Opera piedalīsies unikālā Eiropas Operas digitālajā projektā (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nacionālā opera iesaistījusies unikālā Eiropas Operas digitālajā projektā, kura ietvaros no 2015. gada īpaši izveidotā interneta vietnē ikvienam interesentam būs iespējams noskatīties piecpadsmit izcilu Eiropas opernamu izrādes un materiālus par to tapšanu. Eiropas Operas digitālās platformas ilgtermiņa mērķis ir kļūt par vadošo opermākslai veltīto interneta vietni Eiropā un pasaulē. Šī ideja kļuvusi iespējama, pateicoties visu partneru kopīgi izveidotajam projektam, kurš konkursa rezultātā guvis finansējumu Eiropas Savienības programmas «Radošā Eiropa» (Creative Europe) ietvaros.

Eiropas Operas digitālais projekts ļaus sasniegt līdz šim nepieredzētu auditorijas apjomu un popularizēt gan opermākslu kopumā, gan atsevišķus opernamus un to māksliniekus. Projektu īsteno Eiropas opernamu un festivālu asociācija «Opera Europa», Eiropas vadošais televīzijas kultūras kanāls ARTE un piecpadsmit operas institūcijas ar Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) atbalstu. Projekta mākslinieciskais vadītājs un satura redaktors ir Pīters Maniura, kurš šajā vasarā režisēja koncerta «Dzimuši Rīgā» ierakstu, veidojot līdz šim vērienīgāko starptautisko klasiskās mūzikas televīzijas translāciju no Latvijas.

www.opera.lv

Latvijas Nacionālā opera Eiropas Operas digitālajā projektā piedalīsies ar divu izrāžu ierakstiem, paredzams, ka abi iestudējumi būs latviešu oriģināldarbi. Tā būs iespēja popularizēt ne tikai Latvijas Nacionālo operu un tās augsto māksliniecisko līmeni, bet arī mūsu valsti kopumā. Latvijas Nacionālajai operai šī būs arī iespēja gūt neatsveramu pieredzi, lai nākotnē īstenotu vēl vērienīgākus digitālos projektus.

Būtiski, ka digitālās platformas skatītājiem tiks piedāvāti ne tikai izrāžu ieraksti, bet arī materiāli par iestudējuma tapšanu, intervijas ar radošo komandu un solistiem, kā arī esejas, attēli un mūzikas fragmenti. Visi izrāžu ieraksti būs subtitrēti angļu, franču, vācu, spāņu, itāliešu un poļu valodā, kā arī tās valsts valodā, kura attiecīgo materiālu piedāvā.

Eiropas operas digitālajā projektā šobrīd iesaistījušās 15 Eiropas operas institūcijas. Līdzās Karaliskajai Koventgārdena operai un Vīnes Valsts operai, kam jau ir liela pieredze izrāžu translēšanā, projektā piedalās arī La Monnaie opera Briselē, Somijas Nacionālā opera, Lionas Nacionālā opera, Eksanprovansas festivāls, Berlīnes Komiskā opera, Štutgartes Valsts teātris, Turīnas Karaliskais teātris, Holandes Nacionālā opera Amsterdamā, Norvēģijas Operas un baleta teātris Oslo, Varšavas Lielais teātris/Nacionālā opera, Madrides Teatro Real, Velsas Nacionālā opera. Latvijas Nacionālajai operai ir gods būt vienīgajam Baltijas operteātrim, kas pārstāvēts šajā projektā.

«Projekts Latvijas Nacionālajai operai būs aizraujošs radošs izaicinājums. Būt vienā komandā ar tik pieredzējušiem kolēģiem no Eiropas opernamiem Latvijas Nacionālajai operai ir liels gods. Liels prieks arī par to, ka redzēt latviešu oriģināldarbus opermūzikas žanrā, kā arī iepazīt Latvijas Nacionālās operas iestudējumu augsto kvalitātes kultūru būs iespējams tik plašai starptautiskai auditorijai kā vēl nekad,» saka projekta kuratore, Latvijas Nacionālās operas valdes locekle Daina Markova.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu