Liepiņš: LNO plāno translēt operu pirmizrādes koncertzālēs (15)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nacionālā operas (LNO) turpmāko gadu plānos ir sākt operu pirmizrāžu translēšanu Latvijas koncertzālēs, trešdien žurnālistiem sacīja LNO direktors Zigmars Liepiņš.

«Ir vairāki virzieni, par kuriem mēs šobrīd rūpīgi un intensīvi domājam. Tas ir neizbēgamais digitalizācijas process Latvijā un pasaulē. Jebkura lielāka un sevi cienoša opera principā savas izrādes straumē,» viņš teica.

Lai LNO varētu translēt operu pirmizrādes, jāveic ļoti nopietni tehnoloģiski ieguldījumi, tostarp televīzijas kameru iegāde, instalāciju ierīkošana operas zālē, kas prasīs ļoti lielu finansējumu, norādīja Liepiņš. Viņš klāstīja, ka precīzu aprēķinu vēl neesot, bet runa ir par skaitli «ar vairāk nekā piecām nullēm».

«Tas ir ārkārtīgi svarīgs virziens, kas lielā mērā būs atkarīgs no mūsu sadarbības partneriem. Es ceru uz vienu ļoti nopietnu Latvijas kompāniju, ar kuru vēl nav noslēgts līgums. Bet tikko mums skaidrs līgums, tie būs ļoti, ļoti lieli izdevumi. Šāda straumēšana nekad nebūs īsti izdevīga,» pauda LNO vadītājs.

Viņš informēja, ka pirmizrādes varētu tikt translētas Cēsīs, Rēzeknē, Ventspilī, Daugavpilī un Liepājā. Tāpat izrādes būtu iespējams skatīties internetā. Operas skatīšanās reģionos šo žanru popularizētu, kā arī padarītu to pieejamāku Latvijas reģionos, paskaidroja Liepiņš.

LNO valde neplāno šogad valdībai prasīt papildu finansējumu

Tāpat Liepiņš norādīja, ka Latvijas Nacionālās operas (LNO) valde neplāno šogad valdībai prasīt papildu finansējumu.

«Mēs labi tiekam galā,» raksturojot operas finansiālo situāciju, sacīja Liepiņš.

Viņš atgādināja, ka, ieņemot LNO vadītāja amatu, jau apliecinājis, ka 2014.gadā papildu nauda operai no valsts netiks prasīta.

Valdība pagājušā gada nogalē LNO piešķīra nepilnu miljonu latu jeb aptuveni 1,42 miljonus eiro, lai tā spētu nodrošināt plānotos pasākumus 2014.gadā, kad Rīga kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, kā arī grāmatvedības un uzskaites programmas atjaunošanai un uzkrāto īstermiņa saistību dzēšanai.

Jau ziņots, ka operas jaunā valde, pagājušajā gadā iepazīstoties ar finansiālo situāciju, secinājusi, ka LNO apstiprinātais mākslinieciskais repertuārs 2014.gadam neatbilst finansiālajām iespējām.

Šā gada repertuārā bija paredzēti astoņi jaunuzvedumi un trīs lielkoncerti, bet esošie finanšu un cilvēkresursi ļauj veidot tikai piecus līdz sešus jaunuzvedumus gadā, kā tas LNO ir bijis arī pēdējos sešus gadus.

Plānoto jauniestudējumu sagatavošana sākta jau 2012.gadā, un daļa honorāru autoriem un veidotājiem izmaksāta jau līdz 2013.gada septembrim. LNO jaunā valde atzinusi, ka atteikšanās no «Rīga 2014» programmā iekļautajiem projektiem Latvijai var nozīmēt arī reputācijas riskus gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā, ņemot vērā šā notikuma rezonansi.

Tāpat valde secinājusi, ka LNO nav bijis finanšu kontroles un apstiprinātais plāns konsekventi nav ievērots, kas rada būtisku apdraudējumu LNO finansiālās darbības stabilitātei un mākslinieciskā repertuāra nodrošināšanai 2014.gadā, jo apstiprinātajā 2013.gada finanšu budžetā vairs nepietiek līdzekļu būtisku LNO saistību nodrošināšanai. Operatīvās darbības saistību nodrošināšanai LNO lūdza papildus 418,4 tūkstošus latu.

Savukārt grāmatvedības uzskaites programma «Navision», kuru LNO lietoja kopš 2006.gada, no uzstādīšanas brīža līdz pērnā gada nogalei nav bijusi regulāri atjaunota. Lai samaksātu par abonēšanu kopš 2006.gada un jauninājumu ieviešanu un pielāgošanu LNO vajadzībām, LNO valde lūdza 59,8 tūkstošus latu.

Samazinot LNO uzturēšanas izmaksas un racionalizējot repertuāra plānojumu, kā arī turpinot pārskatīt esošo struktūru un apvienojot funkcijas, LNO vadība plānoja 2014.gadā samazināt budžeta deficītu līdz minimumam un no 2015.gada nodrošināt LNO darbību budžeta bāzes - 6,8 miljonu eiro (4,8 miljonu latu) - ietvaros.

Latvijas Nacionālās operas direktors Zigmārs Liepiņš piedalās preses konferencē par Latvijas Nacionālās operas Jaunās sezonas atklāšanu
Latvijas Nacionālās operas direktors Zigmārs Liepiņš piedalās preses konferencē par Latvijas Nacionālās operas Jaunās sezonas atklāšanu Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunās sezonas vadlīnija būs Pučīni operas

Latvijas Nacionālās operas (LNO) jaunās sezonas vadlīnija būs Džakomo Pučīni operas, pastāstīja Liepiņš.

Sezonu opera iesāks ar Džuzepes Verdi operas «Rigoleto» iestudējumu, savukārt šīs sezonas Rīgas operas festivālā tiks spēlētas tikai Pučīni operas. Papildus operā jau iestudētajām Pučīni izrādēm «Bohēma», «Toska» un «Madama Butterfly», šajā sezonā tiks iestudēta arī «Manona Lesko», kura pirmizrādi piedzīvos 20.februārī, kā arī Pučīni operu diptihs «Vīlas» («Le Villi») un «Džanni Skiki», kuru operas klausītāji varēs novērtēt pirmizrādē 8.maijā.

Liepiņš pastāstīja, ka diptihs «Vīlas» un «Džanni Skiki» bijusi Pučīni pirmā opera, ar kuru viņš kļuvis pazīstams, bet pašlaik tiek atskaņota reti, tāpēc šis iestudējums būs ļoti interesants

«Rigoleto» jauniestudējumu, kurš pirmizrādi piedzīvos 18.septembrī, veidojusi režisore Margita jeb Margo Zālīte. Viņa nesen absolvējusi Hansa Eislera Mūzikas augstskolas maģistrantūru Berlīnē un iestudējusi izrādes mazajās zālēs Grācā un arī Berlīnē. «Rigoleto» būs ne tikai viņas pirmais iestudējums uz lielās skatuves, bet arī Latvijā. Izrādē Rigoleto lomā būs Samsons Izjumovs un Armands Siliņš, Džilda būs Olga Pudova, Inga Šļubovska un Jūlija Vasiļjeva. Operas mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, ar kuru kopā strādās arī diriģents Normunds Vaicis.

Uz LNO skatuves šajā sezonā uzstāsies tādi operdziedātāji kā Inga Kalna, Liene Kinča, Maija Kovaļevska, Hiromi Omura, Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, kā arī citi solisti. Tajā pašā laikā LNO galvenais diriģents Ozoliņš norādīja, ka operas repertuārā būs sabalansēta arī LNO solistu dalība izrādēs.

Nozīmīgs notikums šajā sezonā būs Artūra Maskata operas «Valentīna» pasaules pirmizrāde 5.decembrī. Liepiņš norādīja, ka oriģināloperas uz LNO skatuves tiek uzvestas reti, tāpēc šis notikums būs īpašs. Viņš pastāstīja, ka šo oriģināloperu paredzēts uzvest arī Berlīnes Vācu operā. Liepiņš norādīja, ka ir drosmīgi rakstīt operu par dzīvu cilvēku - kinozinātnieci Valentīnu Freimani, bet darbs topot. Tas aplūkošot Freimanes dzīvi no 1933.gada līdz 1945.gadam. Iestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, muzikālais vadītājs un diriģents - Modests Pitrens. Uz LNO skatuves Valentīnas lomā skatītāji varēs redzēt Ingu Kalnu un Eviju Martinsoni.

Opera turpinās sadarbību ar latviešu režisoriem, tādējādi parādot, ka latviešu režisoru kapacitāte ir pietiekami liela interesantiem iestudējumiem, pastāstīja Liepiņš. «Manonas Lesko» iestudējumu veidos režisore Ināra Slucka, kuras interesanto stilistiku skatītāji redzējuši Nacionālā teātra izrādē «Zudušo laiku citējot». Liepiņš norādīja, ka Slucka arī «Manonas Lesko» iestudējumā varēs ienest savu stilistiku.

LNO šajā sezonā gaidāmi arī vairāki vērienīgi koncerti. 7.novembrī «Rīga 2014» kultūras galvaspilsētas gada programmā operā koncertēs Bavārijas radio orķestris latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā, savukārt 14.novembrī solokoncertu sniegs latviešu basbaritons Egils Siliņš, kurā pie diriģenta pults būs Andris Poga. Kā ierasts, vecā gada nogalē un Jaunā gada sākumā LNO notiks gadumijas koncerti. Īpašs koncerts būs arī 1.aprīlī - joku dienā, kad ar izklaidējošu koncertprogrammu uzstāsies duets «Igudesman & Joo».

Opera jaunajā sezonā piedāvās arī kamermūzikas koncertus un citus pasākumus. Jaunā LNO programmā «Opera tuvplānā» skatītāji labāk varēs iepazīt LNO solistus un orķestra mūziķus. Programmā būs koncerti, izrādes, lekcijas, kā arī pasākumi bērniem.

Šodien LNO sāk arī vasaras izrādes, kas noritēs līdz 6.septembrim. Šajā laikā skatītājiem būs iespēja apmeklēt deviņpadsmit operas un baleta izrādes. Publika varēs apmeklēt pagājušās sezonas jauniestudējumus «Figaro kāzas», «Trīs tikšanās», «Mīla uz trim apelsīniem», «Trubadūrs» un «Karlsons lido...», kā arī citas izrādes.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu