Turku pianists Fazils Saijs aicina valdību nebaidīties no māksliniekiem

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Pasaulslavenais turku pianists Fazils Saijs (Fazil Say) ceturtdien aicināja valdību nebaidīties no māksliniekiem pēc tam, kad viņa darbi tika izņemti no valsts sponsorēta orķestra repertuāra. 44 gadus vecais Sajs nosūtījis atklātu vēstuli valdībai, kurā viņš nosodīja «cīņu» pret māksliniekiem.

Saijs norādīja, ka viņa darbi ir tikuši izņemti no Prezidenta simfoniskā orķestra nākamās sezonas programmas.

«Izmainiet savu despotisko attieksmi, kura rada sašutumu un neizpratni visā pasaulē,» viņš paziņoja.

«Nebaidieties no mākslas un māksliniekiem. Mēs neesam militārais spēks. Mes esam vienkārši mūziķi, aktieri, dejotāji, parasti cilvēki,» Saijs rakstīja.

Pirmdien divi deputāti no opozīcijā esošās Republikāniskās tautas partijas iesniedza jautājumus parlamentam par to, vai Saija apgalvojumi par viņa darbu izņemšanu no orķestra programmas ir patiesi.

Valdības pārstāvji līdz šim nav snieguši komentārus.

Saijs, kurš ir ateists, ir bieži kritizējis valdošo Taisnības un attīstības partiju, apsūdzot, ka tā cenšas izplatīt Turcijā konservatīvās vērtības.

Viņam pirms gada tika piespriests 10 mēnešu nosacīts cietumsods par ierakstiem sociālo mediju vietnē «Twitter», kuri tika atzīti par reliģiski aizskarošiem.

Saijs ir uzstājies ar filharmoniskajiem orķestriem Berlīnē, Ņujorkā, Tokijā un Izraēlā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu