Otrajā adventē* skanēs Rožkroņa sonātes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.sinfoniettariga.lv

7. decembrī, kristiešu svētku otrajā Adventē, Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā izskanēs Heinriha Ignaca Franca fon Bībera Rožukroņa sonātes, pavēstīja Rīgas Senās Mūzikas centra pārstāve Laura Iesava. Heinriha Ignaca Franca fon Bībera (1644-1704) Rožukroņa sonātes ir viena no 17.gadsimta neparastākajām vijoles kompozīcijām, uzsvēra Iesava.

Fon Bībers bijis viens no tā laika virtuozākajiem vijolniekiem, sarakstījis virkni programmatisku sonāšu, atspoguļojot tajās gan dabas norises, gan Bībeles sižetus. Tā ir viena no tēlojošākajām mūzikām pasaules mūzikas vēsturē. Viņa darbos var dzirdēt dzīvnieku balsis, kaujas norises un daudz ko citu. Šogad izcilajam komponistam aprit 370. gadadiena.

Rožukroņa sonātes ir cikls solo vijolei un «basso continuo» ar pasakalju - vijoles solo finālā. Tas ir Bībeles sižets par Mariju, Jēzus dzimšanu un bērnību, kur galvenais stāstnieks ir vijole, kurai uzticēta tam laikam tehniski ļoti sarežģīta un virtuoza partija. Vienlaikus skaņdarbs no izpildītājiem prasa īpašu meistarību, izcilu spēles tehniku, kā arī tēlainību. Valda uzskats, ka darbs sarakstīts ap 1676.gadu, bet tas bija nezināms līdz pat sonāšu izdošanai 1905.gadā. Katra sonāte ir citā skaņojumā.

Lai vairāk ilustrētu kompozīciju, uz ekrāna tiks projicēti attēli, kas vēstīs par notiekošo katrā daļā.

Koncertā piedalīsies un šo stāstu klausītājiem izstāstīs Agnese Kanniņa-Liepiņa (baroka vijole), Māris Kupčs (basso continuo), Mārtiņš Gailis (baroka čells) un Mārtiņš Garkevičs (teorba).

Koncertu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Valsts kultūrkapitāla fonds, «eeemerging Emerging European Ensembles», «Creative Europe», «Boom fm», Rīgas Latviešu biedrība un Rīgas Senās Mūzikas centrs.

Ieeja koncertā, kas sāksies plkst.16, būs bez maksas.

* Advents (latīniski adventus - atnākšana) kristīgajā Baznīcā ir laiks pirms Ziemassvētkiem. Adventa laika svinēšana ar īpašu liturģiju katrai svētdienai sākās no 6. gadsimta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu