Notiks LNSO koncerts jauniešiem «#Bartoks - sava laika pankroks»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 29. janvārī, notiks jauniešu izglītojošā cikla «Koncertsarunas ar Goran Gora @LNSO» otrais koncerts «#Bartoks - sava laika pankroks», informēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pārstāve Kristīne Kutuzova. LNSO diriģēs ungāru diriģents Žolts Naģs, un koncertsarunu vadīs Goran Gora.

Programma «#Bartoks - sava laika pankroks» veltīta vienam no spilgtākajiem 20. gadsimta pasaules klasiskās mūzikas spīdekļiem - ungāru komponistam Bēlam Bartokam, kura raksturu un daiļradi iezīmē izaicinoši, brīžam pārdroši soļi. Kā norādīja Kutuzova, Bartoka mūzika ir jaudīga, ritmiem piesātināta, neregulāra, neparedzama un skarba, taču tā mēdz būt arī smalka un trausla.

29. janvārī LNSO atskaņojumā skanēs Bartoka «Koncerts orķestrim». Pirms tam Goran Gora klausītājiem pastāstīs par autora iedvesmu ungāru tautas mūzikā un viņa etnogrāfiskajiem ceļojumiem, pētot ungāru, rumāņu un bulgāru ritmus un melodijas. Klausītāji uzzinās, kā šīs zināšanas komponists iedzīvināja savā mūzikā.

LNSO mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas ierosināto izglītojošo koncertciklu jaunajiem klausītājiem aizsāka pats Poga ar Pētera Čaikovska Ceturto simfoniju pagājušā gada rudenī. Koncerta muzikālo daļu papildināja Goran Gora komentāri par komponistu, laikmeta īpatnībām un Čaikovska mūzikas spēju dzīvot cauri gadsimtiem. Par izglītojošo koncertu mērķauditoriju LNSO uzskata ne tikai jauniešus, bet ikvienu klausītāju.

29. janvāra koncerta apmeklētājiem Lielajā ģildē būs iespēja novērtēt arī īpaši veidotu instalāciju «Ielien Bartoka galvā». Kā norādīja Kutuzova, tā ļaus ikvienam interesentam izbaudīt skaņu kalambūru, kas, iespējams, skan komponista galvā brīdī, kad viņš sacer savus lielākos šedevrus.

Biļetes nopērkamas Lielās ģildes un «Biļešu paradīzes» kasēs vai internetā «www.bilesuparadize.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu