Kopā ar «Sinfonietta Rīga» Rīgā uzstāsies vijolniece Kristīne Balanas (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Debitējusi prestižajā «Barbican» koncertzālē Londonā, jaunā latviešu vijolniece Kristīne Balanas būs dzirdama 8. novembrī Lielajā ģildē, informē koncerta organizatoru pārstāve Aira Laiviņa. Balanas Latvijas klausītājus priecēs kopā ar orķestri «Sinfonietta Rīga» un Normundu Šnē pie diriģenta pults, izpildot Sergeja Prokofjeva 2. vijoļkoncertu.

«Šis koncerts man ir ļoti īpašs, nevaru sagaidīt, kad beidzot kāpšu uz lielās skatuves savās mājās - Latvijā,» pastāstīja vijolniece.

Balanas pirmie klausītāji bija nejauši garāmgājēji Vecrīgas ielās. Kad viņai bija desmit gadu, spēlēšana uz ielas bija radošs veids, kā iegūt nepieciešamo koncertēšanas pieredzi un apmaksāt dalību konkursos un meistarklasēs. «Uz ielas ir vispatiesākie klausītāji, visīstākā publika! Nav vienkārši ieinteresēt garāmgājēju, ja viņš, iegrimis domās, steidzas savās darīšanās. Bet, ja tas izdodas, ja redzi kādu atplaukstam smaidā no nejaušās tikšanās ar klasisko mūziku, tas rada tik lielu prieku un gandarījumu,» stāstīja vijolniece.

Viņas pirmais skolotājs bija Romāns Šnē. 14 gadu vecumā konkursā Igaunijā Balanas ievēroja un uzaicināja mācīties Vācijā ievērojamais profesors Petru Munteanu, pie kura savulaik mācījās arī vijolniece Baiba Skride. Nākamais nozīmīgais pavērsiens vijolnieces dzīvē bija tikšanās ar ungāru profesoru Ģērģu Pauku. Nejauši uzzinājusi par meistarklasēm Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā, par spīti finansiālā atbalsta trūkumam un neatbilstoši jaunajam vecumam, Balanas tomēr nolēma riskēt un pieteikties. Brīnumainā kārtā viņa izturēja konkursu un tika uzaicināta piedalīties meistarklasēs. Vēl viens pārsteigums jauno vijolnieci sagaidīja meistarklašu noslēgumā, kad profesors Pauks visu klausītāju klātbūtnē uzaicināja viņu mācīties Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Balanas absolvēja Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūru, iegūstot īpašo rektora balvu par ārkārtīgi nozīmīgu ieguldījumu, nesot akadēmijas vārdu pasaulē. Pavasarī jaunā mūziķe debitēja «Barbican» koncertzālē. Šis koncerts bija unikāls, jo Kristīne un kamerorķestris «Maskavas Solisti» ar Juriju Bašmetu pie diriģenta pults spēlēja vērtīgākos Stradivāri darinātos instrumentus.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu