Rīgas Domā koncerts «Bahs, Perts un Kančeli»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ceturtdien, 27. novembrī, Rīgas Domā notiks koncerts «Bahs, Perts un Kančeli», informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Līdzās Johana Sebastiana Baha motetēm un korāļiem koncertā skanēs arī Arvo Perta, Gijas Kančeli, Valentīna Silvestrova mūzika Latvijas Radio kora, «Sinfonietta Rīga», ērģelnieces Ilzes Reines un diriģenta Kaspara Putniņa sniegumā.

Koncertā izskanēs garīgās mūzikas lielmeistara Baha motetes un korāļi no Mateja un Jāņa pasijām, divas daļas no Silvestrova «Klusās mūzikas», Kančeli «Šūpuļdziesmu saulei», kā arī Perta «Nunc Dimittis». Programmas izkārtojumā būtiska nozīme būs arī ekspresīvo modernistu Heinca Holligera un Knuta Nīsteda darbiem.

Gruzīnu komponists Kančeli ir viens no mūsdienu pasaules garīgās mūzikas līderiem. Kā pastāstīja Bružēvica, Kančeli ir klusuma mūzikas, žūstošu asaru lāšu un garīgās meditācijas skaņradis, kura daiļrade spēcīgi sakņojas nacionālajā savdabībā. Piemēram, «Šūpuļdziesmā saulei», kuru komponists 2008.gadā rakstīja korim «Kamēr», vārds «saule» bijis jāizdzied 27 valodās.

Pēc Bružēvicas teiktā, Perts ir viens no retajiem mūsdienu komponistiem, kura vārds apvīts ar dzīvā klasiķa auru. Viņš izveidojis savu skanisko paradigmu «tintinnabuli», kas balstās uz zvaniņu sasaukšanos dažādās kombinācijās. Koncertā Doma baznīcā skanēs Perta reliģiskais dziedājums «Nunc Dimittis», kura pamatā ir Sīmeana lūgšanas vārdi «Kungs, lai nu Tavs kalps aiziet mierā». Sīmeanam bija pareģots, ka viņš nemirs, līdz nebūs redzējis Mesiju. Sīmeans, ieraudzījis jaundzimušo Jēzu, pateicas Dievam par izpildīto solījumu, pastāstīja Bružēvica.

Ukraiņu dzīvais klasiķis Silvestrovs, saukts par pēcskaņas meistaru, ir viens no savdabīgākajiem un introvertākajiem mūsdienu komponistiem, kam raksturīga īpaša interese par pēcskaņu - skaņas turpināšanos, kad tā jau ir izskanējusi. 27.novembra vakarā klausītāji dzirdēs pirmo un trešo daļu no Silvestrova skaņdarba stīgu orķestrim «Klusā mūzika».

Nīsteds ir 20.gadsimta norvēģu klasiķis, jaunās un senās mūzikas apvienotājs, sakrālās kormūzikas autors. Viņš uzaudzis kristiešu vidē, kur mūzikai un garīgajiem dziedājumiem bija liela nozīme. Koncertā Nīsteds tiks pārstāvēts ar savu slavenāko darbu «Immortal Bach», kura pamatā ir Baha korālis «Komm, süsser Tod».

Biļetes pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu