnijā orķestris sniegs koncertus «Rīgas festivālā», savukārt jūlijā «Sinfonietta Rīga» kopā ar viesmāksliniekiem uzstāsies «Senās mūzikas festivālā».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu