Baha kamermūzikas festivāla atklāšanu veltīs komponista dēla 300. jubilejai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

14.Starptautiskā Johana Sebastiana Baha kamermūzikas festivāla ieskaņas un atklāšanas koncerti tiks veltīti viņa dēla, talantīgā vācu komponista Karla Fridriha Emanuela Baha 300.gadadienai, pastāstīja šī festivāla prezidente Aina Kalnciema.

Festivāla ieskaņas koncerts notiks 8. novembrī plkst.18 koncertzālē «Baltais flīģelis», Siguldā, savukārt atklāšanas koncerts notiks 10.novembrī plkst.19 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), un tajā K.F.E.Baha sonātes, rondo un fantāzijas atskaņos JVLMA Klavieru katedras docētāji Juris Kalnciems, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis, Sergejs Osokins un Ventis Zilberts.

Kā norādīja JVLMA Klavieru katedras vadītājs Kalnciems, Baha dēla atstātais muzikālais mantojums ir plašs, tāpēc koncertprogrammas izveide bija ļoti sarežģīta. Kalnciems, raksturojot Emanuela Baha daiļradi, sacījis, ka tā ir nepelnīti aizmirsta, jo tā ir profesionāla un aizkustinoša, turklāt tā iezīmēja starpperiodu starp lieliem monumentāliem mūzikas stiliem.

Emanuela Baha daiļrades publiskas atskaņošanas trūkumu Maļeckis skaidro tieši ar Baha pārstāvēto stilu starpposmu, kurā parādījās daudzu iespēju kopums, kas izpaudās tikai vēlākā nākotnē citu komponistu darbos.

Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, pianists Ventis Zilberts piedalās Baha kamermūzikas festivālam veltītajā preses konferencē
Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, pianists Ventis Zilberts piedalās Baha kamermūzikas festivālam veltītajā preses konferencē Foto: Evija Trifanova/LETA

«Pārsteidz ekstremāls jūtīgums un negaidīta jūtu turbulence,» Emanuela Baha skaņdarbus raksturojis Maļeckis, turpinot, ka «emocionālā svaidīšanās un negaidītības momenti» jau pieredzējušiem pianistiem liek pārdomāt savu spēles stilu un īpaši piestrādāt pie izpildījuma niansēm.

14. Starptautiskajā Baha kamermūzikas festivālā paredzēti vēl vairāki koncerti.

16. novembrī plkst.19 Lielajā ģildē, Rīgā, notiks Krakovas baroka orķestra «Capella Cracoviensis» koncerts, kurā tiks atskaņoti daudzu klasicisma komponistu skaņdarbi. 22.novembrī «Baltajā flīģelī», Siguldā, uzstāsies klavesīniste Aina Kalnciema un vācu čellists Rafons Jaffe.

26. novembrī plkst.19 Mazajā ģildē, Rīgā, notiks Maskavas baroka orķestra «Pratum Inegrum» koncerts. Kalnciema šī orķestra māksliniecisko darbību raksturoja ar «krievu tautībai piemītošo atvērto emocionalitāti un temperamentu, kas parādās atskaņotajos skaņdarbos».

30. novembrī plkst.19 mākslas muzejā «Rīgas Birža» notiks nīderlandiešu mākslinieku Lidevija van der Vorta un Freda Džeikobsa koncerts. Šis koncerts, kā uzsvēra Kalnciema, atšķirsies ar intīmu noskaņu, ko radīs baroka vijoles un teorbas skanējums.

Festivāla noslēgumā, 9. decembrī, plkst.19 Lielajā ģildē notiks baroka ansambļa no Francijas «L'Arpeggiata» koncerts, kas Rīgā notiks jau ceturto reizi. Noslēguma koncertā tiks atskaņoti Vidusjūras tautas mūzikas aranžējumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu