Rīgā koncertēs pianiste Mūza Rubackīte un vijolnieks Tedi Papavrami

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

28. decembrī, plkst.19 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks pianistes Mūzas Rubackītes (Mūza Rubackytė) un vijolnieka Tedi Papavrami koncerts, informēja Hermaņa Brauna fondā. Koncerta programmā būs Johana Sebastiana Baha, Alesandro Skarlati, Nikolo Paganīni un Karola Šimanovska mūzika.

Rubackīte dzimusi Lietuvā, bet dzīvo Francijā. Viņas repertuārā ir vairāk nekā 30 soloprogrammu un 40 klavierkoncertu. Kritiķi nodēvējuši mūziķi par vienu no labākajām Ferenca Lista mūzikas interpretētājām. Viņas skolotāji Maskavas konservatorijā bijuši pianisti Bella Davidoviča, Jakovs Fliērs un Mihails Voskresenskis. Rubackīte ieguvusi pirmās vietas gan Vissavienības konkursā, gan Lista/Bartoka Starptautiskajā konkursā Budapeštā, gan «Triptyque» Starptautiskajā konkursā Parīzē. Mūziķei piešķirts «Le Grand Maitre Francais» goda tituls. Viņa ir arī Lietuvas Goda Leģiona ordeņa kavaliere.

Rubackītes iecienītākās koncertzāles ir «Wigmore Hall» Londonā, «Beethoven House» Bonnā un «Salle Gaveau» Parīzē. Mūziķe dzīvo Parīzē un vienlaikus ir gan Lietuvas Nacionālās Mūzikas akadēmijas profesore, gan strādā prestižu starptautisku konkursu žūrijās, arī Lista Starptautiskā konkursa žūrijā Utrehtā.

Albāņu vijolnieks Papavrami ir dzimis 1971. gadā Tirānā un vijoli sācis spēlēt piecu gadu vecumā. Mūziķa pirmais skolotājs bija viņa tēvs - profesors Roberts Papavrami. Astoņu gadu vecumā jaunais vijolnieks uzstājās uz skatuves, kopā ar Tirānas filharmonijas orķestri atskaņojot Pablo Sarasates Čigānu melodijas. 11 gadu vecumā viņš nospēlēja Paganīni Pirmo vijoļkoncertu un tūdaļ saņēma uzaicinājumu mācīties Parīzes Nacionālajā konservatorijā kā Francijas valsts stipendiāts. Turpmāk Papavrami turpināja mācīties patstāvīgi. Viņa vecāki aizbēga no albāņu komunistiskā režīma uz Franciju. Ļoti smagas sankcijas tika piemērotas pārējiem ģimenes locekļiem, kuri palika Albānijā. Tikai 1991.gadā, krītot komunistiskajām režīmam, viņus pārstāja vajāt. Papavrami ar vecākiem no Parīzes pārcēlās uz Bordo. Vēlāk viņš mācījās Lozannā pie Zino Frančeskati un Viktorijas Mullovas un kļuva par Enesku un Sarasates konkursu laureātu.

Šobrīd mūziķis dzīvo Ženēvā, kur strādā par pasniedzēju konservatorijā. Kā vijolnieks viņš uzstājas visā pasaulē ar pazīstamākajiem orķestriem un diriģentiem. Papavrami ir viens no nedaudziem vijolniekiem, kurš ieskaņojis visas 24 Paganīni kaprīzes vijolei solo. Papavrami arī tulko literatūru uz franču valodu un tēlo kinofilmās. Piemēram, filmā «Bīstamie sakari» 2003.gadā viņš atveidoja Dansenī lomu, un viņa kino partneri bija Katrīne Denēva, Nastasja Kinska un Ruperts Everets.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu