Rudens kamermūzikas festivālā «Hagen Quartet», Sola Gabeta un Jērgs Vidmanis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivālā šogad viesosies viens no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem «Hagen Quartet» no Zalcburgas, čella zvaigzne – Argentīnā dzimusī mūziķe Sola Gabeta, kā arī vācu klarnetists un komponists Jērgs Vidmanis, pavēstīja festivāla rīkotāju «Latvijas Koncertu» sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēviča. Festivāls no 13. septembra līdz 25. oktobrim notiks Siguldā, Ventspilī, Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā. Rudens kamermūzikas festivāla patrons būs komponists Pēteris Vasks.

Kamermūzikas festivāla ieskaņas koncerts «Ielūdz Pēteris Vasks un Vestards Šimkus» notiks 13. septembrī Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis». Tajā uzstāsies pianists Vestards Šimkus un Spīķeru stīgu kvartets. Koncertā notiks Šimkus darba «Sapņu ainas. Deviņas etīdes klavierēm» pasaules pirmatskaņojums, skanēs arī klavieru kvintets «+33C», kā arī Vaska Pirmais stīgu kvartets.

26. septembrī Mazajā ģildē Rudens kamermūzikas festivālu atklās viens no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem «Hagen Quartet» (Austrija). Ansambļa īpašā, dzidrā skanējuma garants ir Stradivāri instrumenti, kurus spēlē ne tikai abi kvarteta vijolnieki, bet, kas visai reti gadās, visi četri ansambļa dalībnieki. Rīgas koncerta programmā skanēs klasicisma ģēniju Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena kvarteti. Koncerts notiks sadarbībā ar Austrijas vēstniecību Latvijā.

Savukārt 1. oktobrī Mazajā ģildē satiksies vijolniece Vineta Sareika un pianiste Lauma Skride. Kamermūzikas programmā vijoles un klavieru saspēlē atklāsies Ludviga van Bēthovena bruņnieciskums, Riharda Štrausa jūsmīgums un Alfrēda Šnitkes trauksmainā iedaba, savukārt Vācijā dzīvojošās latviešu komponistes Rutas Paideres līnijas un krustpunktus mūzikā dzirdēsim pirmo reizi. Šī programma skanēs arī Ventspilī teātra namā «Jūras vārti» 2.oktobrī, kā arī 4.oktobrī Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis».

3. oktobrī Lielajā ģildē koncertā «Mocarta klarnetes koncerts un Vidmaņa fantāzija» būs izdevība dzirdēt vācu kamermūziķi, kas viesojas Eiropas nozīmīgākajos festivālos, – klarnetistu un komponistu Jērgu Vidmani. Mūziķis uzstāsies kopā ar «Sinfonietta Rīga», koncertā skanēs Mocarta un Vidmaņa sacerētie skaņdarbi. Koncerts notiks sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā.

Spīķeru koncertzālē 8. oktobrī un Ventspils Kultūras centrā 23. oktobrī varēs klausīties čellam veltītus skaņdarbus Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistara Ērika Kiršfelda izpildījumā. Pie klavierēm muzicēs «Lielās mūzikas balvas 2013» laureāte kategorijā par izcilu darbu ansamblī – pianiste Herta Hansena. Koncertu papildinās režisores Zanes Kreicbergas risināts vizuālais stāsts. Programmā latviešu komponistu – Vaska, Ērika Ešenvalda, Maijas Einfeldes, Rolanda Kronlaka, Tālivalža Ķeniņa un citu - skaņu raksti.

9. oktobrī Ventspils Kultūras centrā un 10. oktobrī Spīķeru koncertzālē Igora Stravinska zobgalīgi asprātīgo un reizē traģisko pasaku pieaugušajiem «Stāsts par zaldātu» mūzikā izstāstīs «Sinfonietta Rīga» solistu ansamblis, diriģents Normunds Šnē, Jaunā Rīgas teātra aktieris Edgars Samītis un režisors Kārlis Krūmiņš.

Savukārt 11.oktobrī ciklā «Vīns un mūzika» Spīķeru koncertzālē spāņu komponistu mūziku atskaņos trio «Art-i-Schock»: Agnese Egliņa (klavieres), Guna Āboltiņa (čells) un Elīna Endzele (sitaminstrumenti).

15. oktobrī Lielajā ģildē klausītājus priecēs pianists Vestards Šimkus, prezentējot savu septīto soloalbumu, kurā viņš pievērsies vienam no romantiskākajiem krievu skaņražiem – Sergejam Rahmaņinovam. Jaunajam albumam izvēlētie opusi sacerēti komponista radošās darbības pilnbriedā Krievijā. Šo programmu Šimkus atskaņos arī Vidzemes koncertzālē «Cēsis» 17.oktobrī un Latgales vēstniecībā «Gors» 19.oktobrī.

Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies 25. oktobrī Lielajā ģildē ar Vaska Otrā čellkoncerta «Klātbūtne» pirmatskaņojumu Latvijā. Šo skaņdarbu komponists veltījis mūsdienu čella zvaigznei Solai Gabetai. Koncertā spēlēs «Sinfonietta Rīga» diriģenta Normunda Šnē vadībā. Festivāla noslēguma koncertā skanēs arī Žana Sibēliusa Trešā simfonija un Erki Svena Tīra kompozīcija «Bāka».

Šis koncerts būs dzirdams arī Eiroradio tiešraidē.

Biļetes uz koncertiem pieejamas «Biļešu paradīzes» tīklā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu