Eifmana balets «Up & Down» uz Operas skatuves

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Parīzes teātrī «Théâtre des Champs Elysées» veiksmīgi noslēgušās Borisa Eifmana Sanktpēterburgas Valsts akadēmiskā baleta teātra viesizrādes. Frančiem tika izrādīts meistara jaunais balets «Up & Down», kas jau 9. un 10. martā tiks izrādīts uz Latvijas Nacionālās operas skatuves.

«Krāšņs uzvedums un talantīgi dejotāji» - par izrādi rakstīja populārais interneta resurss «Dansomanie»; ar komplimentiem neskopojās arī laikraksts «Le Figaro»: «Deja - dārgakmens, ekspresīva un virtuoza, rotaļājas ar klasiku un čarlstonu, dejotāji - skaisti un stalti kā supermodeļi.» Reportāžas par viesizrādēm demonstrētas arī telekanālos «France 2» un «Euronews».

«Up & Down» ir jauns horeogrāfisks Frānsisa Skota Ficdžeralda romāna «Ir maiga nakts» atveidojums. Boriss Eifmans par savu izrādi saka: «Tā ir traģisks un vienlaikus žilbinoši spilgts stāsts par cilvēka gara bojāeju. Stāsts par to, kā sabrūk mūžīgais sapnis par laimi, bet ārēji skaistā un nevērīgā dzīve, kas norit džeza ritmos, pārvēršas murgā.»

«Up & Down» saplūdusi Amerikas «zelta divdesmito gadu» burvība ar mūžīgās Krievijas mutuļojošo spēku, kas iedarbojas uz skatītājiem īpaši maģiskā veidā, raksta Parīzes recenzenti. Masu ainas radītas ar patiesi holivudisku vērienu, bet mīlas dueti ir pārpildīti ar jutekliskumu. Eifmana paraksts ir jūtams katrā dejotāju kustībā, un tomēr izrādē «Up & Down» redzams, cik lielā mērā ir atjaunojies un bagātinājies horeogrāfa izteiksmes līdzekļu arsenāls. Viņš pats atzīst, ka šeit pārvarējis dažus savus stereotipus. «Up & Down» demonstrē visnotaļ negaidītas ķermeņu pozas un deju soļus; māksliniekiem pat nācās mācīties pie atzītiem Latīņamerikas deju izpildītājiem, čempionu pāra Germana Mažirina un Elizabetes Svetlovas.

Baleta «Up & Down» pirmizrāde uz Sanktpēterburgas Aleksandra teātra skatuves bija 2015. gada 27. janvārī. Pēc viesošanās Parīzē Borisa Eifmana trupa dodas uz Bratislavu. Nākamā pilsēta, kas uzņems spožo baleta kolektīvu, būs Rīga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu