Rīgas Domā atskaņos Tjūdoru laika mūzika

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sestdien, 28. februārī, plkst.19 Rīgas Domā notiks vokālās grupas «Ars Antiqua Riga» koncerts «Tjūdoru laika mūzika», informēja «Ars Antiqua Riga» projektu koordinatore Kristiāna Vaickovska. Vīru grupai «Ars Antiqua Riga» koncertā pievienosies soprāni Iveta Romancāne un Agate Burkina, kā arī ērģelnieks Jānis Pelše. Koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents būs Pēteris Vaickovskis.

Koncerta programmā iekļauta angļu komponistu Tomasa Tallisa (1505-1585) un viņa skolnieka Viljama Bērda (1540-1623), kā arī Orlando Gibona (1583-1625) daudzbalsīga vokālā un instrumentālā mūzika.

«Minētie komponisti ir dzīvojuši Tjūdoru dinastijas valdīšanas laikā (1485-1603), kad notika plaši reliģiskie konflikti starp protestantiem un katoļiem. Par spīti šī gadsimta reliģiskajiem dumpjiem, Tjūdoru dinastija spēja nostabilizēt monarhiju. Mūzikas vēsturē šo sauc par zelta laikmetu, kad baznīcas vokālajā mākslā noritēja īpaša attīstība un uzplaukums,» stāsta Vaickovska.

Vokālā grupa «Ars Antiqua Riga» plašākai sabiedrībai sevi pieteica 2013. gadā pirmajā Rīgas «A Cappella» festivālā. Sadarbībā arī Rīgas Doma pārvaldi grupa regulāri uzstājas Rīgas Domā, atskaņot Eiropas viduslaiku un renesanses mūziku. 2014. gada Senās mūzikas festivālā grupa piedalījās atklāšanas koncerta uzvedumā - Burkarda Valdisa «Līdzībā par pazudušo dēlu». Aizgājušā gada nogalē «Ars Antiqua Riga» uzstājās ne tikai Rīgas Domā, bet arī Cēsu un Krimuldas baznīcās, svinot Gijoma de Mašo Messe de Nostre Dame 650 gadu jubileju.

«Ars Antiqua Riga» mākslinieciskais vadītājs un bass ir diriģents Vaickovskis. Grupas pamatsastāvā darbojas profesionālo koru mākslinieki: kontrtenors Rūdolfs Bērtiņš, tenors Aigars Reinis, tenors Jānis Kurševs un baritons Uģis Meņģelis.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Rīgas Doma kasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu