Rudens kamermūzikas festivāla noslēgumā Vaska čellkoncerta pirmatskaņojums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē 25. oktobrī norisināsies Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncerts, kurā izskanēs Pētera Vaska otrā čellkoncerta «Klātbūtne» pirmatskaņojums Latvijā. Kā informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica, čella solo spēlēs mūsdienu čella zvaigzne Sola Gabeta, kurai komponists ir veltījis šo skaņdarbu. Koncertā spēlēs arī «Sinfonietta Rīga» diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncertā skanēs arī Žana Sibēliusa Trešā simfonija un Erki Svena Tīra kompozīcija «Bāka». Šis koncerts 30. oktobrī būs dzirdams «Euroradio» ierakstā Latvijas Radio 3 «Klasika» programmā plkst.21.05.

Jau sen Gabeta radusi dvēseles domubiedru Vaska skaņu valodā, taču šo īpaši viņai veltīto skaņdarbu čelliste gaidījusi teju piecus gadus. Gabeta atzīst, ka tajā iekļautie kontrasti un dabas elementi padara mūziku dzīvu.

Krievu izcelsmes Argentīnas franču čelliste Gabeta aizrauj ar fascinējošu interpretāciju, kaismīgu spēli un harismātisku personību. Viņas daiļradei raksturīga izteikta stilu un repertuāra daudzveidība.

Starptautisku slavu Gabeta iekaroja 2004.gadā, kad izpelnījās godpilno «Crédit Suisse Young Artist Award», vienu no jauno mūziķu kārotākajām balvām. Laureātu koncerts kopā ar Vīnes filharmoniķiem diriģenta Valerija Gergijeva vadībā 2004.gada rudenī viņai plaši pavēra durvis uz mūzikas pasauli.

Gabetas pirmais albums ar Pētera Čaikovska, Kamila Sensānsa un Alberto Hinasteras skaņdarbiem izdots «Sony Music» paspārnē, 2007.gada rudenī saņemot «Echo» balvu. Vēl vienu «Echo» balvu Gabeta izpelnījusies ar Dmitrija Šostakoviča «Otrā koncerta» ierakstu kopā ar Minhenes Filharmonijas orķestri 2009.gada rudenī. «Sony Music» izdevis arī citus viņas ierakstus.

Godalgas Gabeta bija nopelnījusi jau iepriekš - izcīnījusi uzvaru Minhenes ARD konkursā un Čaikovska konkursā Maskavā. Ar viņu labprāt sastrādājušies spožākie orķestri, piemēram, Vīnes Filharmonijas orķestris, Krievijas Nacionālais orķestris, Roterdamas Firlharmonijas orķestris. Minhenes Filharmonijas orķestris, Londonas Karaliskās filharmonijas orķestris, Detroitas Simfoniskais orķestris, Vīnes Simfoniskais orķestris un Sanktpēterburgas Simfoniskais orķestris, un diriģenti - Leonards Slatkins, Andris Nelsons, Nēme Jervi, Mihails Pļetņevs, Kristofs Ešenbahs, Šarls Dituā, Pols Makkrīšs un Valerijs Gergijevs.

Līdztekus arvien rosīgākajai koncertdarbībai Eiropā un Japānā Gabeta 2009.gadā debitēja ASV un Anglijā - ar Filadelfijas orķestri un Londonas Karaliskās filharmonijas orķestri, kuru diriģēja Šarls Dituā. Tāpat viņa cieši sastrādājas ar Bāzeles kamerorķestri un kopš 2005.gada ir asociētā profesore Bāzeles Mūzikas augstskolā.

Mūziķe kaismīgi nododas arī citiem projektiem, kas tapuši pēc viņas ierosmes: kopš 2006.gada jūnija Gabeta vada Solsbergas festivālu Zviedrijā, kuru izvēlējusies par savu mītnes zemi, - festivālā iekļauti astoņi līdz desmit kamermūzikas koncerti viņas pašas ielūgtu viesmākslinieku izpildījumā. Vēl cits projekts ir «Capella Gabetta» - baroka orķestris, kas kopā ar čellisti pirmajā turnejā dosies decembrī ar Vivaldi un viņa laikabiedru mūziku.

Pateicoties Rāna Kultūras fonda dāsnajam atbalstam, Gabeta spēlē retu un dārgu čellu, kuru ap 1759. gadu darinājis Džovanni Batista Gvadanjīni.

Kā ziņots, Rudens kamermūzikas festivāls norisinās no 26. septembra līdz 25. oktobrim. Festivāla koncerti notiek Siguldā, Ventspilī, Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā. Rudens kamermūzikas festivāla patrons ir komponists Pēteris Vasks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu