LNSO un Vestards Šimkus aicina uz ungāru mūzikas vakaru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar pianistu Vestardu Šimku piektdien, 30. janvārī klausītājiem piedāvās ungāru mūzikas vakaru, informē orķestris. Pie diriģenta pults stāsies ilggadējs Parīzes Nacionālās konservatorijas simfoniskās diriģēšanas profesors, izcils savas jomas profesionālis Žolts Naģs.

Programmā iekļauti trīs ungāru komponistu darbi.

Franča Lista «Nāvesdejas» iedvesmas avots bija monumentālās freskas, kas redzamas Pizas «Campo santo» memoriālā. Darbā ieskanas «Dies irae» jeb «Dusmu dienas» raksturīgais motīvs, kura pamatā viduslaiku teksts par Pastardienu. Solists Lista skaņdarbā būs publikas iemīļotais pianists Vestards Šimkus.

Bēla Bartoks ir viens no 20.gadsimta ievērojamākajiem komponistiem un etnomuzikologiem. Viņa Koncerts orķestrim ir viens no vieglāk uztveramajiem Bartoka skaņdarbiem. Darbā saklausāmas Dalmācijas un Ungārijas tautas mūzikas atbalsis, smaids par Lehāra atbalsīm Šostakoviča «Ļeņingradas simfonijā» un hercoga Zilbārža asaru ezera mieru. Koncerta orķestrim pirmatskaņojums notika 1944. gada decembrī Bostonā un guva ievērojamus panākumus.

Trešais skaņdarbs būs ungāru mūsdienu mūzikas kultūras patriarha Ernsta fon Dohnāņi dzirkstīgie «Simfoniskiem mirkļi».

Naģs kopš 1987. gada ir aktīvs operu un koncertu diriģents. Kopš 1992.gada viņš vada dažādus orķestra projektus un pasniedz meistarklases diriģentiem vairākās Eiropas konservatorijās, kopš 2002.gada pasniedz diriģēšanu Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un deju konservatorijā. Naģs bieži koncertē Vācijā, diriģējot tādus orķestrus kā Berlīnes Vācu simfoniskais orķestris, Berlīnes simfoniskais orķestris, Ķelnes Radio simfoniskais orķestris, Štutgartes Radio simfoniskais orķestris, kā arī uzstājoties ar vācu laikmetīgās mūzikas ansambļiem. Viņš diriģē Apvienotajā Karalistē, Austrijā, Francijā, Itālijā, Norvēģijā, Šveicē, Izraēlā, Brazīlijā, Dienvidkorejā un citviet.

Latvijas klausītāji Naģa sniegumu ar LNSO jau varējuši vērtēt 2012. gada septembrī programmā «Prokofjevs un Stravinskis» un jaunās mūzikas festivāla «Arēna» koncertā 2011. gada oktobrī.

Tradicionālaja sarunā pirms koncerta plkst.18 Lielās ģildes Baltajā zālē Oresta Silabrieža viesi būs mūzikas vēsturniece Baiba Kurpniece un ungāru mūzikas pazinēja etnomuzikoloģe Aiga Sprindža.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu