Rīgā ar «Apburto ceļinieku» viesosies izslavētais Marijas teātris (12)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izslavētais Marijas teātris sniegs savu ieguldījumu Eiropas kultūras galvaspilsētas «Rīga 2014» gada programmā, 17. jūlijā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves izrādot Rodiona Ščedrina operu «Apburtais ceļinieks». To diriģēs izcilais Valērijs Gergijevs (Валерий Гергиев). Operu radījis dzīvs krievu klasiķis pēc maestro Lorina Māzela un Ņujorkas Filharmonijas orķestra pasūtījuma. Tā pirmo reizi izpildīta 2002. gadā Ņujorkā. (Pēc veiksmīgās pirmizrādes Māzels personīgi intervēja komponistu un ievietoja interviju savā mājas lapā ar virsrakstu «Visi laimīgi: satriecoša pasaules pirmizrāde!».)

Skvērā pie Latvijas Nacionālā operas notiks operas «Apburtais ceļinieks» atklātā translācija

Panākumu stāsts tikai sākās. 2007. gadā Ščedrina talanta ilggadīgais cienītājs Valērijs Gergijevs ar «Apburto ceļinieku» iepazīstināja Sanktpēterburgas klausītājus. Koncerta versijai sekoja skatuviskais uzvedums (režisors – Aleksejs Stepaņuks), un Marijas teātra izrāde tika izvirzīta «Zelta Maskas» balvai piecās kategorijās - «Labākais komponista darbs», «Labākā operas izrāde», «Labākā sieviešu loma operā» (Kristīna Kapustinska), «Labākā vīriešu loma operā» (Sergejs Aleksaškins), «Labākais mākslinieka darbs muzikālā teātrī» (Aleksandrs Orlovs) un «Labākais gaismu mākslinieka darbs muzikālā teātrī» (Jevgenijs Hanzburgs).

Tā Rodions Ščedrins un mecosoprāns Kristīna Kapustinska kļuva par 2008./2009. gada sezonas Krievijas nacionālās teātra prēmijas laureātiem, bet jau gadu vēlāk «Apburtais ceļinieks», šoreiz ierakstu kompānijas «Marinskij» izlaista diska formātā, iekļuva prestižās mūzikas balvas «Grammy» nomināciju sarakstā trīs kategorijās.

Izrādes nosaukums arī paredzēja «Apburtā ceļinieka» viesizrāžu likteni. Marijas teātra izrāde paviesojusies Maskavā, Edinburgā, Viļņā, Helsinkos, Roterdamā un Parīzē. Un visi, kas to redzējuši, piekrīt Māzelam un Gergijevam – Ščedrina darbs ir īsts šedevrs. Tā ir daudz vairāk par mūsdienu operu, tā ir opera visiem laikiem.

Marijas teātris uzved Rodiona Ščedrina operu "Apburtais ceļinieks"
Marijas teātris uzved Rodiona Ščedrina operu "Apburtais ceļinieks" Foto: Publicitātes foto

Protams, izdevīgākā stāvoklī izrādījās klausītāji, kas pārvalda krievu valodu (kā arī muzikālo valodu). Viņu sirdis ietrīsēsies pie brīnišķīgās romances «На вечерней...» pirmajām skaņām, kurā skaistā čigāniete Grušeņka sev pareģo gan mīlu, gan nāvi; viņi atsauksies uz varenajiem, kā klostera mūku kora dziedājumiem, uz dzērāju dziesmām un trakulīgām dejām, uz baznīcu zvanu un balalaiku stīgu skaņām...

Ivana Fļagina – liela grēcinieka un cietēja, bēguļojoša dzimtcilvēka un virsnieka statusu nopelnījuša varoņa, nepārspējama zirgu pazinēja un paklausīga Valāmas klostera mūka – dzīves stāsts kļuvis par ideālu pamatu operai, jo operā, pēc komponista vārdiem, «izjūtu temperatūrai jābūt mazliet augstākai par normu, ne 36,6, bet 39,5 vai pat visiem 40 grādiem». «Ceļotāja» muzikālais vijums ir tikpat smalks, asprātīgs, izteiksmīgs un piepildīts ar neskaitāmiem noskaņas toņiem kā Nikolaja Ļeskova teksts, pēc kā komponists veidojis savu darbu. «Katrs Ļeskova vārds man ir zelts,» saka Ščedrins. «Es domāju, ka viņš ir tāds rakstnieks, līdz kuram jāizaug. Kad mēs redzam, kas mums tagad dzīvē notiek, – tas pats Ļeskovs, tas pats, par ko rakstījis Ļeskovs.»

Šā projekta realizācija kļuvusi iespējama, pateicoties nodibinājuma «Rīga 2014», Rīgas domes, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Kultūras ministrijas, Krievijas Kultūras ministrijas un kompānijas «Uralhim» atbalstam.

Biļetes uz izrādi «Apburtais ceļinieks» ir pieejamas Latvijas Nacionālās operas un «Biļešu paradīze» tīkla kasēs. Biļešu cena 40-150 eiro.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu