LNSO aicina uz rudenīgi krāsainu un apcerīgu koncertu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 31. oktobrī «Lielajā Ģildē» klausītājiem sola rudenīgi krāsainu un apcerīgu vakaru koncertā «Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis», pavēstīja LNSO mārketinga vadītāja Andra Rutkēviča.

«Man šķiet, ka šī ir ārkārtīgi romantiski tonēta programma. Ešenvalda un Skrjabina melodiskās impresijas tādā īsti rudenīgā nostalģijā iepretim Čaikovska mūzikas kontrastu suģestijai ceļā no īsteni bēthoveniska liktens spēka līdz dzīves apliecinājumam,» norādījis LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, kas pie diriģenta pults stāsies arī šajā koncertā.

Koncerts sola tikšanos ar vienu no Latvijas izcilākajiem jaunajiem pianistiem, divkārtējo Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvēju (2012, 2013) Reini Zariņu, kura lasījumā skanēs Aleksandra Skrjabina Klavierkoncerts.

Līdzās šim darbam koncertā skanēs Ērika Ešenvalda melodiskās impresijas par skaistuma un brīvības simbolu – mākoņiem. Šis ir ļoti personisks Ešenvalda skaņdarbs – veltīts brāļa Oskara piemiņai.

Arī trešais koncerta skaņdarbs – Pētera Čaikovska Ceturtā simfonija – ir personisks veltījums. Simfonijas radīšanas brīdis komponistam sakrīt ar operas «Jevgeņijs Oņegins» tapšanu un neveiksmīgām laulībām, kas drīz vien izjuka. Šajā pašā laikā Čaikovska dzīvē uzradās Nadežda fon Meka, bagāta rūpnieka atraitne, mākslas mecenāte. Abu sarakste ilga 13 gadu, bet dzīvē viņi tā arī nekad nesatikās. Runājot dzejiskās līdzībās, Ceturto simfoniju var uztvert kā Čaikovska vēstuli Nadeždai fon Mekai.

Koncerts veidots, domājot ne tikai par Latvijas klausītājiem, bet muzikālajām tēmām, kas varētu interesēt visas Eiropas klausītājus, jo vienlaikus ar Rīgu šis koncerts izskanēs Eiroradio dalībvalstu klasiskās mūzikas kanālu tīklā Latvijas Radio 3 «Klasika» kūrētajā Eiroradio īpašajā nedēļā «Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014».

Pirmskoncerta sarunā Lielās ģildes Baltajā zālē plkst.18 Orests Silabriedis sarunāsies ar kulturologu Denisu Hanovu par 19.gadsimta otrās puses Krieviju un Čaikovski šajā vietā un laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu