13. reizi izskanēs introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar plašu programmu no 26. jūlija līdz 3. augustam Rīgā norisināsies 13. starptautiskais introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem», piedāvājot apmeklētājiem gan unikālus koncertus pilsētas vidē un Rīgas koncertzālēs, gan radošās darbnīcas kultūras pilī «Ziemeļblāzma». Kā informē «Ad Lucem» direktore Sandra Zandberga, trīs no festivāla programmām - «Saullēkts pilsētā», «Austrumu horizonts» un «Nakts meditācija» - iekļautas Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ciklā «Esi te!».

Bezmaksas koncerts «Saules pilsētā» no 26. jūlija plkst. 21.30 līdz 27. jūlija plkst.5.30 notiks kultūras vasarnīcā «Esplanāde 2014», ienesot neparastu garīgu dimensiju naksnīgās galvaspilsētas telpā. Kopā ar grupu «Iļģi», mūziķiem Laimu Jansoni, Raimondu Tigulu, Birutu Ozoliņu, Magnusu Bauģi, Timo Vēnenenu un Arju Kastinenu visas nakts garumā ikviens varēs gremdēties introvertas mūzikas meditatīvajās noskaņās un kopīgā līdzpārdzīvojumā sagaidīt sauli pašā pilsētas sirdī.

29. jūlijā plkst.20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā programmā «Ziemeļitālijas apgarotie. Daniēle Rokato un kontrabasi» klausītājiem būs iespēja dzirdēt vienu no labākajiem mūsdienu mūzikas kontrabasa spēles virtuoziem Daniēli Rokato, kurš kopā ar saviem kolēģiem no Itālijas kontrabasu okteta «Ludus Gravis» atskaņos dažādu kontinentu komponistu mūziku. Pateicoties neparastajai oriģinalitātei, «Ludus Gravis» ir spilgts jaunums starptautiskajā koncertu arēnā - grupa savu darbību pilnībā velta laikmetīgajai kamermūzikai un guvusi izcilu novērtējumu starptautiskos mūsdienu mūzikas festivālos.

Festivālam īpaši veidotajā programmā skanēs Džona Keidža, Arvo Perta, Sofijas Gubaiduļinas un Daniēles Rokato mūzika, kā arī bolīviešu komponista Edgara Alandias «Concerto Grosso» pasaules pirmatskaņojums un Terija Railija slavenā skaņdarba «In C» speciāli ansamblim «Ludus Gravis» veidotā versija «In D».

30. jūlijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē norisināsies programma «Austrumu horizonts». Izcilo orientālās mūzikas speciālistu - ansambļa «Sarband» - veidotās programmas «Lord of Horizons» iedvesmas avots ir 17.gadsimta tulks, skolotājs un komponists Ulī Afkī, kura īpašā dzīve Austrumu un Rietumu kultūru krustcelēs ir visu laiku lielākās vērtības - cilvēcības - apliecinājums. Programmu bagātinās dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa korāna lasījumi latviešu valodā, iezīmējot paralēles ar izstādi «1514. Grāmata. 2014.»

Savukārt 1. augustā plkst.20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā senās mūzikas programmā «Viduslaiku sakrālās mistērijas» Latvijas klausītājiem atkal būs izdevība dzirdēt izcilās skandināvu solistes Mirjamas Andersenas kristāldzidro balsi. Iedvesmojoties no tradicionālā rožukroņa rituāla, meditatīvā viduslaiku sakrālās mūzikas programma piecpadsmit mistērijās atsauks atmiņā Svētās Marijas dzīvi, viduslaiku un tradicionālās dziesmas izpildot viduslaiku vācu, itāļu, angļu, zviedru un latīņu valodā. Andersena ir Zviedrijā dzimusi dziedātāja, tradicionālās un senās mūzikas speciāliste un ļoti pieprasīta augsta līmeņa mūziķe visu viduslaiku mūzikas stilu izpildījumos.

Visintriģējošākā festivāla programma un arī «Esi te!» trešā programma «Nakts meditācija» sāksies 2.augustā plkst. 22 un turpināsies līdz 3. augusta plkst.6 rītā kultūras pilī «Ziemeļblāzma». Šī ir īpaša festivāla «Ad Lucem» tradīcija, ko 2010.gada vasarā sāka Metjū Bārlijs - britu čellists, kura spilgtās personības iezīmes ir radošums, atvērtība neparastām idejām un uzdrošināšanās, kas nepazīst ģeogrāfiskas, sociālas un stila robežas. Improvizācijas meistara Bārlija jau par leģendu kļuvusī «Nakts meditācija» apmeklētājiem būs vārdiem neaprakstāms un neaizmirstams pārdzīvojums. Astoņu stundu garā nakts koncertā klausītāji varēs gremdēties orķestrālajos akustiskā un elektriskā čella tembros gan sēžot, gan guļus uz segām, spilveniem vai guļammaisiem - klausoties, iemiegot, pamostoties un nonākot citā, neikdienišķā, uztveres dimensijā.

Festivāla «Ad Lucem» laikā 2. augustā un 3. augustā kultūras pilī «Ziemeļblāzma» notiks arī radošās darbnīcas. Kopš 2010.gada festivāla «Ad Lucem» noslēgumā tiek rīkota radoša nometne, kurā apmeklētājiem tiek piedāvātas lekcijas, dzejas lasījumi, diskusijas, izstādes, dažādas radošas aktivitātes un meditatīvas nodarbes, kas vērstas uz indivīda radošuma atraisīšanu un pilnveidošanu.

Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem» Latvijā notiek kopš 2002.gada. «Ad Lucem» latīņu valodā nozīmē «Uz gaismu», kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt ikvienā no mums mītošo garīgumu.

Festivāla «Ad Lucem» biļetes pieejamas visās «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās, kā arī internetā «www.bilesuserviss.lv» un «www.ticketshop.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu